ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Erhan Bilgin
[email protected]
ERHAN BİLGİN YAZDI
Yeni Sendika Kanunu ve Gazetecilerin Sendikalılaşması
Yeni kanunun getirdiği imkanla gazetecilerin ve matbaa emekçilerinin sendikalaşmasına vurgu yapan bir dizi açıklamada, çağrıda sanki "sendikalaşma ile her sorunun çözüleceği" gibi bir ima var. Kuşkusuz en kötü sendika sendikasızlıktan iyidir..!
5 Mart 2013
ERHAN BİLGİN YAZDI
Krizin Ayak Sesleri
2001 krizinden sonra Türkiye bütçesi eski dönemlere göre keskin biçimde sermayenin ihtiyaçlarına göre biçimlendirildi. 'Sosyal bütçe' 'bütçenin denetimi' gibi burjuva parlamentosunun meşruiyetini de güçlendiren ilkeler kesin biçimde terkedildi.
17 Eylül 2012
ERHAN BİLGİN'DEN
THY, Hamdi Topçu'nun Çiftliği midir?
Adaletli bir yönetici olmasını beklemiyoruz Hamdi Topçu Bey'den, yasalara, kazanımlara, haklara, evrensel hukuka, çalışanların alın terine, çalışanların fedakarlığına saygı göstermeye davet ediyoruz. Saygı göstermeye de mecburdur zaten.
19 Haziran 2012
ERHAN BİLGİN YAZDI
THY Eyleminde İşçilerin Sorumluluğu
İktidar sahipleri, iktidara yerleştikçe ve maddi gücün unsurlarıyla bütünleştikçe aşağıdakilerin emeğin nefesini çok daha keskin ve belki burunlarını yakıcı biçimde hissederler. Milyonlarca emekçi kendilerine oy verse de.
4 Haziran 2012
ERHAN BİLGİN YAZDI
Kamu Emekçileri AKP'nin Bütçe Politikalarını Değiştirebilecek mi?
KESK ve Kamu-sen'in öncülük ettiği greve Memur-Sen'in ve en üyük sendikası Eğitim-Bir-Sen'in destek vermesiyle devlet okullarında eğitim neredeyse tümüylü durdu.
29 Mayıs 2012
ERHAN BİLGİN'İN ANALİZİ
Dört Ayrı 1 Mayıs'tan Geriye Kalan
1 Mayıs 2012 gösterileri, toplumsal alandaki bölünmüşlük ve örgütsüzlüğün mevcut sendika yönetim biçimi, örgütlenme tarzı, değişmeden aşılamayacağına bir kez daha işaret etmiş oldu.
15 Mayıs 2012
ERHAN BİLGİN'İN ANALİZİ
Sosyal Güvenliğin Piyasalaştırılmasına Doğru
Özel emeklilik sisteminin önünü açmaya yönelik politikaların, sermayenin kamu kaynaklarından daha çok yararlanma talebiyle bağı var. Bu durum, sosyal güvenliğe her geçen yıl bütçeden daha fazla kaynak aktarılması nedeniyle özellikle birkaç yıldır önem kazandı.
7 Mayıs 2012
ERHAN BİLGİN YAZDI
Sermaye Teşvik Edilirken Sendikalar Ne Yapıyor?
Bugüne kadar yapılan teşvikler, esas olarak iki önemli noktada işlev gördü. Birincisi kriz dönemleri veya işçi hareketinin yükseldiği konjonktürde kârların gerilemesine karşı kritik bir işlevi oldu. İkincisi sermayeler arası rekabette bazı sermaye gruplarına avantaj sağladı.
16 Nisan 2012
ERHAN BİLGİN'DEN
AKP İktidarının Aşil Topuğu
Toplumsal muhalefetin en dinamik iki unsuru, yani Kürt hareketi ve işçi hareketi, Türkiye'de iktidarın aşil topuğunu oluşturuyor. Bu iki hareketin unsurları, taleplerini sokakta ifade ettiklerinde çoğunlukla devletin şiddetiyle karşılaşıyorlar.
12 Nisan 2012
ERHAN BİLGİN YAZDI
Esenyurt Faciası Önlenemezdi!
Esenyurt'da bir AVM inşaatında 11 işçinin yanarak ölmesi "iş güvenliği" meselesinin sadece teknik bir olgu olmadığını gözler önüne serdi. Tartışmaya katkılar yerindeydi ancak çözüm konusu dar bir alana sıkıştı.
24 Mart 2012
Eğitimde Yeni Sistemin Arka Planı
Tasarının en önemli iktisadi ve sosyal dayanağı, çocuk işçiliğinin yaygın biçimde sürmesinden maddi çıkarı olan bir sosyal kesimin varlığı. Yoğunlaşan rekabet, emek-yoğun işletmeleri daha düşük ücret ödemeye imkân tanıyan istihdama zorladıkça çocuk işçi çalıştırılması yönünde baskıya yol açıyor.
13 Mart 2012
ERHAN BİLGİN YAZDI
Kozan, "İş Kazası", Toplumsal Denetim
Gökdere barajı kazasında sorun daha çok teknik boyutuyla ele alınıyor. Maalesef, meslek odalarının soruna ilişkin çok önemli ve anlamlı değerlendirmeleri de teknik, mühendislik ve yasal kontrol çerçevesinin dışında değil. Hükümetin yaklaşımı ise son derece vahim.
9 Mart 2012
DİSK'te İşçileri Kim Temsil Edecek?
Üçte biri sigortasız, yarısından çoğu hizmet sektöründe istihdam edilen, ayda eline ortalama 1.200 TL civarında ücret geçen, dörtte birine yakını kadın, beşte birine yakını 24 yaşın altında olan toplam 13,5 milyon ücretli emekçi için DİSK Genel Kurulu'nun ne anlamı var?
10 Şubat 2012
ERHAN BİLGİN YAZDI
Sendika Bürokrasisinin Başı Sağolsun
Şimdi ondan geriye, 50 yıl boyunca başarıyla kontrol altında tutulmuş, grev ve miting yapmama başarısı göstermiş, telefonları ile işçi sorunlarından çok devlet büyükleriyle ve sermaye temsilcileri ile görüşüldüğü bir sendika kaldı.
4 Şubat 2012
Asgari Ücreti "Sefalet" Edebiyatı'ndan Kurtarmak
Milyonlarca emekçinin içinde olduğu bir realite olan asgari ücret sisteminin mutlak bir kural olarak kabul edilmesinin önüne geçilemezse, önümüzdeki beş yıl içinde asgari ücret, bu ülkenin 'temel ücret sistemi' haline gelmesine yol açacak görünüyor.
7 Ocak 2012
Türk-İş'in Önündeki Dört Kritik Yıl
Yeni sendikalara değil yeni bir Türk-İş'e ihtiyaç var. Ama bunun ilk adımı sendika bürokrasisinin, işçi sınıfının sırtından atılması. Bu yapılmadan sendikalarda gerçek bir 'işçi demokrasisi'nin tesis edilmesi mümkün değil.
22 Aralık 2011
Türk-İş Kongresinde İşçileri Kim Temsil Edecek?
İşe tabandan başlamak, her sendika temsilciliğinde, her şubede ve sendika merkezlerinde sendika bürokrasisine karşı 'işçi demokrasisi'ni örgütlemek, yapısal dönüşümün en temel ve vazgeçilmez adımı oluşturacaktır.
9 Aralık 2011
ERHAN BİLGİN'den
"Sıradanlaştırma Çabası Faşizmi Meşrulaştırır"
"Bilinçli veya bilinçsiz her sıradanlaştırma çabasının faşizmi meşrulaştıracağı açık. Faşist harekete karşı siyasal mücadeleyi sekteye uğratacağı şüphesiz. En önemli zararı da faşizme karşı mücadelede en büyük güvence olan emekçi sınıfın mücadele kapasitesini sınırlamaya yol açması olur."
9 Nisan 2011
ERHAN BİLGİN'İN ANALİZİ
Talep Artışının Uyardığı Büyüme
Yatırımlar canlanmadan, sabit sermaye varlığı pozitif bir noktaya ulaşmadan, ekonomi büyüyorsa bu sürdürülebilir bir ekonomik gelişme olmaz. 2009 son çeyreğindeki büyümenin analizi tam da böylesi bir sonuçla karşı karşıya olduğumuzu ortaya koyuyor.
3 Nisan 2010
ERHAN BİLGİN'DEN
Özelleştirme ve Tekel İşçilerinin Mücadelesinin Gösterdikleri
Tekel işçileri de aslında burjuva ufkun dışında üretilmiş, bu nedenle de yabancılaşmamış talepleriyle, tam da kamu işletmesinin ne olmaması gerektiğini ortaya koyuyorlar. Yalnızca ve yalnızca kazanılmış haklarını istiyorlar, eski ücretlerini, eski sosyal haklarını, eski çalışma koşullarını.
28 Aralık 2009
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
ERHAN BİLGİN'DEN
Krizi Çarşıya Çıkıp Daha Çok Tüketerek Aşmak
Piyasaya ilişkin beklentilerin muazzam ölçüde karamsar olduğu kriz ortamında bu kampanyalar pratikte karşılık da bulmayabilir. Resmi verilere göre bulmayacağı da anlaşılıyor. Fakat kriz döneminde bu kampanyanın esas işlevi, toplum üzerinde yarattığı yanılsamalardır.
9 Eylül 2009
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver