Bu bir üst nottur. Geçen hafta 10 Aralık'ta yayınlanan “10 Aralık 1948 ve Biz” başlıklı yazımızda iki önemli hatamız var. Prof. Dr. Semih Gemalmaz telefon ederek uyardığı için kendisine çok teşekkür ederim.
İlki, anılan hatalı yazımızda; “Türkiye’nin 6 Nisan 1949 tarih ve 9119 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile benimsendiği İnsan Hakları Evrensel Bildirisi 27 Mayıs 1945 tarih ve 7217 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır” diye yazmıştık.
1949’da kabul edilen Bakanlar Kurulu kararının herhalde 1945 yılında resmi gazetede yayınlanması düşünülemezdi. Ama yazımızda hata yapmışız bir kere. Doğrusu şöyle olacaktı:
“Türkiye, Evrensel Bildiri ile ilgili olarak 6 Nisan 1949 tarih ve No:3/9119 sayılı “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı” çıkarmış ve Evrensel Bildiri’nin Türkçe Resmi çevirisi 27 Mayıs 1949 tarih ve 7217 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.” (Ulusalüstü İnsan Hakları Hukukunun Genel Teorisine Giriş. Prof. Dr. Semih Gemalmaz. 6.Bası Legal Yayınları. Ekim 2007. İstanbul Sayfa 398 paragraf 3).
1945 yılını 1949 olarak düzeltir. Özür dileriz.
İkincisiyse bilgi hatası. Okumamaktan kaynaklanıyor. Yazımızda yer alan “İnsan Hakları Evrensel Bildirisinin kabul edilişinin 10.yıl dönümünde 10 Aralık 1958 tarihi Dünya İnsan Hakları Günü olarak kabul edilmiştir” cümlemizde 1958 tarihi hatalıdır.
Bu hatayı düzeltmemi sağlayan Prof. Dr. Semih Gemalmaz’ın Legal yayınevi tarafından 6 ıncı basısı Ekim 2007’de yayınlanan Ulusalüstü İnsan Hakları Hukukunun Genel Teorisine Giriş kitabının 398’inci sayfasının son paragrafı ile 399 uncu sayfanın birinci paragrafı olarak devam eden bölümünde doğru bilgi şöyle yer alıyor:
“İlgi çekici bulunacağını düşünerek bir bilgiyi de buraya ekleyelim. Bilindiği üzere her yıl 10 Aralık günü tüm dünyada 'İnsan Hakları Günü' olarak kutlanmaktadır. Böyle bir günün kutlanmasına karar veren de BM’dir. Gerçekten de, BM Genel Kurulunun 04/12/1950 tarih ve 423 (V) sayılı “İnsan Hakları Günü” başlıklı kararında Genel Kurul, diğer hususların yanı sıra, Evrensel İnsan Hakları Bildirisi'nin (EİHB) kabul edilmesinin insanlığın ilerlemesinde önemli bir adıma işaret ettiği ve bunun kabulü yıldönümlerinin dünyanın her tarafında Bildirinin dünya halklarının dikkatine sunulması için uygun biçimde kutlanmasının yerinde olacağı belirtilmektedir. Bunun ardından (bent 1)de, bütün Devletler ve ilgili örgütler her yıl 10 Aralık gününü bu alanda insanlığın ilerlemesi gayretlerini artırmak amacıyla İnsan Hakları günü olarak kutlamaya davet edilmektedir; ve (bent 2)’de ise, daha da ilginç bir ayrıntı olarak, bütün Devletlere, İnsan Hakları Gününe riayete ilişkin olarak Genel Sekretere yıllık rapor sunmaları çağrısı yapılmaktadır.”
Sonuç olarak; her yıl 10 Aralık gününün “İnsan Hakları Günü” olarak kutlanmasına 4 Aralık 1950 tarih 423(V) sayılı kararla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından karar verilmiştir. Bu hatamızı da düzeltir özür dileriz.
Gemalmaz'ın yıllar geçtikçe büyüyen eseri
Göz nuru, akıl, yürek ve çok titiz araştırma sonucu ortaya çıkan, yazarını bilimsel yönden onurlandıran ve haklı olarak gururlandıran birinci basısı Mayıs 1997'de yapılmış olan ve altıncı bası ile büyüyen Ulusalüstü İnsan Hakları Hukukunun Genel Teorisine Giriş adlı Prof. Dr. Semih Gemalmaz’ın eseri, başlangıç kısmı dışında 1787 sayfaya ulaşmış... Yıllar geçtikçe büyüyeceği anlaşılıyor. 2007 yılı bakımından Legal Yayınevi'nin gurur duyacağı bir kitap olmuş… Aslında “insan hakları” konusunda sorulan soruların tüm yanıtlarının verildiği ve çok daha anlamlısı “İnsan haklarını kurumsallaştırma mücadelesinin özverili yürütücüleri avukatlara…” ithaf edilmiş olan bu eser tüm adliyelerde, barolarda, her evde, her resmi/gayri resmi kurumda, tüm okullarda bulunmalı.
Bakanlar Kurulu kararı
Adı geçen esere ve 1949 yılına dönelim. Acaba İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı içeriği nedir?
“ İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı
“Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 10/12/1948 tarihli ve 217(111) sayılı kararıyla kabul edilen ilişik 'İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin Resmi Gazete ile yayınlanması ve yayımdan sonra okullarda ve diğer eğitim müesseselerinde okutulması ve yorumlanması ve bu Beyanname hakkında radyo ve gazetelerde münasip neşriyatta bulunulması, Dışişleri Bakanlığının 28/3/1949 tarihli ve 36084/122 sayılı yazısı üzerine, Bakanlar Kurulunun 6/4/1949 tarihli toplantısında kararlaştırılmıştır.” (Age. Sayfa 398)
- İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin okullarda ve eğitim müesseselerinde okutulması…
- İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin diğer eğitim müesseselerinde yorumlanması…
- Evrensel Beyanname hakkında radyo ve gazetelerde münasip neşriyatta bulunulması…
Bizse günümüzde okullarda yeni okutulmaya başlanan “insan hakları” dersini müfredattan kaldırıyoruz. Radyo ve gazetelerde “münasip neşriyatta” bulunulması zaten münasip değil…1949 yılı Bakanlar Kurulu kararında “televizyon” zaten yazmıyor. (Fİ/TK)