Manşet fotoğrafı: Yağmur Karagöz / bianet
Basına yansıyan erkek şiddeti vakalarının gün gün sıralandığı “Çetele’nin yıllık raporu 14 Şubat’ta yayınlandı.
TIKLAYIN - Erkekler 2019'da En Az 328 Kadını Öldürdü
Ege Öztokat’ın verileri topladığı, Evrim Kepenek’in editörlüğünü yaptığı Çetele’yi tam da Sevgililer Günü’nde yayımlamamızın bir anlamı var elbette. Bu ülkede sevginin sembolik yüceltildiği bu gün, erkek şiddetinin devam ettiği günlerden hiç de farklı değil. Evrim Kepenek, “Çetele”yi sunduğu yazısında da tam bu noktaya dikkat çekerek, 2019’da öldürülen 238 kadından Saliha, Gülhan, Melda, Zuhal ve Necla’nın 14 Şubat’ta katledildiğini hatırlatıyordu.
TIKLAYIN - 14 Şubat Sevgililer Günü: Saliha, Gülhan, Melda, Zuhal ve Necla...
Aşağıdaki grafik erkek şiddeti ve kadın cinayetlerinin zaman içindeki artışını net olarak gösteriyor.
Diğer gazeteler, gazeteciler de kadın hakları ve erkek şiddeti konusunda yayınlar yapmaya devam ediyor. Adalet ve İçişleri bakanlıkları 2019’da iki genelge yayınladı. Bunlar erkek şiddetinin engellenmesi için yasal önlemleri içeriyordu. İstanbul Sözleşmesi ve öngördüğü mevzuat eksiksiz uygulandığında şiddetin ve cinayetlerin azaldığını devlet de görecek. Tek yol, cinayete giden yollara taş döşeyen yargı kararlarından vazgeçilerek gerçek adaletin sağlanması.
Dördüncü ve beşinci kuvvet
bianet’te bundan sonra iki hafta bir Çarşamba günleri iletişim akademisyeni Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu’nun “Beşinci Kuvvet” yazılarını okuyacaksınız. Yasemin Hoca’nın 12 Şubat Çarşamba günkü ilk yazısı bir ders notu gibiydi:
TIKLAYIN - Merhaba; Beşinci Kuvvet'e Başlarken
“Yasama, yürütme ve yargının yeterli olmadığı, birilerinin gücü elinde bulunduranları denetlemeleri gerektiği fikrinden, günümüzde özgür basın olarak bildiğimiz ‘dördüncü kuvvet’ kavramı doğdu.
“Günümüzde liberal küreselleşmenin ivme kazanmasıyla birlikte, medya karşı-güç olma işlevini kaybetti. İşte bu nedenle, Ignacio Ramonet, “dördüncü kuvvet medya”yı denetleyen, gerektiği zaman haber çarpıtmalarını ve eksik bilgilendirmeleri açığa çıkaran beşinci kuvvet-yurttaş kuvvetine olan gereksinimi gündeme getirdi.”
Bu yıl 20. yılını kutlayan bianet, hak odaklı haberlere ve “ötekileştirilen” grupların seslerine yer veriyor. Prof. Dr. İnceoğlu’nun katkılarıyla bianet, dördüncü ve beşinci kuvvet olma görevini yerine getirirken daha güçlü hissedecek…
Paris'in nefret karşıtı gençleri
Koronavirüs yeni adıyla Covid-19 virüsü yayılırken Pınar Tarcan, 24 Ocak’ta “Ayrımcılık Salgını Daha Hızlı Yayılıyor: Ben Virüs Değilim” başlıklı bir habere imza atmıştı. Pınar haberinde “Çinlilere yönelik ayrımcılık virüsten hızlı yayılmaya başladı” derken, Fransa'da yaşayan Çinlilerin "Ben virüs değilim" kampanyası başlattığını aktarıyordu.
Paris’ten yaşayan yazarlarımızdan Çiçek Cengiz Şakiroğlu da 13 Şubat’taki yazısında Paris’te nefret söylemlerine karşı harekete geçen gençleri yazdı.
TIKLAYIN - Paris'te Irkçılığa Karşı Eylem ve Coronavirüs/ Covid-19
Cengiz - Şakiroğlu’nun aktardığına göre, Paris’te Kuzey Garı’nın önünde toplanan gençler, Twitter’den kopyaladıkları mesajların olduğu pankartlarla “ırkçılığa, ayrımcılığa son verilmesi” çağrısı yaptı. Virüs haberleri “ölen insan sayısında rekor” başlığıyla verilirken, habere bu açıdan bakarak gündeme taşıyan Pınar’ı da bir kez daha tebrik ediyorum.