ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Yeliz Kızılarslan
27 Mayıs Darbesi Kronolojisi ve Yassıada Duruşmaları
1 Mayıs'ta sokağa çıkma yasağıyla başlayan süreç 27 Mayıs'ta darbeyle ve darbe ardından gelen Yassıada duruşmalarıyla sürdü. 592 sanıktan 288'i için idam istendi. 15 sanık idam cezası alırken, 31'i müebbetle cezalandırıldı.
26 Mayıs 2010
YELİZ KIZILARSLAN'dan
Liberalizmin Yeniden Keşfettiği, "Demokratik" Nefret Söylemi
Liberalizmin, ifade özgürlüğü adına "nefret söylemlerini" hoş görmeyi meşrulaştırma çabasının ardında yatan Aydınlanmacı entelektüellerin yüzyıllık pişmanlığı, liberalizmi birebir uygulama hevesindeki Türkiyeli aydınların tarihselliğiyle örtüşmüyor.
19 Eylül 2009
YELİZ KIZILARSLAN'dan
Milliyetçiliğin "Karanlık Tanrıları"na Rağmen "Sokak Güzeldir"!
Mardin katliamının, Dink cinayeti atmosferinin ve Yılmaz Erdoğan'ın 2006'da kaleme aldığı mektubun 2009 Ağustosu'nda bir dizi linç ritüeline maruz kalmasının ardında yatan milliyetçiliğin "karanlık tanrıları"nın beslendiği paradigmaları anlamak için...
5 Eylül 2009
YELİZ KIZILARSLAN'DAN
Ulus Devlet Nevrozu Olarak Milliyetçilik ve Anayasal Haklar
Çocuklukta, ebeveynlerle kurulan sağlıklı ve sevgiye dayalı büyüme ilişkisinin sonucunda, bir sosyal uyum arketipi olarak benimsenmesi gereken "persona" ya da kişiliğin iyi ya da kötü yönlerinin maskeleme evresi olan "gölge"nin, karanlıkta kalan yanlarının ulus devletlerin nevroz anlarında milliyetçiliğe dönüşmemesi için birey-devlet ilişkisinin temel anayasal haklarla ayrışması Kürt sorunu bağlamında esas şarttır.
29 Ağustos 2009
YELİZ KIZILARSLAN'dan
Neden İmzaladım?
Aram Tigran'ın yaşamını yitirmesi yazık ki pek çok insan için bir "defnetme" sorunu olmaktan öteye geçemedi! Neden hâlâ 1915'in izini sürmekte, tartışmakta ve ısrarla başka gözlerin nazarından bakmaktasınız diyenlere net bir cevap: bir ülkede sanatçıların ve onların dillendirdiği insanların ölenleri, cenazeleri ve yasları bir provokasyon sorunu olmaktan öteye gidemiyorsa sorun zaten "baştadır!"
15 Ağustos 2009
YELİZ KIZILARSLAN'dan
Kürt Açılımında "Kürtler"
Son günlerde birbiri ardına gelen Kürt açılımı analizlerinde gözden kaçan ciddi bir noktayı vurgulamak için Şırnak'ta yaşanan, Kuran'a el bastırarak yaptırılan itiraf amaçlı yemin töreninin ardında yatan derin yapının kontrol ettiği insanların asırlık geleneklerle- askeri modernleşme arasında sıkıştırıldığı konuma dikkat çekmek gerek!
8 Ağustos 2009
YELİZ KIZILARSLAN'dan
Aydınlanma Projesinin Gölgeleri: Yahudiler ve "Modern Müphem"
Z. Bauman, "Modernlik ve Müphemlik" adlı eserinde modern toplum mühendisliğinin ilk aşamasının asimilasyon olduğunu söylerken, Yahudilerin bu ilk aşamada ön saflarda yer aldığını belirtir. Buna rağmen, modern projenin bir aracı olan Holocaust ile yok edilmek istenen Yahudiler, kendi modern kültürlerinin doğmasını da sağlarlar.
1 Ağustos 2009
YELİZ KIZILARSLAN'dan
Üşüyen Hafızaların Buluşma Mekanı: Freud Müzesi
İsrailli ressam ve psikanalist Bracha Ettinger'in 3 Haziran- 26 Temmuz 2009 tarihleri arasında Londra'da açılan "Hafıza ve Göçün Freudiyen Alanında Rezonans/ Katman/ Doku" başlıklı sergisi bugün sona eriyor. Çalışmanın sergilendiği mekan ise, S. Freud'un 1938 yılından ölümüne dek yaşadığı ev.
25 Temmuz 2009
YELİZ KIZILARSLAN'dan
"Ötekinin Ölümü" ve Ulus Devlet Kıskacında Bir Şair
II. Dünya Savaşı'nda ailesini toplama kamplarında yitiren Romanya doğumlu Yahudi şair Paul Celan'ın "Haşhaş ve Bellek" adlı şiir kitabında yer alan "Kül Kabı'ndaki Kum", şairin en ünlü şiirlerinden biri olan "Ölüm Fügü" ile bir bütünlük arz edecek şekilde Nazilerin, Yahudilere kendi mezarlarını kazdırdığı toplama kamplarını anlatır.
18 Temmuz 2009
YELİZ KIZILARSLAN'dan
Kadınlar Hangi Organdan Yola Çıkarak Yazar?
Feminist teorinin en itilaflı sorularından birine yanıt arayan İngiliz Edebiyatı'nın önemli feminist eleştirmenlerinden E. Showalter, "Kadınlar hangi organdan yola çıkarak metinlerini üretirler?" sorusunu, Freudiyen psikanaliz kurallarını ters yüz ederek yanıtlar; Batı literatürüne hâkim olan patriarkal bakışı kırmayı başarır.
11 Temmuz 2009
YELİZ KIZILARSLAN'dan
Charlotte Perkins Gillman ve "Sarı Duvar Kağıdı"
Amerikan edebiyatının etkili sesi Charlotte Perkins Gillman, feminist harekete yüzyıl dönümünde önemli katkılar yapan Amerikan geleneğinin önemli yazarlarından biridir ve feminist bir bilinçle yazan ilk Amerikalı (feminist) kadın yazar olarak kabul edilir.
4 Temmuz 2009
KÜLTÜR
Ahmet Hamdi Tanpınar ve "Zamanın Görünen Yüzü Saatler"
Batı-doğu, zaman-mekân, yaşam ve ölüm ile geçmiş-gelecek kavramları üstüne düşünmek ve modern dünyada zaman kavramının bireyin zihninde akan bir kavrama dönüştüğünü yeniden hissetmek için "Zamanın Görünen Yüzü: Saatler" sergisinin son gününü kaçırmayın!
27 Haziran 2009
YELİZ KIZILARSLAN'dan
Fransa'da Göçmenler ve Camus'yü Yeniden Okumak
Fransa'da özellikle Arap kökenli göçmenlere yönelik artan baskının kaynağında yatan sömürgecilik sonrası izleri; Camus'nün "Yabancı" romanı ışığında yeniden değerlendirmek, Fransa demokrasisinin temelinde yatan temel sorunun "yabancı"dan değil kendi geleneğinden kaynaklandığını gösterir.
20 Haziran 2009
YELİZ KIZILARSLAN'dan
Libyalı "Amazon"ları, Portatif Çadırıyla Kaddafi ve Ömer Muhtar
Libya devlet başkanı Muhammer Kaddafi'nin gerçekleştirdiği üç günlük İtalya gezisi sırasında her zaman olduğu gibi gündeme oturan Bedevi çadırında konaklaması haberi kadar, Kaddafi'ye eşlik eden kadın korumaları oldu.
13 Haziran 2009
YELİZ KIZILARSLAN'dan
Mayın Tarlaları ve Judith Butler
Mayınların temizlenmesi gibi kritik bir mesele tartışılırken, Hrant Dink’in, "Gelane... Hablo... Holane" adlı yazısını hatırlamak gerekir: "Bir yanda Doğu ve Batı ayrışması ve 'Medeniyetler Çatışması' denen büyük oyunlarımız ve bu oyunlarda yarattığımız mayın tarlalarımız..."
6 Haziran 2009
YELİZ KIZILARSLAN'dan
Dink Cinayeti'nde Medya, Yargı, Devlet Ne Zaman Hesap Verecek?
Hrant'ı kim vurdu? Kemal Göktaş'ın, "Hrant Dink Cinayeti: medya, yargı, devlet" kitabı, yok edilen tüm delillere rağmen, adaletin bir an önce tecelli etmesi için cinayete ışık tutuyor.
23 Mayıs 2009
YELİZ KIZILARSLAN'dan
Diyarbakırlı Çocuklar ve Yılan Saçlı Medusa
Neden sadece çocuk olduklarını düşünerek değerlendiremediler ki bazı şeyleri? Bahsedilen çocuk, yani hata yapma hakkı o yaşlarda sonsuz olan varlık. Dünyayı yeni öğrenirken, onları nasıl bir dünyanın içine sürüklediğinizi hiç düşündünüz mü?
16 Mayıs 2009
YELİZ KIZILARSLAN'dan
1915 ve Özür Dilemeden İmza Atan Mütereddit
1915’te yaşanan felaketi, sadece kendi empati duygumuzun gelişkinliğini ispat için değil böyle bir olay ve olgu yaşandığı için, bir halk bu felaketi tek bir kelimeyle değil onlarca kelimeyle unutmadığı için bakmalı, görmeli ve idrak etmeliyiz.
9 Mayıs 2009
YELİZ KIZILARSLAN'dan
Roman Karakterlerine Dava ve Nedim Gürsel’in “Allah’ın Kızları”
Yazar Nedim Gürsel'a açılan dava, İslamiyet’i aşağılama davası değil; bir Türkiye klasiği olmaya aday, ‘düşünce ve ifade özgürlüğü’ne karşı ‘kurgu bir roman karakterini’ yargılama davası.
2 Mayıs 2009
24 NİSAN
Başkalarının 23 Nisan’ları ile Hrant Dink’in ‘23, 5 Nisan’ı
23,5 Nisan gibi parçalı bir sayının, ‘nesnel, bilimsel ve insansız’ bir resmi tarihe girmesi ve ölü bir güne can vermesi muhakkak ki başka bir bayram yaşatacaktır tüm acılı halkların gönlüne.
25 Nisan 2009
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Y. KIZILARSLAN'dan
Karanlık Yaşam Ormanına Aydınlık Ağaçlarla Direnmek
Dalları bütün bir insanlığı kucaklayan capcanlı bir çınarken vahşice topraktan sökülen Hrant Dink için, kötülüğe bir 'yaşam ağacı' gibi direnmek için 20 Nisan saat 10'da Beşiktaş'ayız...
18 Nisan 2009
Y. KIZILARSLAN'dan
Sahi Kimdi Gregor Samsa?
Kafka’nın, bir sabah böcek olarak uyanan Gregor Samsa’nın öyküsünü anlattığı unutulmaz romanı “Değişim”den uyarlanan oyunun, İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda sahnelenmesiyle hatırlanan insanın kendine yabancılaşması ve ruhen olduğu kadar cismen de yok oluşu meselesi, insanlık tarihinin en eski sorularını tartışmaya açıyor.
11 Nisan 2009
Y. KIZILARSLAN'dan
Gabriel Garcia Marquez Neden Yazmaktan Vazgeçti?
82 yaşındaki Kolombiyalı romancı Marquez’in artık yazamadığını açıklamasının üstünden üç yıl geçse de tartışmaların hâlâ sürmesi yazarın, insanoğlunun temel varoluşsal sorgulamalarının başında gelen ölüm-ölümsüzlük ikilemini edebiyat aracılığıyla sonlandırdığını gösteriyor.
4 Nisan 2009
Y. KIZILARSLAN'dan
Seçim Zamanlarında Kâtip Bartleby’i Hatırlamak
Melville’in, ünlü “yapmamayı tercih ederim” cümlesinin de yer aldığı kısa öyküsü “Bir Wall Street Öyküsü: Kâtip Bartleby”, 29 Mart 2009 seçimleri öncesinde de büyük ve değişmez sandığımız yapıları yerinden oynatmak açısından küçük, sıradan ve bireysel tercihlerimizin –kendi seçimimizin- sarsıcı önemini hatırlatıyor.
28 Mart 2009
Y. KIZILARSLAN'dan
"Auschwitz’den Sonra Sanat Hâlâ Mümkün mü?"
Vicdan, insan onuru ve evrensel yasalar, kardeş katlini değil yaşamı emrediyor. Her milletten insanın bu dünyada kendine ait bir yeri olduğunu kabul edemeyenler için ise, insanlık geçici bir süre için rafa kaldırılabiliyor dilsiz ve sessiz bırakılan coğrafyalarda.
21 Mart 2009
YELİZ KIZILARSLAN'dan
Çocukluğun Sancılı Düşleri: "Büyük Umutlar" ve Kırılan Cam Evler
Şimdinin Türkiye'sinde, "küçük, sıradan, buralı" ve gerçek insanlar için sormak lazım? Bugünün post-modern evrenlerine; modern dünyanın kavramları, elenerek ve eklenerek girse de bu yapının ustası kim ve harcı nereden geliyor?
14 Mart 2009
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
YELİZ KIZILARSLAN yazdı
8 Mart'ta "Hafızaların Hayalet Süvari"leri Yorgun Büyükanneleri Hatırlamak
Dünya Kadınlar Günü'nde travmatik yer değiştirmeler, tehcir ve Türkleştirme politikalarıyla hafızaları silinen, unutmaya zorlanan tüm Ermeni büyükannelerini ve tehcirde yaşadıkları "Ölüm Yürüyüşü"nü hatırlamak, sadece cumhuriyetin "hak sahibi" kadınları olarak değil, onlar ve yorgun hafızaları için de "yürümek" gerek.
7 Mart 2009
Y. KIZILARSLAN'dan
"Kasabanın Cadıları"ndan Kaçan Tavşanların Avcısı John Updike
Modern Amerikan edebiyatının, 2009 Ocak sonunda yitirdiğimiz ustası Updike’ın, ünlü eserlerinden biri, 1984’te Jack Nicholson’dan Susan Sarandon ve Cher’e kadar pek çok ünlü ismin rol aldığı sinema adaptasyonu ile büyük ilgi gören ‘Kasabanın Cadıları’ adlı romanıdır.
28 Şubat 2009
Y. KIZILARSLAN'dan
Hidayet'in Abacı Hanım'ı ve Kadınlar, Düşleri ve Grendel'ler
İran edebiyatına modern öykücülüğü getiren Sadık Hidayet’in ‘Abacı Hanım’ adlı öyküsünden yansıyan hüzün, Doğu’da ve Batı’da, intihar eden tüm kadınların, ulus devleti sembolize eden Grendel’lere kurban edilen düşlerini de hatırlatır.
21 Şubat 2009
Y. KIZILARSLAN'dan
Fotoğraflarla 6-7 Eylül Gerçeği ve Linç Kültürü
Güz Sancısı filmiyle yeniden tartışılmaya başlanan 6-7 Eylül olaylarını, tanıklıklarıyla yeniden değerlendirmek; planlı ve sistemli bir şekilde düzenlen bu olayların, özel harp dairesinin, "muhteşem bir örgütlenme" ifadesiyle itiraf edilmiş bir işi olduğunu da hatırlamak gerek.
14 Şubat 2009
Y. KIZILARSLAN'dan
Utanç, Saflık, Erdem Simgesi Bekaret Zaten Hiç Yok muydu?
Hanne Blank’in, “Bekaretin El Değmemiş Tarihi” adlı kitabında icat edilen bir fikir olarak değerlendirdiği bekaret kavramı, Orta Çağ’da, Tanrı-krallara ve onların temsilcileri olan derebeyi efendilerin mülkiyet hakkı olarak gördükleri kadınları denetleme fikrine dayalıdır.
7 Şubat 2009
Y. KIZILARSLAN'dan
Başkalarının Can Güvenliği İçin Cumbaların Altından Geçmeyiniz!
"Beni öldürürler mi sence Karakaşlı?" "Öldürüp de ünlü yıldız mı yapacaklar?....Hem en tıkandıkları noktada yine senin bir sözünden medet umuyorlar" Böyle anlatıyor Karin Karakaşlı yeni yayımlanan kitabı "Cumba"da Hrant Dink'le aralarında geçen bir konuşmayı.
31 Ocak 2009
1
2
3
4
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver