2 milyon 541 işsizin 587 bini üniversite diploması sahibi. Bu sayının 25 bini gıda mühendisi. (1)
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bu verilerine göre, bu rakamlar, ülke tarihinin en yüksek üniversiteli işsizlik oranı. Bu cümleyi okuduktan sonra “üniversiteli mezun sayımız çok bu yüzden böyle” veyahut “okuryazar memleketiz işte daha ne” diye böbürlenmeyelim lütfen. Bu rakam içler acısı.
Sürekli daha çok üremeyi savunan bir devlet politikası üç çocuk ve daha fazlasını alkışlarken genç nüfusunun enerjisinden faydalanamıyorsa vahlar olsun. Bu gençlerin şu an yaşadığı psikolojik bunalımdan ve ileriki yaşlarda bu yaşanmışlıkları toplumda nasıl sorunlara neden olur bunu da yaşayıp göreceğiz.
25 bin işsiz gıda mühendisi çok yüksek bir rakam. Kafalarda şöyle bir soru belirebilir: Ortalıkta bu kadar çok gıda firması varken neden bu gençler işsiz?
Aklınıza gelebilecek birçok şey, sütünüz, yoğurdunuz, zeytininiz, çayınız, ekmeğiniz, yağınız, çikolatanız… Tükettiğiniz her gıdadan gıda mühendisleridir sorumlu olan ya da olması gereken. Ama ülkemizde yediklerimiz nasıl denetleniyor?
500 bin gıda üretim/satış noktasının denetimi 4 bin 600 kişi ile yapılmaya çalışılıyor; bu kişilerin de sadece yüzde 25’i gıda mühendisi. (2)
İnsanların sağlığını tükettikleri ciddi oranda etkiler. Artan sağlık şikayetleri ve çok sık görülen kanser vakalarının bir nedeni de insanların sağlıkları için risk teşkil eden ve tüketilmemesi gereken gıdalardır. Devletin denetlemelerdeki yetersizliği, denetlemelerde bazı işletmelerde olmaması gereken uygunsuzlukların göz ardı edilmesi ve yine denetlemelerde gıda mühendisleri yerine başka meslek gruplarına ait kişilerin çalışması mevcut sorunu daha da arttırıyor.
Gıda sektörünün içinde olan biri olarak işletme sahiplerinden birçok kez “Nasıl olsa denetime gelmiyorlar bile”yi çok duydum. Gıda mühendisi diğer arkadaşlarım da bu duruma birçok kez şahit olmuşlardır.
Özet: İnsanlar zehirleniyor!
Göze, kulağa dinlenenlerin iyi ve masum geldiği bir tehlike daha var aslında: Bir çok televizyon kanalında her gün yeni bir şarlatan türemesi durumu. İnsanlar sağlıklı olabilmek umuduyla söylenen her şeyi deniyor. Bu zatlar uzman olmadıkları gıda mevzusunda istedikleri gibi ahkam kesebiliyorlar. Netice: Sağlıksız insanlar, tüketim kültürü sayesinde zengin olan şarlatanlar.
Geçtiğimiz günlerde Mersin’den ülkemize sokulan GDO’lu pirinçler hakkında da durum vahim.
GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Benim size Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak söylediğim şey şu, vatandaşlarımız o pirinçleri güven içerisinde tüketebilirler” dedi. (3)
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Mersin’den sonra Tekirdağ’da da GDO’lu ithalat yapıldığı bilgisine ulaşıldığını açıkladı. Mersin’deki pirinçler hem TÜBİTAK hem de İTÜ laboratuvarlarında analiz edilmiş oysa ki. Hangisine inanacağımızı bilmiyorum ama bu durum, Çernobil’in etkisiyle içtiğimiz radyasyonlu çaylar hakkında Bakan Cahit Aral gazetelere verdiği demeçlerde de, “Dininize, imanınıza inandığınız gibi biliniz ki, Türkiye’de kesinlikle böyle bir tehlike mevcut değildir” söylemini hatırlattı. Şimdi ise Karadeniz’de insanlar kanser yüzünden ölüyorlar.
Gıda ile alakalı sorunlar çok ve bir o kadar da hayati boyutlarda. Önceleri televizyon kanallarındaki bazı programları izleyerek haberdar olduğumuz merdivenaltı üretimler ne yazık ki hala mevcut.
Bakan Eker bakanlığın son alımında belirlenen kadronun yani 2 bin 500 kişinin çoğu gıda mühendisi olacak demişti. Kadroların resmi olarak açıklanmasında gördük ki 2 bin 500’ün “çoğu” denilen sayının 58 olduğu ortaya çıktı. Evet sadece 58 adet gıda mühendisi alındı. Yapılan açıklamadan sonra hayretler içinde kaldık. Bakanın bu açıklaması medya kayıtlarında mevcut. (4)
İkinci öğretim dahil 68 bölümde 3 bin 700 gıda mühendisi yetiştiriliyor. Daha fazla gıda mühendisi mezun etmek, görüyoruz ki ne gıda sorunlarına çözüm oluyor ne de işsiz mühendislere. Yediklerimizin bir gün afiyet şeker olması dileğiyle. (MŞ/AS)
Kaynaklar
1.http://www.radikal.com.tr/radikal.aspx?atype=radikaldetayv3&articleid=1128480&categoryid=77
2.TMMOB Gıda Mühendisleri Odası verileri
3.http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/23015606.asp
4. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası verileri
* Fotoğraf, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası’nın Ocak 2013 eyleminden.