Sansasyonel habercilikten mümkün olduğunca uzak durup eleştiri eşiğini daima yüksek tutan The Nation 150 yıldır kesintisiz yayımlanıyor. ABD'nin (Amerika Birleşik Devletleri) geleneksel gazetecilik ikonu olan haftalık dergi ülkede sol düşüncenin sağlam temsilcilerinden.
Günümüzdeki teknolojik değişimlere uyum gösterip bilişim çağının gereklerini yerine getiren dergi, Hot Type: 150 Years of the Nation (Sıcak Dizgi: The Nation'ın 150 Senesi) adlı belgeselin konusunu oluşturuyor.
Oscar ödüllü kadın yönetmen Barbara Kopple'nin başarıyla kotardığı 93 dakikalık yapım, Hollanda'nın başkentinde düzenlenen uluslararası belgesele festivali IDFA'nın ustalar bölümünde yer aldı.
Derginin başındaki Katrina vanden Heuvel'in samimi, sıcak ve ironik olduğu kadar dediğim dedik tavrı ABD'deki muhalif kadınlara ilham vermeye devam ediyor.
Bağımsız yayımcılık
Derginin şanlı yazar listesinde James Baldwin, Henry James, Gore Vidal ve This Changes Everything belgeselinin tanıtımı için 2015 IDFA'nın misafiri olarak Amsterdam'da bulunan Naomi Klein gibi isimler ön plana çıkıyor.
Kültür ve siyaset ağırlıklı The Nation hakkındaki belgeselde dergi okurlarının bir zamanlar FBI takip listesinde kesinlikle yer aldığından da bahsediliyor. Cumhuriyetçi köklerinden günümüzdeki sol çizgisine ülkedeki Büyük Buhrandan sonra kavuşmuş olan haftalık dergi tabii ki komünistlik ve ateistlikle de suçlanmış.
Gerçek habercilik ve güvenilirliği ön plana çıkaran efsanevi The Nation'ın yaratıcı ekibi, yalnız okurlarıyla değil, kendi kendileriyle de tartışma platformu yaratan bir dergiden yana. "Düşünen" yazarları bünyesinde barındırmayı tercih eden The Nation, takipçilerini harekete geçirip, aktif olarak mücadeleye dahil etme düsturuna sahip.
Bağımsızlığına önem veren saygın dergi, muhafazakarların güçlü olduğu dönemlerde dini kurumlardan Katolik kilisesine eleştiri oklarını saplamayı bildi, sigaranın kanserle bağlantısına dair ilk haberi yapma cesaretini gösterdi, otomotiv sektörünün güvenlikle ilgili yalanlarını afişe etti, barışçıl çizgisine uygun olarak Irak savaşı sırasında Bush'a karşı açık tavır aldı.
Belgeselde arşiv görüntülerine ses verenlerin arasında Susan Sarandon da var, Paul Newman ise derginin en önemli destekçilerinden biri olarak arzıendam ediyor.
Stajyer geleneği
Derginin geçmişinde önemli rolü olan ve halen çalışmalarını sürdüren eski editör Victor Navasky The Nation'da stajyer geleneğini başlatarak dergiye ve ABD'nin medya dünyasına birçok yetenek kazandırmış durumda; editörlük görevini kendisinden devralıp 20 senedir sürdüren Katrina vanden Heuvel de onlardan biri.
Belgeselde dergi çalışanlarını bir aile sıcaklığında çalışırken izliyoruz. Stajyerler derginin tüm aşamalarında aktif rol alarak tecrübe kazanıyorlar.
Katrina sık sık davet edildiği çeşitli televizyon programlarında sempatik tavrıyla dikkat çekerken muhalefet ve eleştiri dozunu gayet yüksek tutmayı da beceriyor.
Zevkle izlenen sürükleyici belgeselde Texas'taki kuraklıktan, Haiti'deki deprem mağdurlarına, ırkçılıktan, cinsel kimliğe çeşitli konuların The Nation'un gündeminde olduğunu görüyoruz. Ciddi içeriği, mizahın ön plana çıktığı kapaklarla sunmayı da bir gelenek haline getiren The Nation, karşı düşüncede olanların foyasını meydana çıkarmakta uzmanlaşmış durumda.
Belgeselin Türkiye'de gösterilmesi ve benzer filmlerin yerel yayınlar için çekilmesi dileğiyle…
Derginin kapaklarından örnekler:
(MT/AS)