6. Avrupa Sosyal Forumu (ASF) 1-4 Temmuz 2010 tarihlerinde İstanbul'da yapıldı. 30 Haziran akşamı Maçka Demokrasi Parkı'nda açılış yapıldı.
Açılışta TEKEL direnişini gerçekleştirenlerden bir kadın işçi, Mezopotamya Sosyal Forumu'ndan Ahmet Türk, Yunanistan Sosyal Forumu'ndan ve Dünya Kadın Yürüyüşün'den birer kadın aktivist konuştular. Grup Yorum konseri ile açılış tamamlandı. Bugüne kadar yapılan ASF'lerin en katılımlı ve en coşkulusuydu.
1-3 Temmuz tarihlerinde de 250'ye yakın seminer ve yedi tematik asamble yapıldı. 4 Temmuz Pazar günü de yaklaşık 500 kişinin katılımıyla Genel Asamble gerçekleştirildi.
3 Temmuz Cumartesi akşamı da Osmanbey'den Taksim'e Avrupa, Rusya, Ortadoğu ve diğer ülkelerden gelen delegasyonlar önde renkli pankartlarıyla, Türkiye'den de emek örgütleri, meslek birlikleri, demokratik kitle örgütleri, sol siyasi partiler ve Türkiye Sosyal Forumu'nun diğer bileşenleri de pankart ve flamalarıyla yürüyüşe katıldılar.
Kortejin başı Taksim'e vardığında sonu Osmanbey'de Ramada Oteli'nin önündeydi. Caddenin Şişli'den geliş yönü tamamen kullanıldı. Coşkulu, kalabalık bir yürüyüş olduğu kaanatindeyim. Görüştüğümüz Avrupa delegasyonundaki katılımcılar da memnuniyetlerini bildirdiler.
40 ülkeden 3000 kişi
Üç yıl önce Lizbon'da yapılan ASF hazırlık toplantısında 5. ASF'nin hangi ülkeye verilmesi görüşülürken (İsveç, Avusturya, Portekiz), 5. ASF -çok istekli olunmasa da- İsveç'te kaldı . Biz de "6. ASF'ye talip olabiliriz" demiştik.
Türkiye'ye döndüğümüzde de Türkiye Sosyal Forumu toplantılarında bu öneriyi resmi bir başvuruya dönüştürdük ve Stockholm'da yapılan ASF hazırlık toplantısında önerimizi resmen sunduk.
Daha sonra İstanbul'daki ASF hazırlık toplantısında da konu görüşüldü ve Berlin'deki ASF hazırlık toplantısında karar verilmesi kararlaştırıldı. Berlin'deki ASF hazırlık toplantısı görüşmelerinden sonra 6. ASF'nin İstanbul'da yapılmasına karar verildi.
Bu karar verilirken Türkiye'de sınır ötesi operasyonlar yapılıyordu. Avrupa delegasyonu nezdinde Kürt sorunu ve bağlamında yaşanan problemlerle Türkiye'de insan hakları ihlalleri ilgili endişeler nedeniyle forumun Türkiye'de yapılabilmesi konusunda tereddütler vardı.
Ayrıca "Kürtçe tercüme yapılabilecek mi" diye de sorular soruluyordu. Bu endişeler daha çok Fransız delegasyonunda vardı. Türkiye Sosyal Forumu'nun tüm bileşenleri olarak da bu endişe ve sorulara hep birlikte "Evet, bunlar Türkiye'nin gerçekleri. Ancak bizlerin mücadeleleriyle yaratılan bir ortam da var. Dolayısıyla bu forumu İstanbul'da yapabiliriz" dedik.
İstanbul: ASF'nin geleceği için bir şans
Özellikle İtalyan delegasyonu "Forumun İstanbul'da yapılması ASF'nin geleceği için bir şanstır" diyerek bizi destekledi ve sonuçta oybirliğiyle önerimiz kabul edildi.
Ne tesadüftür ki Forum'un yapıldığı tarihte de çatışmalar ve sınır ötesi operasyonlar yapıldı ve yapılıyor. Ayrıca emek ve demokrasi güçlerine yönelik gözaltılar ve baskılar da sürüyor.
Bu karardan sonra bir taraftan 5. ASF için hazırlıklar yaparken diğer taraftan da 6. ASF için çalışmalar başlattık. Asıl hazırlıklar Malmö'de yapılan 5. ASF'den sonra başladı.
Aynı zamanda Türkiye Sosyal Forumu içinde bir tartışmayı da beraberinde yürütmek zorunda bırakıldık. Beş ay süren iç tartışmalar sonunda Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri SEndikalrı Konfederasyonu (KESK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) kolaylaştırıcı sekreteryalığında uzlaşmaya varıldı ve çalışmalara başlandı.
Uzlaşmaya varıldı ancak tartışma için için sürdürüldü. Bu arada ilk öneriyi yaptığımızda anlaştığımız Bilgi Üniversitesi bize yeri vermekten vazgeçti. Ayrıca söz konusu tartışma Avrupa delegasyonu'na da taşındı.
Bir taraftan yeni yer arayışında bulunurken diğer taraftan da ikna ettiğimiz Avrupa delegasyonu'nu yeniden yeniden ikna etmek için uğraş verdik. Bu süreç forumun yapılacağı son güne kadar sürdü ya da sürdürüldü.
Yer son 20 günde netleşti
Son 20 gün kala yeri, yani İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka ve Gümüşsuyu kampüslerinin ve Maçka Demokrasi Parkı'nın tahsisini netleştirebildik. Diğer tüm hazırlıklar da örgütlenme komitesindeki yedi sekiz kişinin son derece özverili ve olağanüstü çalışmaları ile tamamlandı.
İşte 6. ASF hazırlıkları bütün bu olumsuz şartlara rağmen İstanbul'da gerçekleştirildi. Forumun İstanbul'da yapılabileceğine inanmıştık. Avrupa delegasyonu da her türlü olumsuz propagandaya rağmen bize inandı ve güvendi. Dolayısıyla bu inanç ve desteklerle forumu olabilecek en az eksiklerle tamamladık.
Evet eksikliklerimiz vardı. Ancak bundan önceki forumlarda da benzer eksiklikler vardı. Örneğin Malmö'de tercüme hiç yapılamadı. Katılım yine düşüktü.
Londra'da ve Atina'da da tercüme konusunda benzer sıkıntılar yaşadık. Dolayısıyla bu eksiklikler sadece İstanbul'da yapılan foruma ait değildir.
Evet Türkiye'den katılım yeterli değildi. Yukarıda belirttiğimiz forum hazırlık sürecini düşünürsek bu başlı başına bir neden. Ayrıca sürecin hemen başında TTB Forum'dan çekildi.
Her şeye rağmen başarı
Sekreterya'nın diğer bileşenleri de forumun mali yükünün altında kalkamayacakları konusunda sürekli tereddüt içindeydiler. Bu da forum hazırlıklarını etkiledi. ASF İstanbul en düşük bütçeli forum oldu. Bu bile başlı başına organizasyon komitesinin başarısıdır.
Ayrıca Türkiye Sosyal Forumu bileşenleri konuyu yeterince içselleştiremediler. Yine yukarıda belirttiğimiz iç tartışmalar ve olumsuz propagandalar da katılımı düşürdü.
Çünkü; sürekli "yer bulunamayacak, tercüman sorunu çözülemeyecek, vb." dolayısıyla "forum ertelenecek" ya da "iptal edilecek" diye propaganda yapıldı. Bu durum son güne kadar sürdürüldü.
Ayrıca, genel olarak Avrupa Sosyal Forumu ivmesinin bir düşüş içinde olması da foruma katılım etkiledi.
Bütün bunlara rağmen son gün yapılan Asamble toplantısında konuşan Türkiye dışındaki delegeler Türkiye Organizasyon Komitesi'ne teşekkür ettiler. Ve içeriği dolu dolu seminerler yapıldığını dile getirdiler.
Her türlü olumsuz koşul ve olumsuz propagandaya karşı forum İstanbul gerçekleşti. Bu süreçte emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkür ederiz. (HY/TK)
* Hüseyin Yeşil, Organizasyon Komitesi üyesi ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İstanbul İl Başkanı.