ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Immanuel Wallersteın
[email protected]
Immanuel Wallerstein'in Son Yazısı: Bu Bir Son; Bu Bir Başlangıç
Dün yaşamını yitiren sosyolog Immanuel Wallerstein, 1998’de başladığı “Yorum” adını verdiği makalelerine 1 Temmuz 2019’da son vermişti. Wallerstein’ın 500’üncü son makalesini yayımlıyoruz.
2 Eylül 2019
WALLERSTEIN'IN YORUMU
2011'den Sonra Dünya Solu
Dünyayı dönüştürmek için dünya solunun siyasi birliğine ihtiyaç var. Hem uzun vadeli hem de kısa vadeli taktikler arasında derin anlaşmazlıklar söz konusu. Bu konular hararetle tartışılıyor ve bölünmenin üstesinden gelmek için küçük de olsa ilerlemeler kaydediliyor
3 Ocak 2012
IMMANUEL WALLERSTEIN YAZDI
Wall Street İşgali'nin Muazzam Başarısı
Wall Street İşgali hareketi - henüz yalnızca bir hareket - aynı gelenekten geldiği selefi 1968 kalkışmasından bu yana, ABD'de yaşanan en mühim politik hadise.
17 Ekim 2011
IMMANUEL WALLERSTEİN'DAN
Dünya Solu ve İran Seçimleri
Oldukça kaotik zamanlarda yaşıyoruz. Uyumlu bir dünya solu stratejisi imkânsız değil. Fakat bu kolay olmayacak. Ve henüz başarılmadı. İran'daki mücadelenin küresel sonuçları berrak değildir. Dünya solu sessiz kalmamalıdır, fakat uyanık olmalıdır.
15 Ağustos 2009
Irak Savaşını Bitirmek: İki Rakip Plan
ABDnin uzun Iraktaki hedefler listesinin en başında, ülkede uzun ömürlü bir ABD üssünün kurulması geliyor. ABD üsler kurarak Cumhuriyetçi Partinin Irak fiyaskosunun vebalini yumuşatacak. El Sadrın karşı planı/entrikası da burada devreye giriyor.
16 Haziran 2007
Fransada De Gaullecülüğün Sonu Geldi mi?
De Gaullecü mirası bir kenara bırakmak da Sarkozynin işine yaramaz. İç politika anlamında Sarkozy, Fransada gerçek bir merkez parti kurarak merkez sağdan uzaklaşmak isteyen merkezdeki örgütlü yapıyı mümkün mertebe yok etmeye çalışmaktadır.
2 Haziran 2007
Bir Şeyler Yapmanın Önündeki Üç Engel
Harekete geçmek için gerçekten güçlü engeller bulunuyor: Üreticilerin/girişimcilerin çıkarları, daha az zengin ülkelerin çıkarları ve sizin, benim takındığımız tutum. İnsanlar birbirlerini yeniden eğitebilirler. Ama bunun için elli yılımız kaldı mı?
28 Nisan 2007
Bushun İrana Paldır Küldür Saldırması mı?
Iraka saldırı tartışmalarını düşününce Bush ve Cheneyin ABD içinde sürtüşmeyi çoğaltmayı, iktidarın yetkilerini kısıtlamaya muktedir sivil özgürlüklerin çerçevesini daha da kısmayı ve sosyal hakları daha da geriletmeyi istedikleri söylenebilir.
17 Mart 2007
Vietnam, Endonezya ve Irak Dersleri
ABD Başkanı Bush geçen günlerde Endonezya ve Vietnama birer ziyarette bulundu. Sizce, yirmi yıl sonra Irakı ziyaret eden ABD başkanı, George W. Bushun Vietnamda karşılandığı gibi mi, Endonezyada karşılandığı gibi mi karşılanacak?
23 Aralık 2006
IMMANUEL WALLERSTEIN
Demokrat Bir Kongre Ne Değiştirecek?
Demokrat Parti başkanlığının sorunu, ABD'nin dünyanın merkezi, bilgelik timsali, dünya özgürlüğünün büyük savunucusu olduğuna en az Cumhuriyetçiler kadar inanmaları.
11 Kasım 2006
Büyük Askeri Güçlerin Kaybetmesinin 5 Nedeni
Savaşta batağa saplanılınca en güçlü askeri gücün hükümeti bir kaybet-kaybet durumuyla karşı karşıya kalır; sonuç genel politik konumundaki ani, hızlı düşüştür. Bununla karşılaşmadan önce, askeri avantajının eziciliğinden gerçekten emin olsa iyi eder.
2 Eylül 2006
ABD-Hindistan: Yeni Sıkı Dostlar mı?
ABD, Hindistana nükleer yakıt ve teknoloji satmaya razı oldu. Bu tarihi hamlenin sonucu, Hindistan için olumlu, ABD diplomasisi için daha da kötüleşmedir. Antlaşma, stratejik ortaklıktan çok, ABDnin jeopolitik durumunun daha da aşınmasına yol açacak.
15 Nisan 2006
Bush ve Dünya: İkinci Devre
Dünyaya bakalım, acaba Bush nerelerde harekete geçebilir? Kübada mı? Rusya da mı? Çin? Rumsfeldin yeni Avrupası bile yavaş yavaş ABDyi yalnız bırakmaya başlıyor. Bush ikinci döneminde, akılsızca ektiği tohumların hasadını toplayacak...
19 Ocak 2005
İki Raporun Hikayesi
CEIP ve IMF raporları, Bushun başını ağrıttı. CEIP, ABDnin Irakı işgalinin yalan suçlamalara dayandığını, Bush rejiminin de bunu bildiğini ima etti. IMF ise, Bush rejiminin temel ekonomik politikalarının ABD ve dünya için tehlikeli olduğunu söyledi.
26 Ocak 2004
Bushun Başı Büyük Belada
Hoşçakal George W. Bush. On yıl sonra, geriye bakıp tarihteki hiçbir ABD başkanının Amerikanın dünya gücünü ve prestijini bu denli zayıflatmamış olduğunu konuşacağız. Rekor George W. Busha ait olacak.
4 Ekim 2003
Irak, Bushun Çeçenyası mı?
Irakta kitle imha silahı olup olmadığı şaibeli bir hal aldı. Öyle anlaşılıyor ki, ABD için kitle imha silahı yalnızca Irakın işgal edilebileceğinin gösterilmesi için bir bir bahaneydi. Saddam zeki bir plan yapmış olabilir mi?
12 Temmuz 2003
Irak: Başlangıcın Sonu
Irak saldırısı 1945den beri kurulan bir sistemin sonunu ilan etti. ABD, Vietnam şoku, Japonya ve ABnin yükselişinden sonra dengeleri kurdu ve şahinlerin iktidarıyla arzuladıkları işleri Irakta yapıyorlar. Ama bu savaş aslında yeni bir başlangıç
9 Nisan 2003
Savaşın ve Dünyanın Geleceği
Bush Irak savaşını kazanırsa jeopolitik bir üstünlük sağlayıp dünya egemenliği konusunda Avrupadan çıkan karşı sesleri susturacak. Kaybederse, vaatler tükenecek, Blairin sonu meçhul hale gelecek, Aznar ise Latin Amerika ilişkilerini unutmak zorunda...
17 Mart 2003
NATO:Askeri ve Siyasi Mücadele Alanı
ABD için NATO ilginç bir şekilde çok da gerekli değil. Örgüt Avrupadaki siyasi oluşumların önünde bir set onlar için. Avrupalılar NATOnun etkinliğine karşı pratikte birşey yapamıyor, Rusya ise şimdilik şantaj politikalarını gündeme getirebiliyor.
6 Mart 2003
Sistem Karşıtı Hareketin Geleceği...
Modern dünya sistemi yapısal bir krizin içindeyse ve bir geçiş dönemine girdiysek, sistem karşıtı hareketlerin karşı karşıya oldukları sorunların, on dokuzuncu ve büyük ölçüde de yirminci yüzyıldakinden oldukça farklı biçimlerde ortaya çıkacağı açık.
22 Şubat 2003
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Yaşlı Avrupa Fransa Demek Aslında
Fransa ile ABD arasındaki tartışmanın altında Fransanın ikinci dünya savaşından beri sürdürdüğü De Gaulcü politikaları yatar. Fransada ne anti amerikancı ruh ne de dünya ölçeğinde bağımsız politika üretme niyeti var.
8 Şubat 2003
Kuzeydoğu Asyanın Geleceği
Çin, Kore ve Japonya gelecek on yıl içerisinde şu andaki sorunlarını çözüp, birbirlerine destek olursa, Kuzeydoğu Asyanın yeni bir güç odağı olacağını söyleyebiliriz. K.Korenin açıklaması ise gelecekteki güç politikalarının ilk göstergesi sayılmalı.
16 Ocak 2003
Umut Korkuyu Yendi
Lula, iktidara geldiğinde böyle söylemişti. Brezilyadaki olay Mandelanın Güney Afrikadaki başarısına benzetilebilir. Lula yalnızca Brezilya için değil neo-liberal dalgaya karşı bütün dünyada umut haline geldi.
9 Ocak 2003
11 Eylül 2001, Niçin?
Çatışmayı dünya sisteminin krizi ve alternatif bir sistem arayışı belirliyor. Bu, Amerikalılarla Afganlılar arasında bir çekişme değil, nasıl bir dünya inşa etmek istediğimize ilişkin farklı yaklaşımlar arasındaki bir mücadeledir.
24 Eylül 2001
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver