2008'den bu yana bisikletin şehir içinde kullanılması adına hem insanlarda hem de devlette farkındalık yaratmak için çaba gösteren Bisikletliler Derneği, 2-3 Aralık'ta yapılan Transit 2010 Ulusal Ulaşım Sempozyumu'na katıldı.
Sempozyumda stant açan Dernek Başkanı Murat Suyabatmaz, bisikletin ulaşım aracı olarak sempozyumda gündeme gelmemesinden şikayetçi. Suyabatmaz, Türkiye'de bisiklet alt yapısının devletçe geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Dernek, 2008'in Ocak ayında kuruldu ve bugün 34 ilde dernek temsilcileri var. Her yıl Velocity Dünya Bisiklet Kongresi'ne katılan dernek, Avrupa Bisikletliler Federasyonunun da üyesi.
Birleşmiş Milletler (BM) ile ortak yürüttükleri "Haydi Okula Bisikletle" projesi, İzmit Yahya Kaptan Mahallesi'nde uygulamaya girdi. Amaçları, iki bin kadar çocuğun trafik eğitimi alarak okula bisikletle gidip gelmelerini sağlamak. Bunun için İzmit'te bisiklet yolu alt yapı çalışmalarına başlanmış. Ayrıca birçok ilde belediyelerle çalışarak trafik eğitim pistleri yapılıyor.
Daha önce de TEMA Vakfı ile birlikte çevre için, Türk Kalp Vakfı'yla sağlıklı yaşam için, Diabet Vakfı'yla diabetle mücadele için bisikletin önemini gösteren etkinlikler düzenlendi. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla çok sayıda çalışma yaptıklarını fakat devletten ciddi anlamda yapıcı bir yaklaşım görmediklerini söyleyen Suyabatmaz; 'Devlet, bisikletin öneminin farkında değil. Yerel yönetimlerden aldığımız destek yetersiz. Bu yüzden bisikletle ilgili kanun ya da yönetmeliklerin düzenlenmesi gerek' dedi.
"Onlar bizim demir atlarımız; pedal çevirelim!"
Kurulduklarından bu yana İstanbul'da 51 noktaya bisiklet park yeri konulmasını sağlayan dernek, bu yıl 10.su düzenlenen Ulaştırma Şurası'na da katıldı. Dernek, bu aralar Şura'ya bir rapor hazırlıyor. Raporda öncelikle üzerinde durdukları şeyin güvenli bisiklet yolları ve park yerleri olduğunu söyleyen Suyabatmaz, hazırlığın ardından raporu ilgili Bakanlıklara sunacaklar.
Ulaştırma Şurası'na katılan tek sivil toplum örgütü olduklarını ifade eden Duyabatmaz, "Birçok yetkilide bisiklet konusunda farkındalık yarattık. Bugün demir atlarımız olan bisikletlerimizle pedal çevirelim diyoruz. Bisikletin devlet politikası olması gerektiğini ve bunun topluma ne kadar fayda sağlayacağını özetledim raporda. Çünkü çevreci olan bisiklet aynı zamanda ulaşım ve spor aracıdır. Rapor umuyoruz ki sürecimizi hızlandırır'.
"Dünya kadar fark var"
'Amsterdam, New York, Paris, Sidney gibi şehirlerde her yıl bisiklet yolları arttırılıyor. Ve uluslar arası yapılan toplantılarda ulaşımdan sorumlu bakanlar göğüslerini gere gere bisiklet yollarını anlatıyorlar.
Avrupa şehirleri henüz bisiklet yollarına doymuş değil; her gün her gün yollar arttırılıyor. Amsterdam'da bir gün bisiklet yasaklansın, bakın ne olur. İnsanlar ayaklanır, trafik kilitlenir. Biz ise hareketsizliği, çevre kirliliğini ve paradan tasarrufu yok etmek için mücadele etmeye çalışıyoruz Türkiye'de. ' (NT/EÖ)