ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Vedat Çakmak
VEDAT ÇAKMAK'tan
ODTÜ Öğrencileri Devrimci Değildir!
Yaşamımda, "projeyi yarıda bırakmak" için nedenler hep oldu. Biri de, AnaBritannica Genel Kültür Ansiklopedisi'nde Adana tarihi için "Rupinyan Krallığı", Adıyaman için de "Kommanege Krallığı" adlarını kullandığımız için soruşturmalık olmamızdandı...
26 Eylül 2009
İnterneti Yasaklamayı Yasaklamak
İnternete getirilmesi planlanan yasaklar kumar, pornografi ya da sahteciliği bitiremeyecek. Hackerlar bu yasakları deldikçe, bu yayınlar gelişecek. Yasa yapıcılar, daha sert yasalar yapacak ve spiral, kimse kazanmadan böyle sürüp gidecek...
12 Mayıs 2007
Tarihe Yeniden Bakmak
Osman Necmi Gürmen, Akdenizin bir Osmanlı denizi haline gelmesinin hikayesini ve sayılamayacak kadar çok detayıyla Akdenizi dönemin dilinin ögelerini de kullanarak ama günümüz Türkçesini tanıyan okurların rahatlıkla okuyabileceği bir üslupla anlatıyor.
31 Mart 2007
Yaşamımızı Değiştiren Teknolojiler
Size, yirmi küsur yılda üç büyük endüstriyi, bilgisayar, müzik ve film endüstrilerini altüst eden ürünlerden bahsettim. Bu işlevleri taşıyan aletleri kullanan insanların iletişim becerileriyle 10 yıl öncesinin iletişim becerilerini karşılaştırmak imkansız
24 Şubat 2007
Al Goredan Mektup Var
Irak Dünya Mahkemesinin son oturumu, Haziran 2005te İstanbulda yapılmıştı. Şimdi bir oturum daha yapmanın zamanı. Yer olarak benim önerim Bağdat. Bunun yapıldığı gün, gerçekten barış içinde bir yüzyılı, gerçekten hayal etmeye başlayabiliriz.
11 Kasım 2006
Bellek Kaybı
Bir bilgisayar mühendisi anlatıyor olsaydı, pek ciddiye alınmazdı. Ama Umberto elektronik kitapları överse, çocukluğumuzdan beri yaşadığımız ve hiç kopmayacağımızı sandığımız kağıt ve mürekkep kokularına, sandığımızdan önce veda edeceğimiz kesin.
16 Eylül 2006
Yort Savul
Ece Ayhan, çocuklar ve ayaklanma sözcüklerini bir arada kullanır. Düzyazıları da şiiri öksüz bırakmaz. Yazı yazarken kullanmayı sevdiğim deyimlerden biri, Ayhandan alınma: Abiler. Beni çocuk konumuna getirip, okurlara saygıyı ifade eder bu deyim.
2 Eylül 2006
Harranda Bilim
İslam dünyasının fonksiyonu, çeviriye aracılıktan çok, Batıya ustalık ve eğiticilik yapmaktır. Kopernik ve diğer Avrupalı astronomların, İslam dünyasındaki çalışmalar olmadan Batlamyusçu astronomiyi tek başına Latince çevirisinden anlayabilirler miydi?
26 Ağustos 2006
Her Sakallıyı Baban Sanma!
Abidini tanıyalı 26, onu kaybedeli 13 yıl geçmiş. Onun ressam kimliğinin yanında sinemacı, tiyatrocu, düşünür ve yazarlığını tabii ki biliyordum ama Ferit Edgünün sorusu gibi bakmamıştım bu konuya. Düşününce, bu yazı şekillenmeye başladı.
19 Ağustos 2006
Sessizlik Orta Malıdır
Sanayi devriminin etkilerine çok gecikerek ve yarım yamalak alan bir toplumda yaşıyor olduğumuz için sevinmemizin yeri yok. Ancak, toplumumuzun bundan sonra yapacağı atılımları, geçmişin bu hatalarını değerlendirerek yapmasını ümit etmenin yeridir.
12 Ağustos 2006
Buza Yolculuk
Utterstroma göre, 1460tan sonra on beşinci yüzyılın sonu ve on altıncı yüzyılın ilk yarısı, bir önceki döneme göre çok daha ılıman bir iklim yaşadı; ancak 1560 civarı başlayan başka serin ve tatsız bir dönem, on yedinci yüzyıla kadar sürdü.
29 Temmuz 2006
Bilgisayar Oyunu: Kanlı Sınırlar
Oyunun ilginç yanı, Kasım 2002de yazılmış olması. Yani Irakın işgalinden ay önce. Karikatüristler ve bilgisayar programcılarının, bölge terminolojisine bu denli hakim olması olanaksız. Oyunun arkasında uluslararası ilişkiler uzmanlarının olduğu kesin.
22 Temmuz 2006
Onurumuza, Zekamıza ve Geleceğimize Saldırı
Irak Dünya Mahkemesinin açılış konuşmasını, Vicdan Jürisi adına dünyanın en güzel kadınlarından biri olan Arundhati Roy yaptı. Başlık, onun konuşmasından alındı: Iraka saldırı, hepimize saldırıdır: Onurumuza, zekâmıza ve geleceğimize saldırıdır.
15 Temmuz 2006
Bin Yıl Ötesinden Bir Kitap: Yastıkname
Kitap Çevirmenleri Girişiminden 83 çevirmenin Türkçeye kazandırdığı bu kitap 10uncu yyda yaşamış aydın bir Japon kadınının anıları. Sei Şonagon dönemin yapısını aktarırken, 1000 yıl ve bir o kadar da uzakta yaşananlar, insana o kadar da uzak gelmiyor.
8 Temmuz 2006
Uygarlığa Karşı Bilgi Teknolojileri
Dünyamızın bir big brother tarafından yönetilmesine karşı İnternet ortamında ciddi etkinliklere gerek var ve hepimiz, bu etkinliğe, basit elektronik mektuplarla engel olabiliriz. Gözetim sistemlerini çökertmek için Islam, Bin Ladin, Communism, Lenin...
10 Haziran 2006
Dönüştürme Üzerine...
Dönüştürme işi sadece bilgisayarla değil, uygarlıkla ilgili. Çağlardan beri yaptığımız, buğday tohumlarını ekmeğe, koyun yününü giyeceğe dönüştürmek değil mi? İlk aletler, taş ve ağaç parçalarının dönüştürülmüş haliydi. İlk silahlar da öyle
13 Mayıs 2006
İnternette Keyifli Araştırmalar
Yeni arama sistemi var, deneyin; Kartoo.com. Artık Türkiede 10 yaşını dolduracak İnternet arama yöntemleri çoğaldıkça neredeyse ulaşılamayac bilgi kalmadı. Dünyanı gazeteleri, radyoları ve ansiklopedilerine belirli adreslerden ulaşmak mümkün.
6 Mayıs 2006
Dipsiz Kuyuda Arama
İnternette arama kavramı, dile, coğrafyaya, ilgi alanlarına, hatta hobi alanlarına kadar uzmanlaşmak zorunda ve zaten arama motorlarının sayısının binlerle olmasının nedeni de bu. Nolacak, benim işimi Google görüyor diyenlerdenseniz, acele etmeyin.
15 Nisan 2006
İnternet Kaç Bucak?
100 milyar İnternet sayfası ve yıllık 22 trilyon mektuptan oluşan bu dünyada kaç kişi var? Bir kaynağa göre 2005te 1,08 milyar kullanıcı vardı. Bu sayı, 2010da 1,8 milyara ulaşabilir. Türkiyede İnternet abonesi, 7,2 milyon olarak gözüküyor.
8 Nisan 2006
Bir Macera Olarak Roman: Râna
Rânanın yazımı henüz bitmemişken, çevrilmekte olan romanın bir bölümünü Mustafa Arslantunalıya vermiştim. Tutturdu Bunu önce yayınlayalım! diye. Neyse ki bende, Rânanın birinci bölümü vardı, onu verdim ve ikna oldu. Roman hakkında bir ipucu olsun!
1 Nisan 2006
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Bir Macera Olarak Roman: Râna
Rânanın yazımı henüz bitmemişken, çevrilmekte olan romanın bir bölümünü Mustafa Arslantunalıya vermiştim. Tutturdu Bunu önce yayınlayalım! diye. Neyse ki bende, Rânanın birinci bölümü vardı, onu verdim ve ikna oldu. Roman hakkında bir ipucu olsun!
1 Nisan 2006
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver