Bilgisayar dünyasına İngilizce tutorial'larla adım atmış biri olarak diğer Batılı kaynakları şimdiye kadar hep biraz ikinci planda gördüm. Malum, önyargılar kolay yıkılmıyor: Hâlâ yenilik haberi "Silikon Vadisi kaynaklı" olmadığı sürece kuşkuyla karşılıyorum. Ancak nasıl başta Çin-Hindistan-Brezilya-Rusya dörtlüsünün gelişimi olmak üzere global ekonomide roller yeniden dağıtılıyorsa, İnternet'in gelecekteki yönünü belirleyecek uygulamalar da hiç beklenmedik merkezlerden çıkabilir. Alman teknoloji blogları bir süredir "biz neden Amerikalılara kıyasla geride kaldık?" sorusuna yanıt arıyor. Bunun bir değil birçok nedeni var. Ama biz bu konulara hiç girmiyor, uluslararası alanda tutunmayı başarmış Alman start-up'larına bakıyoruz:
Kendisini "profesyonel iş ağı" olarak tanımlayan Xing, dünya çapında 10 milyondan fazla üyeye sahip. Hamburg'da 2003 yılında Lars Hinrichs ve Bill Liao tarafından kurulan Xing, Türkçe de dahil olmak üzere toplam 16 dilde hizmet veriyor.
Restoranlara, eğlence yerleri hakkında bilgi alıp yazı yazabileceğiniz bir şehir rehberi. 2005'te Almanya için yayına başladıktan sonra 2007'de diğer ülkelerde faaliyet göstermeye başladı. İngiltere, Fransa, İsviçre, Avusturya, İrlanda, Polonya, Brezilya, İspanya ve İtalya'daki kullanıcı sayısı 17 milyonu aşıyor.
Web tabanlı radyo. 2004'te Georg Hitzenberger tarafından kurulan Play.fm'in kullanıcı sayısı 80 bini aşıyor.
Sanal dünyanın yeni "altın madeni" zengin gerçeklik (Augmented Reality-AR) konusunu daha önce örnekleriyle ele almıştık. Münih merkezli metaio, AR deyince dünya çapında adı öne çıkan şirketler arasında geliyor. Aralarında Junaio isimli tarayıcının da bulunduğu bir dizi uygulama geliştiren metaio, son olarak Süddeutsche Zeitung için "dünyanın ilk AR destekli dergisi"ni geliştirerek tekrar adını duyurdu.
İşte Skype'a alternatif arayanlar için bir çözüm: FriendCaller. Üye sayısı her gün ortalama yeni 15 bin üyeyle 1 milyon 400 bine çıkan FriendCaller, Almanca'nın yanı sıra İngilizce, İtalyanca ve Fransızca olmak üzere toplam 4 dilde hizmet veriyor. iPhone ve Android için de uygulamaları bulunuyor.
"Tüketicilere özel oylama sistemi olarak özetlenebilecek "Crowdsourcing", Web'in son dönemde öne çıkan trendlerinden... Dortmund merkezli Clickworker.com, dünya çapında 54 bn kayıtlı kullanıcısıyla, kuruluşunun üzerinden henüz bir yıl geçmiş olmasına rağmen adını duyuran hizmetler arasında yer alıyor.
Felix Hofmann, Martin Fröhlich ve Lukas Rieder isimli üç genç tarafından kurulan PaperC, 2009'da Almanya'da yılın start-up'ı seçilmişti. Site, teknik konularda kaleme alınmış kitapları ücretsiz okuma imkânı sağlıyor. Leipzig merkezli PaperC, uluslararası alanda daha fazla içerik sunabilmek için yatırımcılarla görüşmelerine devam ediyor. Birkaç yıla kalmaz Türkçe kitaplar da sunmaya başlarlarsa şaşırmayın.
Microsoft'un ofis paketi yerine internet üzerinden metin ve tabloları üzerinde çalışanların sayısı giderek artıyor. Bu alanda başta Google Belgeler ve Zoho olmak üzere var alan bazı online hizmetleri daha önce ele almıştık. Würzburg merkezli DocsInOffice, ofis paketinden vaz geçmeyen, ama belgelerini Google ya da Zoho gibi crowd servislerde tutmak isteyenlere uygun bir çözüm sunuyor.
Artık "veri" her şey oldu. „Kişisel ve ticari enformasyon arama motoru" sınıfına sokabileceğimiz Yasni'nin gördüğü büyük ilgi, bunu somut olarak ortaya koyuyor. Yasni'ye herhangi bir isim girmeniz yeterli, adres, telefon, resim, yayımlanmış eserleri gibi kişi hakkında akla gelebilecek her türlü veri sıralanıyor. Yasni, 2000 yılında ABD'de Jonathan Stern tarafından kurulan zoominfo.com ile yarışıyor. Bu alandaki diğer önde gelen online hizmetler ise BoardEx, Spoke, Hoover's ve InfoUSA.
Birçok başarılı Alman start-up'ına ev sahipliği yapan Hamburg, Jimdo'nun da merkezi. Fridtjof Detzner, Matthias Henze ve Christian Springub tarafından kurulan Jimdo, 2007 yılının şubatında faaliyete geçti. "Pages to the People" sloganıyla dikkat çeken Jimdo, ücretsiz web sitesi hizmeti sunuyor. (BB)