Bir haftadır devam eden 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali gündemini takip etmek hayli garip ve zor. Gece yaptığımız haber, sabah geçerliliğini yitiriyor. Yönetimin bir tür "aç-kapa" oyunu oynadığı festivalle ilgili, her günü bırakın, her saat yeni bir gelişme oluyor.
7-14 Ekim’de Antalya'da düzenlenmesi planlanan festivalin yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, son olarak dün (28 Eylül) yaptığı açıklama ile ihraç edilen iki kamu çalışanının mücadelesini anlatan “Kanun Hükmü” belgeselini ikinci kez festival seçkisinden kaldırdıklarını duyurdu.
Boyacıoğlu, açıklamasında hakkında soruşturma açıldığını, kendisinin ve ekibinin can güvenliğinden endişe duyduğunu ve tehdit edildiklerini söyledi.
Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin yakın zamandaki sansür tartışmalarının başlangıcı 2014 yılına dayanıyor.
Yerel seçimleri kazanan Adalet ve Kalkınma Partili (AKP) Menderes Türel’in göreve geldiği ilk yılda, festivalde ön jüri tarafından belgesel yarışmasına seçilen ve Gezi Direnişi'ni anlatan Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek (2014) programdan çıkarıldı.
Bunun üzerine 11 jüri üyesi festivalden çekildiğini duyurdu.
Türel dönemi
2015’te ise festivalin belgesel ve kısa film yarışma bölümleri kaldırıldı. Türel, belediyeyi kazandıktan sonra sırasıyla, festivalin 1964’ten bu yana taşıdığı Altın Portakal ismini kaldırdı, ödül heykelciğini değiştirdi ve ulusal yarışmayı programdan kaldırdı.
31 Mart 2018 Yerel Seçimlerinde Antalya’yı Cumhuriyet Halk Partilli (CHP) Muhittin Böcek’in kazanmasıyla festival, “özüne dönme” temasıyla düzenlenmeye başlandı: “Sinema sektörü temsilcileriyle bu yılki festivali tüm detaylarıyla konuştuk. Fikirlerini aldık. Ulusal ve uluslararası yarışmalarıyla Antalya Altın Portakal Film Festivali özüne dönüyor.”
Böcek, “Kanun Hükmü” belgeseli çerçevesinde gelişen tartışmalara dair yaptığı son açıklamada ise görevi süresince seçici kurulların oluşmasına, jürilerin belirlenmesine, filmlerin içeriğine ve filmlerin kazanıp kazanmaması konusuna hiçbir şekilde dâhil olmadıklarını belirtti.
Yasaklar
Bugün, Demet Akbağ’ın festivalin jüri başkanlığından ayrıldığını açıklaması ve daha önce de tüm jüri üyelerinin belgesel-film seçkiye geri alınana dek görevlerini yerine getirmeyecekleri beyanları üzerine festivalin iptal edilip edilmeyeceği gündemde. Ya da yapılsa da nasıl yapılacağı.
Festivale katkı sunan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çekildiğini duyurmasının üzerine, festivalin sponsorları da art arda çekilme kararı aldı: “Bakanlıkla birlikte hareket etmemiz gerekiyor.”
1964 yılından bu yana düzenlenen festival, daha önce 1979 yılında “Sansür Kurulu”nun üç filmi yasaklayarak yapımların bazı bölümlerini de kesmek istemesi üzerine yapılamadı.
Yavuz Pağda’nın yönettiği Yolcular, Yavuz Özkan’ın yönettiği Demiryol ve Ömer Kavur’un yönettiği Yusuf ile Kenan filmlerine uygulanan sansüre karşı katılımcı tüm yapımcı ve yönetmenler festivalden çekilme kararı aldı. Jüri üyelerinin de filmleri değerlendirmeme kararı almasıyla festival yönetimi, 16. Altın Portakal Film Festivali'ni iptal etme kararı aldı.
Festival bir yıl sonra ise 12 Eylül 1980 Darbesi nedeniyle yapılamadı.
Festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu hakkında
Tıp doktoru, yönetmen, film yapımcısı, senarist ve 2019 yılından beri Antalya Altın Portakal Film Festivali direktörü olan Boyacıoğlu, ilk uzun metrajlı filmi Siyah Beyaz ile geniş çevreler tarafından tanındı.
Tuncel Kurtiz, Erkan Can, Şevval Sam, Taner Birsel, Nejat İşler ve Derya Alabora’nın başrollerini paylaştığı film, Ankara'daki 25 yıllık Siyah Beyaz isimli barda buluşan bir grup arkadaşın öyküsünü anlatıyor.
Boyacıoğlu Ankara Sinema Derneği'nin başkanlığı ve Gezici Festival'in direktörlüğü görevlerinde bulunduktan sonra 2019 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali direktörlüğüne getirildi.
(TY)