Başlangıçta kişisel bilgisayarlar vardı. Bu en az bir otomobil kadar değerli „elektrikli eşya", tanıdık bir bilgisayarcı aracılığıyla "toparlattırıldıktan" sonra evin güzide bir köşesine kurulur, çocukların yanına yaklaşmaması sağlanır, hatta mümkünse üzerlerine evin hanımının nakışlı kırlentlerinden serpiştirilirdi; ekrana ayrı, klavye ve kasaya ayrı birer kanaviçeli örtü...
Kişisel bilgisayarların yanına bir süre sonra yazıcılar ve tarayıcılar eklendi. Derken emektar "masaüstüler" bodrumlara indirildi; koltuklara uzanan kullanıcılar, kucaklarından laptopları ayırmaz oldu. Netbookları tabletler ve akıllı telefonlar izledi. "Hâlâ bir e-kitap oyucunuz yok mu?" sorusu sinirleri bozar oldu.
Günlük hayatımıza giren teknolojinin, deyim yerindeyse artık "dallanıp budaklandığı" bir gerçek. Oysa kullanıcı, gelişme ve yeniliklerin hayatını kolaylaştırmasını bekliyor. Çantalarımız, ofislerimiz ve evlerimiz, sürekli şarj edilmek ve güncellenmek isteyen bir yığın cihazla dolu. Kullanıcı, masaüstünden tabletine akla gelebilecek her türlü bilgisayarı, akıllı telefonu, e-kitap okuyucusunu, fotoğraf ve video kamerasını, hatta yazıcı ve tarayıcıyı tek bir cihazda görmek, bu cihazın da kolay kullanılır olmasını istiyor.
Hedef: Tek cihaz!
Özellikle mobil cihazlarda bu yönde bir gelişmenin kaydediliyor olması sevindirici ( http://www.echobykyocera.com/ ). Google'ın 33 ortaklı "Open Handset Alliance" grubuyla ( http://www.openhandsetalliance.com/ ) birlikte geliştirdiği Android işletim sistemi, bu hedef çerçevesinde önemli bir işlev üstleniyor. Açık kaynak kodlu Linux çekirdeğine sahip Android, ilk duyurulduğu 21 Ekim 2008 tarihinden bu yana 7 ayrı sürüm kaydetti. Google bunlara Donut, Cupcake ve Gingerbread gibi Amerikalıların sevdiği tatlı isimlerini verdi. Akıllı telefonlar için en son 2.3 sürümü dağıtılırken, tablet bilgisayarlara özel, Honeycomb (Bal Peteği) kodlu 3.0 sürümü tanıtıldı.
3'ncü sürüm, yalnızca tablet bilgisayarlara özel yenilikleriyle değil, Android'in telefondan akıllı donanıma sahip elektronik cihazların her birini çalıştıran, "evrensel bir işletim sistemi" olma yolunda ciddi mesafe kat ettiğini sergiliyor. Kuşkusuz, kullanıcının "çok işlevli, kolay kullanılır tek cihaz" arzusunu karşılama yolunda, en azından yazılım alanında önemli bir adım atılmış oldu.
Android 3.0 yüklü tablet bilgisayarların başında Motorola Xoom geliyor. Üzerinde yer alan iki adet kamera ile 3D görüntü kaydına imkân veren LG Optimus Pad (G-Slate), Honeycomb yüklü bir başka yeni tablet bilgisayar. Yine Tayvanlı üretici Asus da Android 3.0'la çalışan birden fazla tablet piyasaya sunmaya hazırlanıyor.
Manzara-i umumiye, ana hatlarıyla bundan ibaret. Android 3.0'ın gözüme çarpan belli başlı özellikleri ise şöyle:
3D arayüz
Üç boyutluluk, daha basit ve daha işlevsel hale getirilen arayüze damgasını vuruyor. Saydam bir arka plan üzerine yayılan uygulamalar arasında kullanıcının tercihine bırakılan efektlerle geçiş yapılıyor.
Google'ın önemli hizmetlerinden navigasyon da Android 3.0'la birlikte yenileniyor. Google Maps'in 5'nci sürümüyle yalnızca üç boyutlu navigasyon imkânına kavuşmuyor, aynı zamanda bu hizmetten internete bağlı olmadan da yararlanabiliyorsunuz. Çıkış ve varış noktalarını girdiğiniz Google Maps, hat boyunca ihtiyaç duyabileceğiniz her türlü haritayı, alternatif güzergâhlarıyla birlikte mobil cihazınıza yüklüyor. Artık internet erişiminden kopsanız bile navigasyon uygulamanız size yolu tarif etmeye devam ediyor.
Widget çözümü
Üst üste yığılan ikonlar birikip uygulamaların sayıları arttıkça, bunlar arasından aradığınızı bulmak da giderek zorlaşıyor. Android 3.0 ile birlikte gelen ve widget adı verilen araçlar, sık kullandığınız uygulamaları masaüstüne serpiştirdiğiniz çerçeveler içinde sürekli çalışır halde tutuyor. Böylece, cihazı her açtığınızda bu uygulamaları yeniden arayıp başlatma külfetinden kurtarıyor.
Uygulamalara yeni çehre
Google'ın en çok kullanılan ürünleri Youtube ve Google Mail, Android'in 3'ncü sürümünde yeni ve daha kullanışlı bir ara yüze kavuşuyor. Yeni tasarım posta kutusunu daha derli-toplu bir hale getirirken, Youtube uygulamasında en çok izlenen videolar üç boyutlu bir „duvara" yansıtılıyor. „İlgili videolar", ana pencerenin sağında, navigasyonu daha basitleştirecek şekilde diziliyor.
Çoklu göreve (multitasking) çeki düzen
Şimdiye kadar zaten çoklu görev (multitasking) desteğine sahip olan Android, yeni sürümüyle birlikte bu özelliğini daha akıcı, daha hızlı hale getirdi. Uygulama yöneticisiyle (app switcher) bir uygulamadan diğerine geçişler kolaylaştırıldı. Multitasking, mobil cihazlarda enerji tüketen özelliğiyle biliniyor. Honeycomb'la birlikte bu özelliğin optimizasyonunda önemli bir adım atılmış oluyor.
Sekme destekli Chrome tarayıcı
Günümüzde artık hemen hiçbir tarayıcıda eksik olmayan sekme özelliği Android'in 1 ve 2'nci sürümlerinde mevcut değildi. Tabletler için optimize edilen 3.0 sürümünde bu eksiklik giderildi ve Chrome tarayıcısına sekme desteği de eklendi. Honeycomb'ın Chrome'unda arka planda yine mobil cihazlar için geliştirilen WebKit motoru çalışmaya devam ediyor. Yine de akıllı telefon sürümüne kıyasla eklenen artı özellikler dikkat çekiyor.
Tablet Chrome'unuzla kişisel bilgisayarınız arasında yer imlerini (favori adresler) eşitleyebiliyor (senkronizasyon), ayrıca otomatik form doldurma özelliğinden yararlanabiliyorsunuz. Gezdiğiniz web sayfalarının hakkınızda bilgi toplamasını önlemek için anonim modunu seçebiliyorsunuz.
Skype'a rakip
Android, Honeycomb sürümüyle marifetli bir Google Talk getiriyor. Google Talk, mobil cihazların donanımına göre görüntülü ve sesli konuşmaya izin veriyor. Android 3.0, bu özelliğiyle MS Messenger'in yanı sıra Skype'a da rakip oluyor. Google Talk'un yüklü olduğu mobil cihazların yanı sıra web kameralarla donatılmış kişisel bilgisayarlarla da sohbet yolu açılıyor.
Kitap ve müzik tablette
Android 3.0 ile birlikte Google'ın 3 milyon e-kitabı da tabletlere açılıyor. Google, müzik ve kitap alışverişi için iTunes benzeri bir sistem üzerinde çalışmaya devam ediyor. Honeycomb, kullanıcının yeni e-kitap ve müzik parçalarını, bir ara durak olarak PC'ye ihtiyaç duymaksızın doğrudan tablet üzerinden halledebilmesini sağlıyor. Honeycomb yüklü tablet bilgisayarların böylece her ihtiyaca cevap veren birer e-kitap okuyucusuna dönüşmesi amaçlanıyor.
Daha iyi donanım
Android'in üçüncü sürümü, tablet bilgisayarların çok daha fazla donanıma kavuşmasını sağlıyor. Görüntülü sohbetler için çifte kamera, USB, HDMI, mini-USB ve SD kart girişleri yer alıyor. Artık tabletinizi doğrudan televizyon cihazınıza bağlayabiliyorsunuz.
LTE uyumlu
2011'de ağ şebekelerinin değişmeye ve hızlanmaya devam edeceği daha önce Biamag'da dile getirilmişti ( http://bianet.org/bianet/biamag/127055-2011-de-bilisime-yon-verecek-10-trend ). Gerek akıllı telefon satışlarındaki patlama, gerekse genel olarak mobil cihazlara olan talep, ağ teknolojisinin değişimini de beraberinde getiriyor. 3G yaygınlık kazanmaya devam ederken, birçok ülke 4G ile tanışacak. 2011 sonuna kadar Avrupa, Asya ve Amerika ülkelerinde geniş bantta erişim hızını önemli ölçüde artıracak LTE teknolojisi devreye girmeye başlayacak. Android 3.0, LTE bağlantısına hazır geliyor. Motorola'nın Xoom tabletinin yanı sıra LG'nin G-Slate'i de LTE desteğine sahip. (NH/EÖ)