Haberin Kürtçesi için tıklayın
Çok değil daha geçtiğimiz yıl severek dinlediğim sanatçıların canlı performansını hevesle bekleyip, biletleri temin ederek o büyülü anı yaşamak ve hayatın keşmekeşinden bir nebze uzaklaşmayı düşünürken, birilerinin konseri telefon kaydıyla o mavi ışığın arkasından izlemelerine akıl sır erdiremezdim. Telefonu ellerinden alıp fırlatmamak için zor tutardım kendimi. Onca para verip gelmişsin, sanatçıyla göz göze gelmek, o anın tadını çıkartmak yerine sosyal medyaya story atacağım diye bu sevimsiz duruma ne gerek var? “Evinde oturup dijital ortamda konserlerini izlesen daha az yorulursun” derdim içimden. Birileri sesimi mi duydu nedir bilemem ama öyle bir şey oldu ki, ne yazık ki artık herkes dijital ortamda konser dinlemeye mahkum oldu.
Amidart'tan mekansız alanlar
Pandemi sebebiyle birçok alanda üretimler azalıp hatta durma noktasına gelirken kültür sanat alanı da bundan payına düşeni aldı. Müzik sektöründe askıya alınan etkinlikler-konserler sonucunda birçok müzisyenin dinleyiciyle buluşma imkânı ortadan kalktı. Artık konserlerdeki kanlı canlı buluşmaların yerini dijital platformlar aldı. Müzik sektöründeki bu zorunlu durgunlaşmaya karşılık Diyarbakır’da önemli organizasyonlara imza atan Amidart Kültür&Sanat Topluluğu Kültür İçin Alan desteğiyle “Yeni Normalde Çevrimiçi-Mekansız Alanlar” projesini hayata geçiriyor.
Projeyle müziğin çeşitli alanlarında çalışma yürüten müzisyenlerle çevrimiçi-online modeller denemek, dinleyicilerle buluşmalarını sağlayarak müzikal geçmişlerini, çalışmalarını, deneyimlerini konuşmak ve önerilerini dinlemek mümkün olacak. Pandemi sürecinden nasıl etkilendikleri, ne gibi üretimler ve işbirlikleri gerçekleştirdiklerini öğrenmek ve her müzisyen için belirlenen spesifik konuya ilişkin tartışmanın gerçekleştiği, teori-deneyim aktarımında bulunacağı bir dizi çevrimiçi-online buluşma gerçekleştirilecek.
Böylelikle müzik sektörüne dair kültür-sanat politikaları oluşturma, öneriler geliştirmeye, çevrimiçi-online platformları pratiklemeye ve önümüzdeki süreç için alternatif platformlar olduğunu göstermeye ve ilgilileriyle bu konuları tartışıp irdelemeye ve paylaşmaya imkân sağlayacak.
13 buluşma gerçekleşecek
18 Eylül-10 Aralık 2020 tarihleri arasında çeşitli alanlarında, türlerinde çalışma yürüten 17 müzisyenle, Zoom veya İnstagram üzerinden iki bölüm halinde gerçekleşmesi planlanan oturumlarda (Türkçe ve Kürtçe; Kurmancca ve Zazaca dillerinde) müzisyenlerin hem müzikal geçmişlerini, deneyim ve görüşlerinin hem de belirlenen 13 farklı spesifik konuya ilişkin tartışmanın gerçekleşeceği, özelde “Kadın” ve “Çocukların” bir sanat alanı olarak müzikteki durumlarının konuşulacağı, teori ve deneyim aktarımında bulunulacak, 13 çevrimiçi-online buluşma gerçekleştirilecek.
Ayrıca gerçekleşecek çevrimiçi buluşmaların temin edilecek ses ekipmanları ile gerekli kalitede ve nitelikte hem video kaydı hem de ses kaydı alınacak ve akabinde gerekli kurgu ve düzenleme yapıldıktan sonra Youtube, Spotify, İGTV platformlarında podcast ve video olarak yayınlanarak, sürekli ulaşılır olan başvurulacak kaynaklar olması sağlanacak.
Projede yer alan müzisyenler ve konu başlıkları şunlar:
Ali Tekbaş (Lawje), Müzikal Derleme ve İşlenişi
Vedat Yıldırım (Kardeş Türküler, Bajar), Vokal Teknikleri ve Çeşitleri
Ali Doğan Gönültaş (Zê Tîje, Xo Bi Xo), Müzikte Hikâye Anlatıcılığı ve Geleneksel Türler
Sîmir Rûdan, Kürt Müziğindeki Batı Formları ve Örnekleri
Mehmet Akbaş, Geleneksel Formlar
Tahir Palalı, Dijital Müzik Platformları, Online Konserler ve www.artistlockdown.com Deneyimi
Roni Artin, Reqso, Arjin, Kürtçe Rap Müziği ve Reaksiyonları
Sakina, Diasporada Kürt Müziği
Rewşan Çeliker, Bir Sektör Olarak Müzikte Kadınların İmkan ve İmkansızlıkları
Mehmet Atlı, Şarkı Sözü Yazmak ve Şiir Bestelemek
Burcu Yankın (Kardeş Türküler, Miraz), Ritim Teknikleri ve Dünya Ritim Örnekleri
Maviş Güneşer, Metin&Kemal Kahraman, İnanç ve Kültürün Müzikteki Rolü
Ma Music Center (Ramîn Rebî'î, Şêrko Kanîwar), Anadilde Erken Yaş Müzik Eğitiminin Önemi ve Çocuk Şarkıları.
Amaç görünürlüğü sağlamak
Müzisyenlerin dinleyicileriyle buluşma ve iletişim kurmalarına olanak sağlama amacını taşıyan projeyle, çevrimiçi platformlarıyla mekân sınırını ortadan kaldırarak daha çok kişi ile etkileşim kurabileceklerini göstermek hedefleniyor.
Pandemi sürecinin kişiler üzerinde yarattığı psikolojik, sosyal olumsuzlukları azaltma arzusuyla yola çıkılan projeyle, müzik sektörüne dair sektör içinden kişilerin görüş ve önerileriyle kültür-sanat politikaları oluşturma ve öneriler geliştirme tasarlanıyor.
Bu projeyle birlikte müziğin alt başlıklarına ilişkin veri oluşturulacak ve verilerin dijital platformlarda sürekli ulaşılabilir olması sağlanacak. Ayrıca farklı tür ve alanlarda çalışan müzisyenlerin tanıtılması ve görünür olmasını sağlamak ve seyirci geliştirmek için zemin oluşturulacak.
Beklenen etki
Amidart yetkilisi Murat Aygün, projeden beklenen etkiyi şöyle açıklıyor: “Bu projeyle müzisyenler, kendini ifade etmesi, çalışmalarını ve tecrübelerini birinci elden paylaşarak hem kendilerini ve çalışmalarını tanıtma imkânı bulacak hem de dinleyicileri sanatsal kimliklerini irdeleyerek çalışmalarını daha derinden tanımış olacaklar. Kendi hikayelerimizi anlatmış olacağız ve izleyici ve sanatçı arasındaki canlı etkileşimin önemini deneyimlemiş olacağız. Böylelikle sosyal ve fiziki mesafeleri daha dayanılır kılmış olacağız.”
Müziğin çeşitli alt başlıklarına dair belirlenen konulara ve özelde “Kadın” ve “Çocukların” bir sanat alanı olarak müzikteki durumlarına ilişkin bir veri oluşturulacak ve bu veriler eleştirmen ve araştırmacılara kaynak oluşturacak. Böylece başvurulacak içerikler yaratılmış olacak.
Aygün hedeflerini ve niyetlerini şöyle anlatıyor: “Bu çalışmamızla müzik sektörü içerisinde bulunan kişilerin ve dinleyicilerin psikolojik ve sosyal açıdan nefes almaları sağlanacak. Kültür-sanat faaliyetlerinin insanların ruh sağlığı üzerindeki etkisi ve sağlıklı yaşam motivasyonunun önemli bir unsur olduğunu görmüş olacağız.
Müzisyen olmak isteyen, müzikle ilgili araştırma yapmak isteyen, çalışma yürütmek isteyen insanları sanatçılarla buluşmasına sağlayarak tanışmaları, iş birliği sağlamaları, fikir alışverişinde bulunmalarına zemin oluşturmuş olacağız.
Kültür-sanat çalışmalarının önemli bir parçası olan müzik sektörüne dair sektör içinden kişilerin görüş ve önerileriyle kültür-sanat politikaları oluşturma ve öneri sunmalarının imkânı oluşacak.
Dijital platformların verimli buluşmalar gerçekleştirilerek, farklı erişim kanalları ile kültür-sanat çalışmalarının devam edebileceğini göstermiş olacağız. Böylelikle etkinlik ve faaliyetlerin sürdürebileceği yeni bir gelecek tasarımının hep beraber bir parçası olmuş olacağız. Ve pandemi süresince ve akabinde gelecek tasarımını birlikte deneyimlemiş olacağız.
Kurumsal olarak zor günler geçirdiğimiz bu süreçte kurumsal görünürlüğümüzü korumak için etkili ve talep görecek bir faaliyet gerçekleştirmiş olacağız.
Proje çıktılarının (video dokümantasyon ve podcast olarak) dijital platformlarda (Youtube, İGTV, Spotify) yayınlanacak olup, yapılan çalışmaların sürekli ulaşır bir kaynak olması sağlanacak.” Programlar Cuma akşamları saat 20.00'de Zoom üzerinden canlı yayın olarak kaydediliyor ve sırasıyla Pazar günleri saat 10.00'da Youtube ve Spotify (podcast) üzerinden yayınlanacak. Takip için:
Spotify (Podcast) https://open.spotify.com/show/78C85tFdvXKS6zhuHg3uIc
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=NsnV7yLnN9o
(NÖ)