Önümüzdeki hafta, Türkiye’de olduğu gibi Almanya’da da çeşitli etkinliklere sahne olacak. Almanya’nın çeşitli kentlerinde duyarlı insanlar Hrant Dink’in anısına toplantılar düzenliyor. Bu vesile ile Türkiye’deki son gelişmeler ve demokratikleşme süreci masaya yatırılacak, milliyetçiliğe, ırkçılığa ve şovenizme karşı barışın ve dostluğun dili konuşulacak. "Ahbariğimizi" (kardeşimizi) anmanın en iyi biçiminin böyle olacağına herhalde Hrant Dink de katılırdı.
Bu haftaki yazımı, Berlin’de bugünden itibaren başlayacak olan etkinliklere ayırmak istiyorum. 12–20 Ocak arası Berlin’de tam anlamıyla bir Hrant Dink–Türkiye Haftası olacak.
12 Ocak
Bugün Rosa Luxemburg Vakfı binasında saat 14:00’ten itibaren 41. Berlin Barış Toplantısı düzenleniyor. Sol Parti milletvekilleri, Irak, İran, Suriye ve Türkiye’den katılımcılarla "Kürt halkının hakları" konusunu tartışacaklar.
16 Ocak
16 Ocak Çarşamba günü saat 19:30’dan itibaren, gene vakıf binasında, DTP TBMM grup başkanı Ahmet Türk, DTP milletvekili Sebahat Tuncel ve Sol Parti milletvekilleri Hüseyin Kenan Aydın ile Norman Paech’in katıldığı bir toplantı yapılacak. Türkiye’deki gelişmeleri, DTP hakkındaki eleştiri ve görüşleri genellikle sadece medyadan takip edenler için, doğrudan DTP yetkililerinin ağzından bilgi alabilecekleri iyi bir fırsat.
17 Ocak
Kanımca haftanın en anlamlı etkinliklerinden birisi 17 Ocak Perşembe günü saat 18.30’dan itibaren Rosa Luxemburg Vakfı’nda Hrant Dink anısına düzenlenecek olan "Türkiye nereye? Türk demokratikleşme sürecinin olumsuzlukları" başlıklı panel olacak.
Panele Avukat Erdal Doğan, Avukat Mahmut Şakar, milletvekili Norman Paech ve Ermeni cemaatinden Gerayer Koçaryan katılıyor. Hrant Dink’in avukatlarından olan ve Malatya davasında müdahil avukat olarak görev yapan Erdal Doğan, duruşmanın akabinde Berlin’e geldiğinden, gelişmeleri sıcağı sıcağına aktarabilecek şüphesiz. Ama bence bu etkinliği asıl anlamlı kılan, etkinliğin taşıyıcıları:
Berlin Ermeni Cemaati, DIDF üyesi Berlin İşçi ve Gençlik Derneği, YEKKOM üyesi Navend Civata Kurd, MAF-DAD, Neues Deutschland ve Yeni Özgür Politika gazeteleri ve Rosa Luxemburg Vakfı. Ermeni, Kürt ve Türkiyeli kurumların böylesine bir toplantıyı beraber düzenlemeleri ve gelecekte de ortak çalışmalara imza atma kararlılıkları hayli umut verici.
18 Ocak
18 Ocak günü Berlin Eyalet Parlamentosu’nda "Türk-Kürt İhtilafının Barışçıl Çözümünün Perspektifleri" başlıklı bir konferans düzenlenecek. Toplantıya Türkiye Barış Meclisi sözcülerinden Cengiz Güleç, çeşitli partilerden Federal ve Avrupa Parlamentoları milletvekilleri, Ahmet Türk, Sebahat Tuncel ve çeşitli kuruluşların temsilcileri katılacak. "Dialogkreis" grubundan Prof. Dr. Andreas Buro ve Mehmet Şahin ile Berlin milletvekili Gıyasettin Sayan’ın çabalarıyla bir araya gelen konferans bütün gün sürecek.
19 Ocak
19 Ocak Cumartesi günü Ermeni cemaatinin öncülüğünde Türkiye’nin Berlin Başkonsolosluğu önünde saat 14:00’ten itibaren bir uyarı nöbeti yapılacak. Ermeni cemaat akşam saat 19.00’dan itibaren ise Schöneberg belediye binasında Hrant Dink için bir anma gecesi düzenliyor.
20 Ocak
20 Ocak Pazar günü saat 15:30’dan itibaren Berlin’deki Allmende derneği, Kültürler Atölyesi olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz Werkstatt der Kulturen salonlarında "Milliyetçiliğe, ırkçılığa ve savaşa karşı, kardeşlik, barış ve bir arada yaşamı savunmak için Hrant Dink’i anıyoruz" başlığı altında bir anma toplantısı düzenliyor. Sinevizyon gösterimi ve kültürel katkıların yanı sıra bir panel gerçekleşecek. Panele ÖDP Genel Başkanı ve milletvekili Ufuk Uras, yazar Masis Kürkçigil, AGOS’tan Rober Koptas ve Aydın Engin katılacaklar. Ermeni cemaati üyeleri, aynı gün öğlen yapılacak olan anma ayininden sonra toplu halde bu toplantıya katılacaklar.
Görüldüğü gibi acı olayların böylesine olumlu yanları da olabiliyor: Aynı acıyı hissedenlerin birlikte hareket etmeleri. Ama bence asıl önemli olan, acı olayların dışında ve böylesi cinayetlerin her zaman olabileceğini unutmadan, ortak paydalarla barış ve dostluk, sömürüsüz, eşit haklı, gerçekten demokratik gelecek için ortak mücadeledir. Bu etkinliklerin böylesi yaklaşımlara katkıda bulunacağı inancıyla, Berlinli tüm dostları etkinliklere katılmaya davet ediyorum. (MÇ/TK)
* Hrant Dink, İstanbul'da, öldürülüşünün yıldönümünde, 19 Ocak 2008'de, saat 15:00'te, Agos gazetesinin önünde "Hrant İçin, Adalet İçin" eylemiyle anılacak.