2007 genel seçimlerine üç ay kala şekillenerek yola koyulan Solda Bağımsız Ortak Aday İnisiyatifi önemli bir çaba idi.
Kürdistan'da Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) iradesi ile oluşturulan Bin Umut Adayları Hareketi ile bütünleşik olarak ülkenin batısında oluşturulan inisiyatifin ilk ilham kaynağı Hrant Dink'in arkasından yürüyen ikiyüzbin kişilik kitlenin vakarı oldu.
Ardından, solda bağımsız adaylar ile seçime girmenin imkanlarına işaret eden Ahmet İnsel ile Seyfettin Gürsel'in ortak makalesi anılması gereken önmli bir etki yaptı.
Ardından, Antikapitalist grubunun önayak olduğu www.ortakaday.net imza kampanyası bu fikir etrafında kümelenen toplumsal desteği gözümüze batıran kıymetli bir çaba oldu. Bianet'te 7 Mayıs'ta yayınlanan 'Solda İmece: Bağımsız Aday Düşüncesi' yazısı bu imzaların profilini inceliyordu.
Bireylerin ve katıldıkları ölçüde örgütlerin çabaları ile yolalan inisiyatifin tek amacı ve yaptığı şey bilginin dolaşımını ve istişaresini sağlayan açık - şeffaf bir kürsünün orta yere getirilmesi, konulması oldu.
Dar alanda kısa paslaşmalar yerine sözün - fikrin açık dolaşımı. Bunun için bir aydan biraz fazla bir sürede dört tane büyük forum yapıldı. Tanzim edici güçlerin (devrimci - sosyalist hareketlerin, partilerin) bu şeffaf iletişim kürsüsü vasıtası ile sözlerini söylemeleri, imece yapmaları murad edildi.
Bu inisiyatifin gönüllü emekçileri inanıyorlardı ki, ülkenin batısından doğusuna bütününde solda bağımsız ortak adaylar hareketi bütünlüklü bir Türkiye hareketi resmi ortaya koyar ise bunun seçim başarısına katkısı büyük olur.
İçinden çıkarılaması gereken çok dersler olan sebepler ile, bu 'bütünlüklü bir Türkiye resmi ortaya koymak çabası' layıkı ile başarılamadı. Batı'da sadece İstanbul'da iki bölgede başarı kazanıldı; birinci ve üçüncü bölgeler. İzmir, Ankara olmadı. Mersin "talihsizlik" eseri kaybedildi. Antakya'da Antalya'da, Denizli'deki özverili çabalar seçilmek için yeterli olmadı.
2007 inisiyatifinin en önemli derslerinden birisi Kürt Özgürlük Hareketi'nin bağımsız adaylar düşüncesi ile bütünleşik bir Türkiye Bağımsız Sol Adaylar Hareketi'nin ülke genelinde, ülkenin her yerinde aynı bütünün parçası olarak kamuoyuna sunulması ve bu bütünlüğün bir parçası olarak algılatılabilmesidir.
İkinci önemli ders, dar alanda kısa paslaşmaların olmaması gerekliliğidir. Yani yapılması gereken büyük imeceden kaçan, buna rağmen kendi dar grup çıkarları ile oldu bittiler peşinde koşan tarzların önlenmesidir. Bunun tek değil ama en bariz örneği İstanbul İkinci Bölge'de yaşanmış olan adaylık sürecidir.
Burada Baskın Oran'ın adaylığı, bağımsız aday inisiyatifince ortaya konan açık istişare kürsüsüne gelmeyi bütün çabalara rağmen reddeden, bunu görmezden gelen bir aydınlar grubunca ortaya getirildi.
Bu yanlıştan ders almadığı anlaşılan tarzın 2011'de bugün hala devinmekte olduğunu görüyoruz. 18 Şubat tarihli Agos'ta ve 20 Şubat tarihli Radikal'de çıkan iki haber - yazı bunun işaretini veriyor.
2007 solda bağımsız aday inisiyatifinin militanları bugün 2011'de aynı açık istişare kürsüsünün kurulması dileğiyle bir forum çağrısı yaptılar. Aynı derede iki kere yıkanılmayacağını bildiğimiz kadar, oldubittinin tekerrürünün olmayacağını da biliyoruz. Buna güvenimiz tam.
Aldığımız dersleri ortaklaştırmanın ve bunun ışığında ümitvar geleceğimizi planlamanın gereğine inanıyoruz. Geçen hafta sonunda 19 Şubat'ta ortaya konan ilk kürsüden sonra ikinci forum 5-6 Mart veya 12-13 Mart hafta sonlarından birinde yapılacak.
Bekliyoruz. (HA/EÖ)