Haberin İngilizcesi için tıklayın
Süleyman Çelebi 1 Mayıs 1977’nin tanıklarından, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) genel başkanlarından. 24 Dönem, Cumhuriyet Halk Partisi İstabul 3. Bölge milletvekili.“Önceden organize edilmiş bir olaydı,” dediği 1 Mayıs 1977 günü Taksim'de yaşananları, DİSK olarak süreci nasıl takip ettiklerini bianet’e anlattı.
Söz Süleyman Çelebi'nin.
1 Mayıs Alanı
1 Mayıs 1977’de Kemal Türkler’in kürsüdeki konuşması esnasında “Burası 1 Mayıs Alanı olsun mu?” sorusundan sonra silah ve siren seslerinin yükseldiğini hatırlıyorum. İşçiler gür bir sesle “Olsun,” yanıtını verdikten sonra ise, iki dakikayı bulmayan bir süreden bahsediyorum, ortalık kan gölüne döndü. Yüzbinlerce insanın her biri ayrı yöne koşturmaya başladı.
Çok fazla kovan bulduk sonra meydanda, bunları hukukçularımıza teslim ettik.Tüm bunların tanıklarından biriyim. Aynı şekilde dava sürecinin de. Buradaki kritik nokta şu: Davanın sıkıyönetime devri ve 12 Eylül Darbesi yargılamalarına bakıldığında bu davanın sanıklarının neredeyse biz olduğunu görebilirsiniz. Katiller alenen açıkken oldu bu üstelik. Devletin ajanları, provakatörleri bu işin organizasyonunu yaptılar ama 1 Mayıs’ta bayram coşkusu yaşayan bizler yargılandık.İşçi ve emekçileri mitinge davet ettiğimiz için katliama bizim sebep olduğumuz, “komünist bayramındaki rolleri” şerhi düşülerek, türlü suçlamalarla bize yöneltildi. Biz ise davanın tüm aşamalarında var gücümüzle çalıştık. DİSK Genel Başkanı iken katliamın faillerinin ortaya çıkarılması için çabalayacağıma dair bir hedef koymuştum kendime. Sonrasında parlamentoda da çabaladım bunun için.
119 kişilik tanık listesi
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’ndaydım. Darbeye giden sürecin önemli ayaklarından birisi olduğu için 1 Mayıs 1977’yi de çalışmamız kapsamına aldık. Fatsa’yı, Maraş’ı, Çorum’u da kapsayan bir çalışmaydı bu. Tanıkların dinlenmesi, faillerin açığa çıkarılması için çabaladık. Komisyon olarak aralarında 1 Mayıs 1977 tanıklarının da olduğu 119 kişilik bir liste sunduk. Soruşturmayı sürdüren savcılardan tutun da o gün Taksim’de görevli olan emniyet personellerine dek uzanan bir listeydi bu; ancak içlerinden sadece 15’i dinlendi. Onlar da zaten “dinlenmek için” dinlendi.
Geldiğimiz aşamada açıkça görünen şu: Bu katliam, yapanların yanına kâr kaldı. Böylelikle işin boyutunun son derece büyük olduğunu da gördük. Önceden organize edilmiş bir olaydan bahsediyorum. Olay yerinde onlarca delil, yüzlerce görgü tanığı var; ama ne hikmetse 43 yıldır kimlerin elinde kan olduğu bulunamıyor. Ben bu katliamın devletin içindeki bir çete eliyle, bir kontrgerilla hareketiyle yapıldığını defalarca ifade ettim.
Önerilerin reddi
1 Mayıs 1977’ye dair, sorumluların açıklanması, yargı önüne çıkarılmasına dair tüm önerilerimiz reddedildi parlamentoda da. Geçmişte de aynısı oldu, Meclis tutanaklarında bunların kayıtları tek tek bulunabilir. Hepsi akamete uğradı veyahut üzeri kapatıldı.Ama unutmayalım ki bu bir insanlık suçu. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz. Dolayısıyla bu katliamın faillerinin ortaya çıkarılmasıyla ilgili hâlâ hepimizin sorumluluğu var.
AİHM kararı
Sürecin en önemli izlerinden biri ise AİHM’in kararı oldu. Mahkeme, 1 Mayıs 1977’ye gönderme yaparak Taksim Meydanı’nın hafızasından bahsetti ve burada ölen işçiler var, onların anıları, bu alana özgü bir durum var dedi. Bu karar ile ilk kez bir meydan, AİHM sisteminde bir özne olarak yer aldı. Çok önemli bir karardı. Tabii Türkiye’de karara kimse uymadı.Bu kararlara uymak, failleri ortaya çıkarmak devletin sorumluluğu. Sürecin takipçisi olmak ise hepimizin...
Hakkındaİşçi, sendikacı, 24. Dönem (28 Haziran 2011-23 Nisan 2015) CHP İstanbul milletvekili. 1980’de DİSK Yürütme Kurulu Üyeliği’ne seçilerek Örgütlenme Daire Başkanlığı görevini üstlendi. 1992-1994 dönemi DİSK Genel Sekreteri, 2000-2011 döneminde DİSK genel başkanıydı. Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUK) ve Avrupa Tekstil Giyim ve Deri İşçileri Federasyonu yönetim kurulu üyeliği, Avrupa Birliği Türkiye Karma İstişare Komitesi üyeliği ve Eş Başkanlığı görevlerinde bulundu. Çalışmaya 13 yaşında 1966 yılında Dinarsu Fabrikası’nda başladı. 1953, Ordu doğumlu. |
AİHM KararıAİHM; DİSK ve KESK tarafından “1 Mayıs 2008’de Taksim'de gösteri düzenleme özgürlüğünün ihlal edildiği” gerekçesiyle açılan davada kararını 27 Kasım 2012'de açıklamıştı. Kararda, Türk hükümeti haksız bulunarak Taksim yasağıyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin “toplantı ve dernek kurma özgürlüğü”nü düzenleyen 11. maddesinin ihlal edildiği belirtilmişti. - DİSK’in, üyelerini anmak için Taksim Meydanı’nı kullanmak istemesinin hakkı ve üyelerine karşı görevi olduğuna, - Taksim'deki gösterilerden günlük yaşam etkilense de hükümetin, barışçıl toplantı ve gösteri hakkının kullanımının gerçekleştirilmesi konusunda hoşgörülü olması gerektiğine hükmetmişti. |
Bu metin Etkiniz AB Programı kapsamında Avrupa Birliği finansal desteği ile üretilmiştir. Bu yayının içeriğinden yalnızca "İPS İletişim Vakfı" sorumludur ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği'nin görüşlerini yansıtmamaktadır. |
TIKLAYIN - bianet'ten 1 Mayıs 77 Kayıplarının Yakınlarına Çağrı: Bizi Arayın
|
1 Mayıs 1977 Kayıplarını Yakınları Anlatıyor/Tuğçe Yılmaz
Sinema Emekçisi Rasim Elmas 41 Yaşında Taksim'de Öldü
İnşaat İşçisi Bayram Eyi 50 Yaşında Taksim'de
Öğretmen Bayram Çıtak 37 Yaşında Taksim'de Öldü
Liseli Jale Yeşilnil 17 Yaşında Taksim’de Öldü
Öğretmen Kenan Çatak 31 Yaşında Taksim'de Öldü
Öğretmen Ahmet Gözükara 33 yaşında Taksim’de öldü
Öğretmen Hikmet Özkürkçü 39 yaşında Taksim’de öldü
Öğrenci-işçi Niyazi Darı 24 yaşında Taksim’de öldü
Üniversiteli Nazan Ünaldı 19 yaşında Taksim’de öldü
Öğretmen Ömer Narman 31 yaşında Taksim’de öldü
İşçi Ali Sidal 18 yaşında Taksim’de öldü
Hemşire Kıymet Kocamış 25 yaşında Taksim’de öldü
Tezgâhtar Kadir Balcı 35 yaşında Taksim’de öldü
Üniversiteli Hacer İpek Saman 24 yaşında Taksim'de öldü
İşçi Kahraman Alsancak 29 yaşında Taksim’de öldü
İşçi Hüseyin Kırkın 23 yaşında Taksim’de öldü
Üniversiteli Ercüment Gürkut 26 yaşında Taksim’de öldü
Polis Nazmi Arı 26 yaşında Taksim’de öldü
İşçi Mahmut Atilla Özbelen 26 yaşında Taksim’de öldü
İşçi Hasan Yıldırım 31 Yaşında Taksim’de Öldü
Seyyar Satıcı Hamdi Toka 35 yaşında Taksim’de öldü
Bekçi Mehmet Ali Genç 60 Yaşında Taksim’de Öldü
İşçi Ziya Baki 30 yaşında Taksim’de öldü
İşçi Mürtezim Oltulu 42 yaşında Taksim’de öldü
Öğretmen Mustafa Elmas 33 yaşında Taksim’de öldü
Üniversiteli Sibel Açıkalın 18 yaşında Taksim’de öldü
İşçi Diran Nigiz 34 yaşında Taksim’de öldü
1 Mayıs 1977 & Cezasızlık
Fehmi Işıklar: 1 Mayıs'77 12 Eylül için bir hazırlıktı
Kani Beko: “Katilleri bulamazsanız, şaibeyi ortadan kaldıramazsınız”
Süleyman Çelebi: "1 Mayıs 1977 Katliamı yapanların yanına kâr kaldı”
Emel Ataktürk: Haysiyet meselesi olarak hatırlamak ve cezasızlıkla mücadele
Nejla Kurul: Gerçekler neden ve kimlerce gizleniyor?
Tuğçe Yılmaz: 43 yıl önceki katliamın izini sürmek
Arzu Çerkezoğlu: Unutmamak, unutturmamak yaşamsal bir mücadele alanı
Tuğçe Yılmaz: Yargılanamayan 1 Mayıs 1977’nin mahkeme yılları