ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Foti Benlisoy
FOTİ BENLİSOY YAZDI
Berkin ve "Masumların Katli"
Kurtarıcı beklemeyelim, kendi kendimizi kurtaracak olan bizleriz. Berkin’in elindeki ekmeğe sıkıca sarılmakla başlayalım, sonrasını onun için getiririz.
12 Mart 2014
FOTİ BENLİSOY’DAN
Onlar Birbirini Yerken Biz Ne Edelim?
Bu zamanda mısır patlatıp fillerin birbirlerini ezmesini keyifle izlemek yetmez. Onlar kendi işlerini halledip, yenilenmiş bir hâkimiyet sisteminin şartlarında anlaşmaya vardıklarında olan yeniden bizlere olacak.
18 Aralık 2013
FOTİ BENLİSOY YAZDI
Kriz ve İntihar: “Böyle Yaşamaktansa Yok Olmayı Seçiyoruz!”
İntihar bir direniş değil, olsa olsa bir reddiye. Oyunun kurallarının kolektif eylemle değiştirilebileceğine, hatta oyunun topyekun bozulabileceğine olan inancın kalmayışının ürünü bir reaksiyon, “oynamıyorum artık” deyip çekip gitmek adeta.
22 Mayıs 2013
FOTİ BENLİSOY YAZDI
“Gerekirse Öcalan Posterini de Biz Açarız”
İlk Bakanlar Kurulu toplantısına kabine üyelerinin Öcalan posteri taşıyarak katılmaları, devlet ciddiyetinin bir nişanesi olarak muhakkak takdirle karşılanacaktır.
21 Mart 2013
FOTİ BENLİSOY YAZDI
"Şeytanla Çıkılan Yolda" Suriye Kürtleri
Türkiye'nin Suriye Kürtlerine yönelik doğrudan ya da dolaylı darbeleri, Türkiye'deki Kürtleri de Suriye halkının özgür bir gelecek özlemini de hedefliyor. Türkiye'nin emperyal şişinmelerine okkalı bir "Osmanlı tokadı" indirmek bütün savaş karşıtlarının, hepimizin boynunun borcu olmalı.
24 Kasım 2012
FOTİ BENLİSOY YAZDI
"Sömürgeleştirilenin Portresi" ve Siesta
"Tembel Yunanlı" mitini herhangi bir sıradan "google" kullanıcısının savuşturması zor değil. Çalışma saatleri, emeklilik yaşı gibi pek çok başlıkta Eurosat ya da ILO verileri "miskin Yunan" mitini açıkça yalanlıyor.
9 Kasım 2012
FOTİ BENLİSOY'DAN
Savaş Karşıtı Hareket ve Muharrem İnce
Savaş karşıtı hareketin hedefi, "ABD, Türkiye'yi savaşa itiyor" gibi geçerlilik payı olmayan, hayli klişeleşmiş argümanlara sarılmak değil, Türkiye devletinin kendi emperyal heveslerinin karşısında bir barış bariyeri oluşturmak olmalı.
8 Ekim 2012
FOTİ BENLİSOY'UN YORUMU
Peder Fırında Makarna, "Arap Lider" ve Nefret Suçu
Gerçek bir ifade hürriyeti ve yahut nefret suçu tartışması ancak bu güç ilişkileri bağlamını hesaba katarak yapılabilir.
3 Ekim 2012
FOTİ BENLİSOY YAZDI
Antep Saldırısı: Senaryodan Siyasete
Bugün başlıca mesele, Antep saldırısının ardında kim ya da kimler olduğunu deşifre etmeye dönük düşünsel akrobasi sergilemekten ziyade bu tarz provokatif bir eylemin yaratacağı politik sonuçlar üzerine düşünmek ve hazırlık yapmaktır.
21 Ağustos 2012
FOTİ BENLİSOY'UN YORUMU
"Lübnanlaşma" ya da Suriye'de Asıl "Teröristler" Kim?
"Lübnanlaşma", farklı etnik ya da mezhepsel kökenli silahlı güçlerin emperyal ya da bölgesel aktörlerin sponsorluğunda birbiriyle uzun süreli bir yıpratma savaşına girdiği bir durum.
9 Ağustos 2012
FOTİ BENLİSOY'DAN
Obama'nın Sopası ve Mark Twain
"Sopalı başkan" Obama, ABD tarihinin "kovboyvari" ve en maço başkanlarından olan Roosevelt'in dış siyaset perspektifini tarif etmekte sıkça kullandığı "yumuşak konuş ve büyük bir sopa taşı" ifadesini hatırlatıyor.
4 Ağustos 2012
FOTİ BENLİSOY YAZDI
Obama'nın Sopası ve Türkiye
Başkan Obama'nın bir elinde müzakere ve iletişimi, belki "çoktaraflı" bir uluslararası siyaseti simgeleyen telefon ahizesi , diğer elindeyse çıplak gücü, emperyal zor ve hakimiyeti simgeleyen beyzbol sopası var.
1 Ağustos 2012
FOTİ BENLİSOY'DAN
Suriye'yi Soldan Tartışmak...
Suriye'deki halk ayaklanması dünya ölçeğinde "alttakilerin" mücadele azim ve kararlılığını kışkırtıcı bir işlev gören Arap devrimci sürecinin bir parçasıdır. Her bölgesel devrimci süreç gibi, medyatik tabirle "Arap Baharı" da eşitsiz bir gelişim seyri izliyor.
19 Temmuz 2012
FOTİ BENLİSOY YORUMLUYOR
Yunanistan'da Sol Hükümet: Sonuçlar ve Olasılıklar
SYRIZA'nın yarın yapılacak seçimlerden sonra hükümet olma şansını yakalaması ciddi bir olasılık. Peki ya sonrası? SYRIZA'nın baskı altında olacağı kesin. Hem parti içinden hem dışarıdaki sol güçlerin tavrı belirleyici olacaktır.
16 Haziran 2012
FOTİ BENLİSOY'DAN
Bir Fikri Egzersiz: "Hava Döndü" mü?
"Milletin has evlatlarının" kapabileceği "köşeler" giderek azalıyor. Bu nedenle AKP geçmişte kendi etrafına toplayabildiği ya da hiç değilse tarafsızlaştırabildiği kesimleri etkilemekte giderek daha güçlük çekiyor. Ve gittikçe daha asabi bir siyasal dile başvuruyor.
25 Mayıs 2012
FOTİ BENLİSOY'DAN FRANSA SEÇİMLERİ
"Normalin" Geri Dönüşü mü?
Birçok ülkede sosyal demokrasi hem politik hem de örgüt yapısı anlamında Amerikan tipi bir "Demokrat Parti"ye dönüşüyor. Bu nedenle, merkez sol ve sağ arasındaki çatışma çoğu zaman liderlerin kişisel karizması meselesi haline geliyor. Hollande bu eğilimin tipik bir örneği aslında.
9 Mayıs 2012
FOTİ BENLİSOY'UN YORUMU
Yunan Seçimleri: Sosyalizmle Barbarlık Arasında
Yeni Demokrasi ve PASOK, Yunan siyasal hayatını onyıllardır domine etmiş olan iki partinin toplumsal tabanı eridi, iki parti de tarihlerinin en ciddi oy kaybını yaşadı. 2009'da yüzde 80'e yakın oy alan bu iki parti, bugün yüzde 30'lar civarında.
7 Mayıs 2012
FOTİ BENLİSOY'DAN
"İdeolojisiz" Bir 1 Mayıs mı?
1 Mayıs'ın "Emek ve Dayanışma Günü" adıyla resmi bayramlar arasına katılması, elbette toplumsal muhalefetin bir kazanımıdır. Ancak bu yeni durum 1 Mayıs'ın siyasal içeriğine dair bir kafa karışıklığını da gündeme getiriyor.
30 Nisan 2012
FOTİ BENLİSOY'DAN
Bahreyn: Bir Sessizlik Kumpası
Bahreyn'deki ayaklanmanın başını çeken güç, tıpkı Mısır ve Tunus'ta olduğu gibi, "geleneksel" muhalefet partileri değil, bağımsız gençlik grupları oldu.
25 Nisan 2012
FOTİ BENLİSOY YAZDI
Suriye'de Ayaklananların 'Dostu' Var mı?
Şimdiden belli ki Suriye'deki ayaklanmanın 'dostları' yok, ülkedeki halk ayaklanmasının başarısını, yani kendi ayakları üzerinde durarak Esad diktasını devirmesini isteyen yok. İstenen, emperyal vesayet altında olacak kontrollü bir 'geçiş' süreci.
3 Nisan 2012
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Yunanistan Solu Cüret Etmeli!
Yunanistan'da sermaye blokunun bastıramadığı ve soğuramadığı halk ayaklanması karşısında giderek daha otoriter yollara sapacağını söylemek müneccimlik sayılmaz.
14 Şubat 2012
ARAP DEVRİMLERİ
Devrimi "Devrim" Yapan Nedir?
Arap devrimlerine bakarken binbir dereden su getirerek bunların neden ve nasıl bir devrim olamayacağına dair mazeretler üretmek doğrudan doğruya ve dolayımsız sosyalizmi gündeme getiren bir kızıl şafağı bekleyişin ürünü.
13 Şubat 2012
FOTİ BENLİSOY'DAN
Suriye'ye Kırkar Satır ve Katır
Arap ayaklanmalarının bölge siyasetine yeni bir ruh kazandıran aşağıdan-kitlesel demokrasi ve sosyal adalet temelli taleplerinin yerini, Suriye dolayımıyla devletlerarası çıkar ve güç çatışmaları ve mezhep ihtilaflarının alması ihtimali büyük bir tehlike.
8 Şubat 2012
FOTİ BENLİSOY'DAN
Pandeli, Tom Amca ve Hoşgörülü Riyakârlık
Hoşgörünün son sınırı Tom Amca'nın kulübesidir. Hrant gibi o kulübeden ayağını dışarıya atmaya cüret eden, "Tom Amca rolünü kabul etmeyen "yabancıların" katli vaciptir.
30 Ocak 2012
FOTİ BENLİSOY SURİYE'Yİ YORUMLUYOR
Emperyalizm ve Ayaklanma Kıskacında
Suriye'de de bir yandan Esad rejimine karşı ayaklanan kitlelerin yanında olmayı savunurken diğer yandan da ayaklanmanın militarize olarak emperyalist güçlerin bir aracı haline getirilip yozlaştırılmasına karşı durmalı, durabilmeliyiz.
28 Ocak 2012
FOTİ BENLİSOY'DAN
İkarus'un Ölümü ve Kayıtsızlığımız
İkarus denize çakıla dursun biz hiçbir şey yokmuşçasına manzarayı seyrediyor, mesela mevcut güç ilişkileri değişmeksizin gündeme gelecek yeni bir anayasadan medet umuyoruz.
25 Ocak 2012
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
FOTİ BENLİSOY'DAN
Bir İktidar Stratejisi: Yüzleşme
Tarihimizi ve belleğimizi bu küstah düşmanın yağmasına teslim etmemek, ölülerimizin egemenlerin zafer alayında yerlerde sürüklenmesine karşı çıkmak basbayağı siyasal bir görevdir.
3 Ocak 2012
FOTİ BENLİSOY'DAN
Öğrenci Muhalefeti ve "Starbucks"
Öğrenci muhalefeti için sermayenin üniversiteyi kolonize etmeye dönük girişimlerini sabote etmek, okullardaki görsel hakimiyetine karşı eylemlere girişmek, simgesel egemenliğini ihlal etmek "görev" aslında.
31 Aralık 2011
Zenginin Hukuku Züğürdün Çenesini Yorar
Türkiye'nin siyasal imgeleminde hayli kökleşmiş "anayasa fetişizminden" solun da etkilendiği aşikâr. Oysa esasında yeni anayasa tartışması, AKP'nin hiç değilse 2007 yılından beri kendi çıkar ve ihtiyaçları doğrultusunda seferber ettiği ve siyasal tartışma ve saflaşmaları belirleyebilmesine imkân tanıyan bir vasıta.
19 Aralık 2011
FOTİ BENLİSOY YAZDI
Mısır Devrimi 2.0
Arap ayaklanmaları sürecinin Bahreyn'den Libya'ya bir dizi ülkede şu ya da bu biçimde geriletildiği, emperyalist müdahaleciliğin inisiyatif kazanmaya çalıştığı koşullarda Mısır'da bu kapsamda bir yeni mücadele dalgasının oluşmasının ülke sınırlarının ötesinde etkileri olabilir.
23 Kasım 2011
FOTİ BENLİSOY ATİNA'DAN YAZDI
Yunanistan: Savaşa Karşı Savaş!
Papadimos'un en büyük talihsizliği, 17 Kasım 1973'te gerçekleşen cunta karşıtı ayaklanmanın bastırılmasının yıldönümünde göreve gelmesi. Bizde 1 Mayıs nasıl bir anlama sahipse Yunan solu ve toplumsal muhalefeti için 17 Kasım'ın manası da odur.
14 Kasım 2011
FOTİ BENLİSOY'DAN
Yeni Bir Mücadele Dalgası mı?
Radikal/devrimci solun, hâkim sınıfın temsilcisi olagelmiş siyasal partilerin temsil krizine ve dolayısıyla da mevcut siyasal-sosyal düzenin meşruiyet krizine geniş kesimler nezdinde anlaşılabilir bir alternatifle karşılık vermesi gerekiyor.
12 Kasım 2011
1
2
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver