Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
2018'de 52 erkek 52 hafta bianet'te erkek şiddeti yazacak.
İlk yazı gazeteci Murat Çelikkan'dan, 10 Ocak 2018 Çarşamba günü bianet'te.
Sonrasında her hafta Çarşamba günü medya, edebiyat, akademi, spor, sinema, müzik, hak mücadelesi gibi alanlardan erkekler “erkekliklerini” ve “erkeklerin ürettiği şiddete” dair düşüncelerini, kişisel deneyimlerini paylaşacak.
Bu çalışmayı Şenay Aydemir koordine edecek, çizimler Kemal Gökhan Gürses'ten.
2017 iyi bir yıl değildi, kadınlar açısından yine iyi geçmedi. Az iyiden biri de biri #MeToo hareketiydi.
Hollywood’un yapımcılarından Harvey Weinstein’ın ifşa edilmesiyle başladı her şey. Yıllar boyunca birçok kadını taciz etmişti. Hollywood’un ünlü isimlerinin aralarında bulunduğu kadınların bazıları Weinstein’ı ifşa etti; kimileri sustu. Susanlar kadar ifşa edenler tartışmanın odağına alındı.
15 Ekim günü ABD’li oyuncu Alyssa Milano, sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı: "Cinsel taciz veya saldırı yaşamış tüm kadınlar sosyal medya hesaplarından #bende (#MeToo) diye ilan ederlerse, belki diğerlerine sorunun boyutunu gösterebiliriz.
#MeToo hareketi böyle başladı. Kadınların uğradıkları tacize sessiz kalmaması; seslerini çıkarttıklarında etraflarında oluşan “erkek” baskısının da ifşa edilmesi gerektiği daha yüksek sesle dillendirildi. Kaldı ki feministler bunu yıllardır söylüyordu; erkek şiddeti çok katmanlıdır."
Sıra erkeklerde denilerek bir hashtag için beklemek çok gerekmedi. #HowIWillChange (#BenNasılDeğişeceğim) iki gün sonra başlatıldı.
bianet, bu çağrıya iki gün sonra bir haber yaparak destek vermişti. Çağrı yapıp destek yapmamak olmazdı; #BenNasılDeğişeceğim hashtag’iyle ilk tweeti ben attım. Devamı gelmedi.
Türkiye’de biz erkekler erkek olma halleri üzerine düşünmekten kaçıyoruz.
52 hafta boyunca 52 farklı yaklaşım, sorgulama ve yaşanmışlık bu kaçıştan kaçınmanın da adımı olsun. Biz erkekler "değişmeye" neden direniyoruz? Her yazılan biz erkekleri düşündürtsün, tartıştırsın, sorgulatsın.
#BenNasılDeğişeceğim hashtag’i için tweet atmakta nasıl zorlandım anlatamam. Sonuçta “ 'Hayır' bir yanıttır, ısrar etmemem gerektiğini biliyorum. #BenNasılDeğişeceğim” gibi şu an okuduğumda oldukça yetersiz olduğunu gördüğüm bir tweet atmıştım. Ama bu zorlanma ve ne diyeceğini bilememe halinin de "bir erkek hali" olduğunun da farkındayım. Şimdiye kadar erkeklik halim üzerine ne kadar düşünmüş, kendimi ne kadar tartmıştım? Kendimle yeterince yüzleşmediğim, o tweet’i atarken basmakalıp bir cümleye sığınmamla ortaya çıktı.
Erkek şiddetinin geldiği noktada sayılar ortada; bianet yıl yıl, ay ay kayıt düştüğü çeteleleri inceleyebilirsiniz. Bu çeteleler erkek devlete rağmen kadınların kazanımlarını da gösteriyor.
Kısacası diyoruz ki her düzeyde şiddet vakasının ardında bir erkek olma halinin bulunması “Tesadüf Değil”. Biz erkekler de kadınların “Tesadüf değil erkek şiddeti” sloganını kabulle başlayalım.
“52 hafta 52 erkek” bir davet, bunu büyük bir kampanyaya dönüştürmek biz erkeklerin elinde. Birbirimizden aldığımız cesaretle daha açık konuşalım tartışalım. (HK)
* Görseller: Kemal Gökhan Gürses