*Görsel: Economist kapağından. Fotoğraf uygulama: bianet.
Nasıl bir sene geçirdik? Hepimiz temiz delirdik mi? Çeşitli bilimsel araştırmalar akıl hastalıklarındaki artışlarla ilgili bunu söylüyor. Hatta çoktan "pandemi depresyonu" adı konan bir tür bile var.
2020'nin bize, istisnasız hepimize -ABD Başkanı'ndan karşı komşuya kadar- yaşattıklarını tekrar anlatmaya gerek yok.
2021'de başımıza gelecekler ise merakla bekleniyor:
- Nasıl manşetler göreceğiz, koronayı yenecek miyiz, yeni mutasyonlar bize ne yapar, aşılarımızı vurulacak mıyız, dünya nasıl bir yer olacak?..
Bu vesiyeyle biraz Economist'in her yıla damga vuran yıl sonu kapağını ve Fortune dergisinin "kristal küresini" inceleyelim.
Economist: 2020 için ne öngörmüşlerdi?
Londra merkezli The Economist, kendini bir gazete olarak tanımlasa da dergi formatında olduğu için çoğu kişi tarafından dergi sanılıyor.
1843 Eylül'ünde kurulduğundan bu yana kesintisiz olarak yayınlanan gazete, her yılın sonunda bir sonraki yıl olacaklarla ilgili ekonomik ve politik öngörülerin yer aldığı bir dosya hazırlıyor.
Dosyanın kapağını ise her yıl için birçoklarının anlam çıkardığı görsellerden oluşuyor.
Yanda görebileceğiniz 2020 kapağında öne çıkanlar şunlardı:
- Varsayımlar göre bir yapay zeka, Trump'ın kaybedeceğini düşünüyor.
- Ekonomiler olumsuzluklarla karşılacak.. Özellikle Avrupa'daki bankalar negatif faiz oranlarıyla savaşacak. Amerika ekonomik durgunluk ile çalkalanacak.
- Çin açısından pozitif gelişmeler yaşanacak. Diğer ülkeler, kendilerini Çin'in etki alanı ya da ABD arasında nasıl konumlandıracaklarını bulmak zorunda kalacak.
- Çin'in güneybatısında yer alan Kunming'de biyolojik çeşitlilik tartışılacak. Glasgow'da karbon emisyonu konusunda görüşmeler olacak. İş dünyası liderleri, sürdürülebilir kapitalizmi destekleme sözü verecek. BM'nin sürdürülebilirlik çalışmaları devam edecek ve önemli gelişmeler yaşanacak.
- Birden fazla görev Mars'a gidiyor. Amerika, Avrupa, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri, yeni görevler planlıyor.
Peki 2021 kapağı neler öngörüyor?
The Economist'in editöryel kadrosunun "The World in... (2021", yıllık senaryo ekimiz olan 'The World if' i de içeren geleceğe dönük haberler koleksiyonumuzun bir parçasıdır" notuyla 36 yıldır yayınladığı öngörülerde 2021 kehanetleri şöyle:
NOT: Yanda göreceğiniz kapak görselinde kumarhanelerde yer alan slot makinesi (kol çekme makinesi) ve rüzgar gülü, ABD bayrağı gibi çeşitli objeler kullanılmış.
- COVID-19 virüsü bizde kalacak olsa da, etkili tedaviler ve aşılar 2021'in ortasına kadar geniş popülasyonlara yaygın olarak sunulacak ve salgın sonrası ekonomiye geçişi kolaylaştıracak. Virüsün 2021'de ortadan kalkması pek olası değil ve periyodik, küçük salgın riski var.
- Normalleşme?, toplumların bir tür normalliğe geri adım atmasına izin verse bile, pandeminin uzun vadeli ekonomik maliyetleri artacak. Veriler içeri girdikçe, eşitsizlikte on yıllarca sürebilecek dramatik bir artışı ortaya çıkaracak.
- İkiye bölünmüş ABD bayrağı: Joe Biden'ın yer aldığı görselde, ABD'nin kutuplaşmasını ima eden ortadan ikiye bölünmüş bayrak görseli kullanılmış.
- İklim krizini durdurma fırsatı: Hükümetler istihdam yaratmak ve emisyonları azaltmak için yeşil kurtarma planlarına yatırım yaparken, krizin ortasında parlayan bir fırsat var, o da iklim değişikliği konusunda harekete geçme şansı. 2020'den itibaren ertelenen Birleşmiş Milletler iklim konferansında ülkelerin azaltma taahhütlerinin daha iddialı olması bekleniyor.
- Deja vu yılı. Olimpiyatlar, Dubai Expo ve diğer birçok siyasi, sportif ve ticari toplantı gibi etkinlikler bir yıl sonra açmak için ellerinden geleni yaptılar, ancak hepsi başarılı olmayacak.
- Diğer riskler için uyandırma alarmı: Birçoğu yıllardır salgın tehlikesi konusunda uyarıda bulunan akademisyenler ve analistler, politika yapıcıların antibiyotik direnci ve nükleer terörizm gibi ihmal edilen diğer riskleri daha ciddiye almalarını sağlamak için dar bir fırsat penceresinden yararlanmaya çalışacaklar. Onlara şans dileyin.
Fortune'un kristal küresine bakalım
Dergi, kendi öngörülerini "Kristal küre" olarak tanımlıyor. İşte Fortune ekibinin öngörüleri...
- Aşı tekeli Çin'de olacak: 2021'de Çinli aşı üreticileri küresel olarak Batılı şirketlerden daha fazla aşı tedarik edecek. Halihazırda III. Aşama denemelerinde olan Çinli şirketler, gelişmekte olan ülkelerin bunları ithal etme ve dağıtma olasılığını artıracak.
- Kayıtlardaki en sıcak yıl: 2020 genelindeki yüzey sıcaklıkları, 2016'nın uğursuz rekorunu kırmaya çalıştığını gösterdi ve 2021 daha da kötü olabilir. Bu, arabaları yollardan uzak tutan ve fabrikaları kapatan küresel karantinalara rağmen.
- Sağlık: Pandemi halk sağlığını sonsuza kadar değiştirdi. Karantina sırasında öğrendiğimiz davranışlar artık tam da yaşadığımız yeni şekil olacak.
- Sanal doktorlar:Teletıp her zaman geleceğin akımıydı; COVID salgını gelişini hızlandırdı. Bunun yanında insanların aşı yaptırmaya yanaşmama oranları salgının riskini koruyacak.
- 2021 yılbaşına da maskelerle gireceğiz: Doğu Asya ülkelerinde kamusal alanlarda yüz maskesi takan insanları görmenizin bir nedeni var. Bunların bir kısmı kişisel hijyen tercihlerine indirgeniyor. Ancak yaygın, havadan bulaşan, bulaşıcı hastalıklar gören bölgeler insanlar salgınlar geçtikten sonra da maske takmaya devam ediyor. Yüz maskeleri günlük rutininizin bir parçası olarak kalırsa şaşırmayın.
- Görevden ayrılacak olan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi gibi, Vermont Senatörü Bernie Sanders da emekliliğe başka bir başkanlık seçiminden daha yakın olduğunu anlayacak. ABD solunda liderlik boşluğu gerçek bir risk haline gelecek.
- Trump, New York Times muhabiri Maggie Haberman ile karlı bir kitap anlaşması yapar ve kısa sürede yayınlamayı başarır. Anı kitabı, çok satanlar listesinde hemen yükselecek. Bir televizyon uyarlamasının gelmesini bekleyin.
- Discord, Telegram ve WhatsApp gibi platformlar, son yıllarda büyük ölçüde büyüdü. Sosyal medyanın mahremiyetimiz, zihinsel sağlığımız ve ABD'de poliklinik üzerindeki etkilerine dair endişeler 2021'de bu platformlara yönelik eylemlere sebep olacak.
Evet olası öngörüler böyle... Krizi fırsata çevirmeyi iş insanlarının tekelinde bir deyim olmaktan çıkaralım, daha fazla kitap okuduğumuz, daha kaliteli filmler izlediğimiz, daha üretken olduğumuz, kendimizi ve etrafımızı tanıyabildiğimiz günler görelim.
TIKLAYIN - "Tarihi Biz Yazıyoruz Hastalık Değil"
Not: Virüs hariç herkese iyi yıllar...
(PT)