ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Tolga Şirin
[email protected]
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Anayasa Hukuku ABD.
TOLGA ŞİRİN YAZDI
İstiklal Marşının Ezgisi ve Anayasa
Ulusal marşlar işlevi nedir? İstiklal Marşı bu işlevi karşılamıyor mu? Osmanlı-Türkiye anayasal tarihinde ulusal marşların yeri nedir? 1982 Anayasası, İstiklal Marşı'nın ezgisinin değişmesine izin veriyor mu?
15 Mart 2018
TOLGA ŞİRİN'İN FİLM ANALİZİ
Despot Piyasa Rüzgarında Savrulan Babamın Kanatları
Sorumlularının hâlâ cezalandırılmadığı bir cinayet olan Van depreminin yarattığı tahribatı onarmak için vahşi kapitalizmin kıskacına düşen bir işçinin çaresizliğini anlatan, gerçekçi ve özgün bir işçi sınıfı filmi
28 Ekim 2017
ANAYASA HUKUKÇUSU TOLGA ŞİRİN'DEN
Anayasa - İnsan Hakları Filmleri Listesi
Yrd. Doç. Dr. Tolga Şirin, verdiği dersler kapsamında izlenmesini önerebileceği bir film listesi hazırladı. İşte "Öldürmek Üzerine Kısa Bir Film"den "V for Vendetta"ya uzanan insan hakları ve anayasa hukuku üzerine izlenesi filmler...
23 Eylül 2017
YRD. DOÇ. DR. TOLGA ŞİRİN YAZDI
YSK Kararı ve Hukukun Zehirli Engerekleri
Hukuksal olarak, YSK’nın kararına karşı gidilebilecek tek yol, Türkiye’de az bilinen, fakat doktrinde bir avuç akademisyenin ısrarla dikkat çektiği BM İnsan Hakları Komitesi’ne bireysel başvuru yoludur.
21 Nisan 2017
TOLGA ŞİRİN YAZDI
Askıya Alma Değil, Yükümlülük Azaltma; 3 Ay Değil 90 Gün
Dil, meseleye nasıl baktığıyla ilgili de bir göstergedir. Eğer yetkililer, OHAL durumunu bir “askıya alma” hali olarak görüyorlarsa bu çok tehlikelidir.
28 Temmuz 2016
TOLGA ŞİRİN YAZDI
OHAL İle İlgili Bazı Tamamlayıcı Bilgiler
OHAL nedir? OHAL ilanı kararı denetlenebilir mi? OHAL ilanı nasıl denetlenir? OHAL tedbirleri nasıl denetlenir? OHAL kanun hükmünde kararnameleri denetlenebilir mi? Ölüm cezası geri getirilebilir mi?
23 Temmuz 2016
TOLGA ŞİRİN YAZDI
AYM'nin Dündar ve Gül Kararı Evrensel Standartlara Uygundur
AYM kararı, neresinden bakılırsa bakılsın, Avrupa ve insan hakları hukuku standartlarına uygun bir karardır. Fakat Türkiye pek normal olmayan bir ülke olduğu için; insan haklarına ilişkin çok temel belirlemeler dahi çok ağır tepkilere neden olabiliyor.
10 Mart 2016
TOLGA ŞİRİN YAZDI
İnsan Hakları Yönünden İbadete Çağrı Ritüelleri
Ezan, çan veya şofar vb dinsel seslerinin ne tamamen yasaklanması ne de anılan sınırları aşacak düzeye ulaşmaması gerekir. Aksi durum, anayasadaki hak ve özgürlüklere saygıyı ve dengeyi bozar.
9 Kasım 2015
TOLGA ŞİRİN YAZDI
Hükümet Nasıl Kurulur, Bu Süreçte Meclis Neler Yapabilir?
Hükümet nasıl kurulur? Hükümetin kuruluş sürecinde Meclis neler yapabilir? Yüce Divan, Saray'ın devredilmesi, İç Güvenlik Yasası hakkında akla takılan soruların yanıtları.
9 Haziran 2015
DENİZ YILDIZ VE TOLGA ŞİRİN'DEN
Bir Ucuz Popülizm Aracı Olarak Ölüm Cezası
Gündemin bitmek bilmeyen yoğun ölüm cezası işgaline karşı, aynı şekilde usanmadan yanıt vermek gerekiyor belki de. Bu nedenle güncel yaşanan olaylardan bir nebze sıyrılarak, ölüm cezasına niçin karşı olmamız gerektiğinin ABC’sine kısa da olsa dönmek gerekiyor.
21 Şubat 2015
TOLGA ŞİRİN YAZDI
Bir Anayasa Hukukçusunun Gezi Parkı Notları
Anladık ki öznenin isminin değişmesi de çok şey ifade etmemektedir. Eski şarap, yeni şişededir veya güncel bir dille ifade edersek: Siyasal iktidarlar bakımından tencere tava, hep aynı hava...
11 Haziran 2013
TOLGA ŞİRİN YAZDI
Görüntüyü Kurtarmak: 4’üncü Yargı Paketi
Kürt sorununun çözüm sürecine katkıda bulunması beklenen 4. Yargı Paketi tasarısı bu haliyle beklentileri karşılamaktan uzak görünüyor.
14 Mart 2013
Belçika'da Anayasal Bir Tartışma: Burka Yasağı
Belçika Anayasa Mahkemesi, burka ve çarşaf yasağını kamu güvenliği, kadın ve erkek arasındaki eşitlik ile demokratik toplumda bir arada yaşama gereği bakımından anayasaya uygun buldu.
25 Aralık 2012
TOLGA ŞİRİN YAZDI
Kürtaj Hakkı ve Türkiye'nin Otoriter-Muhafazakâr Jargonu
Uluslararası hukukta da yaygın eğilim, doğmamış organizmanın henüz "insan" olarak görülmemesi yönündedir. Örneğin daha en başta İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi bütün insanların özgürlük, onur ve haklar bakımından eşit olma güvencesini "doğuma" bağlar.
30 Mayıs 2012
Anayasa Mahkemesi'nin 'Soy' ile İmtihanı
Anayasa Mahkemesi'nin, Favlus Ay isimli Süryani vatandaşın anadilinde bir soyadı almasını engelleyen yasayı Anayasa'ya uygun bulan kararıyla beraber Türkiye'nin 'normali' ve 'hâkimi' tekrar tespit edilmiş, mevcut sorun derinleştirilerek yeniden üretilmiştir.
24 Temmuz 2011
TOLGA ŞİRİN'DEN
''Dicle Kararı''ndan Hukuk Anlamak!
''Dicle Kararı'' krizi, merkezinde ifade özgürlüğünün yer aldığı ''Kürt sorunu hakkında ifade özgürlüğü'', ''Kürtlere baraj'', ''seçme hakkının sınırlandırılması'' ve ''milletvekilliğinin düşürülmesi'' başlıklı sorunlarıyla bütüncül bir insan hakları krizidir.
24 Haziran 2011
"Yeni Anayasa" Suskunluğunda Büyük Paradoks
Türkiye'nin "Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı"na koyduğu çekincelerin kaldırılması için anayasal bir tartışmanın sürdürülmesi zorunlu. Çekincelerin kalkması için ilk üç maddede bir değişiklik gerekmese de, idari vesayeti düzenleyen 127'nci maddenin değiştirilmesi gerekli.
2 Haziran 2011
Askeri Vesayetten Kurtulmak mı Sivilleşme Sanrısı mı?
Asker-sivil ilişkilerini yeniden düzenleyen yasalar konusunda AKP'nin tutumunu izlemek bizi bu partinin otorite-özgürlük, asker-sivil, statüko-dinamizm ikilemlerinde samimi biçimde ikincilerden yana olmadığı sonucuna ulaştırıyor.
27 Mart 2011
ANAYASA TARTIŞMALARI
"Üniter Devlet" Kavramı
Üniterizm bir devlet biçimidir, o devletin örgütlenme şekline ilişkindir. Toprak bütünlüğü ile bir ilişkisi yoktur. Almanya veya İsviçre gibi üniter olmayan devletler de kendilerini ülkesi ve milletiyle bölünmez görebilirler. Zaten hiçbir egemen devlet, kural olarak ülkesinin bölünmesini istemez.
12 Ocak 2011
TOLGA ŞİRİN'İN YORUMU
"Halkın Aptal ve Cahil Olduğu" Söylemi Üzerine Düşünceler
Halkın AKP'nin Anayasa değişiklik önerilerine onay vermesi, alternatifsizlikle açıklanabilir. Bu alternatifsizliğin sorumlusu ise halk değil, kendisini halkın karşısına gerçekçi bir seçenek olarak çıkartamayan solun kendisidir.
16 Eylül 2010
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Tolga Şirin
yazdı
TOLGA ŞİRİN YAZDI
Anayasa Değişikliği Anayasa Mahkemesi'ne Taşınabilir mi?
Şekil koşullarına uyulmadan yapılmış bir anayasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesi'nce iptali kesin olmasına rağmen, konunun Mahkeme önüne taşınması için halkoylamasının beklenmesinin maddi ve siyasi açıdan gereksiz kayıplara yol açacağı da aşikar.
15 Mayıs 2010
TOLGA ŞİRİN'DEN
Yeni Anayasa Taslağı ve Çocuk
Önceki taslak, mevcut taslağın çok ilerisindedir. Önceki düzenlemeye ilişkin olumsuz bir tepki gelmemiş olmasına rağmen, bu düzenlemeden neden vazgeçilmiş olduğu sorusuna, taslağın gerekçesi olmadığı için cevap bulamıyoruz. Ancak bu konuda geri adım atılışının bilinçli bir tercih olduğu açıktır.
29 Mart 2010
ARA SEÇİM VE TEMSİLDE ADALET
DTP'lilerin İstifası Ara Seçim Getirse İskemlelerine AKP'liler Oturacaktı
Türkiye'deki ara seçim modeli katılımcı demokrasiden uzak. DTP'li vekillerin istifasıyla ara seçime gidilse, Bin Umut adayları 22 yerine 10 iskemle, AKP ise eksilen iki iskemlesi yerine 16 iskemle alacaktı. Türkiye, ileri demokrasilerdeki sıra listesi, yedek milletvekilliği gibi yöntemleri düşünmeli.
21 Aralık 2009
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver