Son günün sabahı. 17 genç iletişimcinin, gazeteci adayının gözleri, biraz sabahın erken saatinden, biraz da altı gündür süren yoğun eğitim programının yorgunluğundan mahmur.
Biraz sonra Murat Utku televizyon haberciliğini anlatıyor, ardından Ragıp Duran "gazetecinin duruşu" üzerine küçük dersinden yumuşak bir geçişle günün, haftanın en heyecanlı işini başlatıyor. Haber yayınlamak.
IPS İletişim Vakfı'nın 2-7 Eylül arasındaki gazeteci adaylarını medyada çalışmaya hazırlayan "Okuldan Haber Odasına" eğitim programının son günü bu.
Genç iletişimciler, yaklaşık bir haftadır bir yandan temel gazetecilik, hak haberciliği üzerine eğitim almış, gazete, televizyon, hak örgütü, meslek örgütü gezmiş, işin mutfağını görmüş, bir yandan da kendi haberleri için çalışmış durumdalar.
Haber odasının heyecanı
Bir anda, Füsun Özbilgen'in deyişiyle "mallar" ortaya dökülüyor. Sığınmacı Festus Okey'in öldürülmesinden kadınlarla hakları üzerine sokak röportajlarına, sinema emekçilerinden Beyoğlu'ndaki yemek kültürüne kadar bir sürü haber hazırlanmış durumda.
Herkes bilgisayarların başına koşuyor. Bir yandan sayfalar tasarlanıyor, bir yandan ses kayıtları çözülüp haberler yazılıyor. Altı sayfalık gazetenin adı bulunmuş: BİA. Göndermesi Bağımsız İletişim Ağı'na, ama bunun açılımı "Bilmediklerimiz, İlgilenmediklerimiz, Anlamadıklarımız."
Mahmur gözler, mırıltı kıvamındaki sabah sesleri ansızın koşturmaya, yüksek perdeden seslenmelere, pırıl pırıl bakışlara dönüşüyor.
Akşam üstü haber odası çalışması bitmiş, dolayısıyla eğitimin de sonu gelmişken, herkes ne yaşadığını, ne düşündüğünü anlatıyor.
Herkes programın yoğunluğundan söz ediyor: "Keşke biraz daha zaman olsaydı..."
Teorik bilgiler bazılarına yeni, bazılarına değil. Bilgisini tazeleyenler de akademisyenlerle buluşmaktan memnun. Ama ortak kanı belli: Uygulamaya, haber yapmaya, daha çok zaman ayıralım.
İşin mutfağını görmenin zevkinden bahsediyorlar. Milliyet gazetesindeki haber toplantısına katılmak herkesi heyecanlandırmış. Bu ziyaretlerin artması da ortak isteklerden.
Avukat Rana Yılmaz'ın gazetecilerin emek hakları dersi gözde. "Özlük haklarımı bilmiyordum" derken güvenle bakanlar çoğunlukta.
"Hak haberciliğini 'halk haberciliği' sandım"
Hak haberciliği de gözde konulardan. Utku aslında halkla ilişkiler eğitimi almış: "Ben ilk gün duyduğumda 'halk haberciliği' diyorsunuz sanmıştım." Gülüşmeler dinerken, "Haber odasının heyecanı, deneyimi çok hoşuma gitti" diyor.
Çağla Agos'un genç muhabirlerinden. Başarılı bir gazeteci olmak istiyor. "Böyle bir eğitimi gazeteci olmak isteyen herkese verin. İletişim fakültesi mezunu olmayan, ama iyi gazetecilik yapmak isteyen çok kişi var" diyor.
Tülin "Böyle bir gazeteciliğin varolduğundan haberim yoktu" diyor. Yıldız "gazeteciliğin haksızlıkları ortaya çıkarması"nın heyecan vericiliğinden, sivil toplum örgütlerinin önemini bir kez daha anladığından söz ediyor.
Berktan hak haberciliğiyle özlük haklarıyla ilgili çok şey öğrendiğini söyledikten sonra ekliyor: "Keşke bu eğitimde tasarımla, fotoğrafla, yayının teknik yanlarıyla ilgili daha çok şey olsa."
Kemal Kuzey Kıbrıs'tan geliyor eğitime. Hak haberciliğinin, kadın odaklı haberciliğin Kıbrıs'ta örneklerine pek rastlamadığının farkına vardığını söylüyor.
Rasul "Mutluyum" diyor. Kazakistan'dan, Manas'tan geliyor. Üniversite eğitiminde görmediği konularla karşılaşmaktan memnun; haberciliğin mutfağına yapılan gezilerin yararından söz ediyor.
Gülşah "Hayatımda ilk kez ses kaydı çözdüm" diyor. Kadın odaklı haberciliği sürdürmekte kararlı.
Selma grubun foto-muhabiri. Beyoğlu'ndaki sokak müzisyenleriyle birlikte haber yapmanın ne kadar zevkli olduğunu anlatıyor: "Bol bol fotoğraf çektim!"
Bitirirken, IPS İletişim Vakfı Başkanı Nadire Mater, "Bağlantımız burada bitmiyor" diyor.
Sonrası yüzlerin memnun güldüğü sertifika töreni. Eğitmenler, yeni dostlar, genç iletişimciler bir arada. Sertifikalar veriliyor. Yüzlerde tatlı bir yorgunluk, sohbetler koyulaşıyor. Kahkahası bol, cıvıl cıvıl bir akşam. (TK)
Okuldan Haber Odası'na katılan gazeteci adayları şöyle:
Çağla Ağrıgöl (Agos Gazetesi), Tülin Sepetçi (Akdeniz Üniversitesi), Persude Erdem (Ankara Üniversitesi), Feyza Yavuzer (Atatürk Üniversitesi), Kemal Hoca (D. Akdeniz Üniversitesi), Özge Erbalaban (Ege Üniversitesi), Selma Kara (Erciyes Üniversitesi), Güllüşah Sürekli (Fırat Üniversitesi), Müge Çelebi (Galatasaray. Üniversitesi), Yasemin Akşit (Gazi Üniversitesi), Berktan Kuru (İst. Ticaret Üniversitesi), Burcu Bayır (Kocaeli Üniversitesi), Gizem Karakış (Lefke Avr. Üniversitesi), Utku Ceylan (Maltepe Üniversitesi), Rasul Usenaliyev (Manas Üniversitesi), Erhan Kılıç (Selçuk Üniversitesi), Yıldız Türk (Yeditepe Üniversitesi) (TK/NZ)