Aslında bu yazının başlığındaki soruyu tekrarladığımızda ne olduğu, neden itiraz ettiğimiz kolayca anlaşılabilir: "Dört Erkek 4,4 Milyon Dolarlık Vurgun Yaptı" diye başlık atıyor musunuz? Peki başlıktakiler kadın olunca haber değeri mi kazanıyor bu metin? Olayı daha doğru mu anlatıyor?
Kadınlar ne zaman haber olur?
Kadın Odaklı Habercilik eğitimlerimizde, üzerinde en çok durduğumuz konulardan biri kadının medyada temsili. Kadının medyada cinsel nesne, mağdur, kurban ve yasayla ihtilafa düşmüşken göründüğü, gösterildiğini, bunun değişmesi, gazetecilerin bunun için özel olarak çabalaması gerektiğinin üzerinden duruyoruz.
Haberin dilinin, anlatım biçiminin, yazımının, söylenişinin erkek olduğunu, konusunun da erkek olduğunu anımsatan Sevda Alankuş, "Haberin Kendisi Kadın Hakları İhlalcisi" yazısında soruyor:
"Peki kadınlar ne zaman haber olur? Haberciliğin 'köpek insanı ısırdığında değil, insan köpeği ısırdığında haber olur' altın kuralına uygun olarak, 'sıra dışı 'bir şey yaptıklarında. Örneğin, 'erkek mesleği' diye bilinen bir meslekte yükseldiklerinde; 'ilk kadın Anayasa Mahkemesi Başkanı' olduklarında, ya da bir şirketin başına getirildiklerinde."
Gazetecilerin kadın haberi değil, kadın bakış açısıyla, kadın odaklı haber yapmaları, yine Alankuş'un deyişiyle haberi "kadın haklı" haber kılmaları gerekiyor.
Resmi kaynaktan doğruca habere taşınan bilgi
Sabah'taki haber sadece bir kadın hakları ihlali değil. Aynı zamanda hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan kişileri de "suçlu" ilan ederek suçsuzluk karinesini de ihlal ediyor. Olaya ilişkin bilgilerin polisten geldiği açık. Yargılama henüz başlamış değil. Ama gazeteci yargılamayı yapmış, kararını vermiş bile. (TK/EZÖ)