ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Cengiz Aktar
Suyun Ticarileşmesi Taksim'de Protesto Edildi
Suyun piyasa malı gibi alınıp satılmasına karşı eylem düzenleyen "Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu" üyeleri, hükümetin su politikalarına karşı güç birliği çağrısında bulundu.
15 Temmuz 2008
CENGİZ AKTAR yazdı
Milli İrade ile Milli Birlik
AKP’nin reformcu döneminde Türkiye için bir projesi vardı, bugünse giderek kendini kurtaran, cemaatçi bir projesi var. Bu proje ülkeyi istikrara kavuşturmaz. AKP kendini ilgilendirmeyen ithilafları küçümsemekten kaçınmalı.
26 Mart 2008
AB Ne Konuda Anlaştı?
ABde Alman dönem başkanlığı sona ererken 2005te Fransa ve Hollandadaki referandumlarla reddedildikten sonra kadük hale gelen AB anayasasının yerini dolduracak, daha gevşek bir anlaşma için ilk adımlar atıldı.
26 Haziran 2007
Ahtamar Bir Başlangıç Olsun
Ermeni kutsal yapılarından 2000i bugün harap durumda ama ayaktaymış. Ermenistanla yapılabilecek ortak arkeolojik, kültürel çalışmalar çoğunu bizlere yeniden kazandırabilir. Bir türlü yapılamayan ortak tarih çalışmalarının da belki önü açılır. Var mıyız?
3 Nisan 2007
Beyazdamar Kilisesi ve Diğerleri
Beyazdamar kilisesini, hatıra harabelerini, ballı İtalyan mimarları işitince eski çalışmayı çıkardım arşivden. İstanbuldan başlayalım: 70lerde aklıevveller İslamboldan geldiği hurafesini gündeme getirmişlerdi dünyanın en kozmopolit kentinin adının.
29 Mart 2007
Mahmur Mültecileri
Mahmur için çözüm Türkiyenin Kürt politikası için bir test. Vatandaşına sahip çıkma ve Kürt meselesine salt güvenlik açısından değil, insani, siyasi açılardan da yaklaşılabileceğini göstermesi açısından değerli. Bu yaklaşımı kim geliştirecek, meçhul.
6 Mart 2007
301de Orta Oyunu
Dinki hedef tahtası haline getiren 301in şimdi ele alınması maddenin dolaylı olarak siyasi cinayetle ilişkisinin kabulü anlamını taşır. Bu yüzden 301de kalıcı çözüm aranmayacak. Devleti vatandaşa karşı koruyan zihniyet değişmedikçe bu madde değişmez.
13 Şubat 2007
Komisyonun Tavsiye Kararı Kötünün İyisi
Limanlar sorunuyla doğrudan ilintili 8 başlıkta Türkiyenin müzakereleri fiilen zaten durmuştu. Aslında müzakere süreci yeniden başlıyor. AByle müzakereler Rumların vetosu nedeniyle 12 Hazirandan beri fiilen durmuştu. Türkiye 2007de yatmamalı.
30 Kasım 2006
Basit Lübnan Gerçekleri
BM elinde gücü görev tarifi olmadığından değil, BM gücü olduğundan savaşmaz. ABD jandarmalık biçmişken, AB Türkiyenin laik/müslüman kimliğinden yola çıkıyor. Lübnan, Filistin, İsrail, Ortadoğu bu operasyondan kalıcı barış anlamında sonuç elde edemeyecek.
5 Eylül 2006
1701 Numaralı Kararı Okumak
BM 14 birlikten 8inin topçu 3ünün keşifci sadece 3ünün istihkâmcı olmasını istiyor. Barışa, TSKya ve ülkemize ne yarar sağlayacağı belli olmayan bir macera. Eğer Gülün belirttiği gibi muharip güç gitmeyecekse Kızılayın yollanması daha mâkul olur...
22 Ağustos 2006
Pazartesi Günü Lüksemburgda Ne Oldu?
Kıbrıs meselesi sadece Türkiyenin AB sürecini değil Türkiye-AB ilişkilerini de esir almış durumda. Marifet AB uyum çalışmalarına dört elle sarılıp işi layıkıyla yaparak diğer aday ülkelerin tam desteğini almak ve Kıbrıs ipoteğinin etkisini azaltmaktır.
16 Haziran 2006
Fetih Kutlamaları
Dünyada Konstantinopolis gibi fethedilmiş sayısız kent var. İstanbuldaki kutlama benzeri bir etkinlik duyulmamıştır. Kentin bugünkü durumu bu ağır ve heybetli öneme yakışmayacak kadar kötü. Altyapısı fethin diğer anlamı kıyamet gününü andırıyor.
30 Mayıs 2006
Kapsamlı Bir Kürt Politikası Mümkün mü?
Doğu illerini kapsayacak ve doğrudan bölgede kurulacak yeni bir müsteşarlık düşünülebilir.Bugünün Türkiyesi 1990larda telaffuz edilen vur kurtul siyasetinin artık bir seçenek olmadığı bir ülke. Önümüzde yapıcı politikalardan pek başka yol yok.
4 Nisan 2006
Yeni Bir Ulusal Politika: Ekolojik Tarım
Ekolojik tarım yaygınlaştıkça, çığ gibi büyüyen çevre sorunlarına da çare oluşturacak, yerli tüketicinin de vasıflı ürünle beslenmesini sağlayacaktır. Ekolojik tarım Türkiyenin öncü ve örnek ülke konumuna gelmesini sağlayabilecek bulunmaz bir fırsattır.
30 Nisan 2005
AB Yanılsamaları ve Gerçekleri
Artık belirleyici olan ABye girmek sözünün çağrıştırdığı hicret değil hayata burada geçecek AB yasa ve yönetmelikleri. Hazırlık döneminin icracısı Komisyon, aday Türkiyenin kat ettiği yolu, uygulama kıstasıyla tartacak ve değerlendirecek.
14 Mart 2005
17 Aralık Kararı ve Önümüzdeki Döneme Dair
Türkiye ısrarla istediği tarihi aldı. Türkiyenin artık yepyeni bir ufku var, Avrupanın da bu sayede oluşan yepyeni bir ufku var. Görevimiz bu heyecan verici dönemi lâyıkıyla değerlendirip çocuklara daha yaşanılır bir dünya bırakmak...
14 Ocak 2005
Taslakta Yatan Tehlikeler
Görünen o ki Hollanda 25 ülkenin Türkiyenin üyeliği konusundaki çekincelerini hiç değişiklik yapmadan alt alta yazmış ve sadece hükümetin değil tüm Türkiyenin tepkisini ölçmek istiyor.
1 Aralık 2004
Amaç Müzakereye Başlamak, Tarih Almak Değil
Müzakereler, Pazartesi 3 Ocak 2005te başlayamayacak dahi olsa Anayasa referandumu tartışmalarına malzeme olmamak ve başlangıcın Anayasa onayı sonrasına sarkması tehlikesini bertaraf etmek gerekiyor.
25 Ekim 2004
Müzakareler Ocak 2005te Başlamalı
Komisyonun iki gün önceki kararı, Türkiyede coşkuyla karşılandı. Bundan sonra yapılması gereken, müzakerelerin bir an önce, 3 Ocak 2005te başlamasını talep etmek. Böylece Türkiye, Yeni AB Anayasası beraberinde gelişen tartışmalardan da uzak kalabilir.
8 Ekim 2004
AB Müzakereleri İçin Nasıl Bir Yapılanma?
AB süreci, birey ve toplum hayatının neredeyse her veçhesiyle ilgili bir yenilik ve değişiklik arz ettiği ölçüde toplumsal sorumluluk ve sahiplenme gerektiren bir niteliktedir.
27 Eylül 2004
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
İşleri, Başbakanın Fevri Çıkışı Karıştırdı
Önümüzde üç yol var; birincisi bu kafayla devam edip ilişkileri kopma noktasına getirmek. İkincisi, TBMMyi olağanüstü toplantıya çağırıp yasayı geçirmek. Üçüncüsü, ortalığı yatıştırmak için bir an önce Başbakanın bir basın toplantısı yapmasını sağlamak.
20 Eylül 2004
Yeni NATO Kimi, Nasıl, Kime Karşı Savunacak?
Bugün NATO, yeniden birleşmiş Avrupanın savunması için anlamsız, pahalı ve Avrupadaki ABD varlığını pekiştirdiği için de tehlikeli; Avrupa dışı, tarifi yapılmamış bir tehdide karşı küresel bir savunma için ise, çok yetersiz bir teşkilat görünümü veriyor
15 Temmuz 2004
Aralıktaki AB Kararı Öncesi Son Hamleler
Müzakereye başlama kararının bugünden dillendirilmeye başlanması mucize olacağından, yaz tatili sonrasında Türkiye ile ilgili karar tüm ABnin ve özellikle bu iki ülkenin gündemini işgal eder hale gelecek.
5 Temmuz 2004
AB Yolunda ABD ve İngiltereden Uzak Dur!
Başkan Bush Nato Zirvesi münasebetiyle Türkiyeye geldiğinde, ülkenin AB ile müzakerelere başlaması konusunda, basında coşkuyla karşılanan beyanlar verdi. Mesela Pazar günkü Milliyet gazetesinde şu ifadeleri okumak mümkündü: Bushtan büyük destek.
29 Haziran 2004
Avrupayı Yurttaşlarına Mâl Etmek Gerek
Avrupa Parlamentosu seçimlerinin sonuçları, ABnin eski üyeleriyle yeni Komisyona hayati görevler yüklüyor. Avrupayı halka mal edip 21. yüzyıl Avrupasını gerçekten kurmak üzere harekete geçmeleri gerek. Bu şantiyenin temel taşlarından birisi Türkiyedir
14 Haziran 2004
Irak 1 Temmuzda da Bugünden Farklı Olmayacak
30 Haziran 2004te yeni bir dönem başlayacağını söyleyen Amerika, 1 Temmuzda bugünkünden farklı bir Irakla karşılaşmayacak. Türkiye, bugüne kadar Irak cehenneminin dışında kalmayı başardı. Bundan sonra da bu politikasını sürdürmesi gerekir.
25 Mayıs 2004
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Türkiyenin AB Üyeliği İçin Referanduma Evet
Statüko, son kartlarından birini Kıbrısa hayır üzerinden oynuyor. 24 Nisana kadar, bu kampanyanın dozu giderek şiddetlenecek. Annan Planının bu haline imza atmış bulunan iktidarın ve sivil toplumun meydanı bunlara bırakmaması gerekiyor.
5 Nisan 2004
Artık Mesele Siyasi Kriter Değil; Türkiye
Türkiye, AB üyeliği için somut-güçlü irade beyanında bulundu; müzakereler için ön şartı yerine getirdi. ABli siyasilerin bu yöndeki beyanatları artık dayanaksız. Bundan sonra, Türkiyenin istenmemesinin ardındaki gerçek nedenleri tartışmak gerekiyor.
2 Mart 2004
Cesur Olma Zamanı
Türkiyede ilk kez bir hükümet Kıbrıs sorununda cesur bir duruş sergiledi ve çığır açtı. Bu anlamda muhalefetin dış politika tenoru Onur Öymenin kırılma teşhisi doğrudur ama bu CHPnin iddia ettiği gibi menfî değil bilakis müspet bir kırılmadır.
2 Mart 2004
Kıbrıs İçin Camp David, Ama AB İle
ABD aracılığıyla Kıbrısta bulunacak çözüm sonrasında ABDden ABye Türkiye ile müzakereleri başlatması için baskı yapması yönünde bir plan varsa bunun hüsranla sonuçlanacağını bilmek gerekiyor. ABD Türkiye konusunda ABye 1996den beri baskı yapıyor.
28 Ocak 2004
Prodinin Mesajı ve Türkiyenin AB Üyeliği
AB Komisyonu Başkanı Prodinin Avrupa kamuoylarının Türkiyenin AB üyeliğine sıcak bakmadıkları mesajı, kaygı verici; Aralıkta menfi bir kararın çıkabileceğinin işareti olarak algılanabilir. Hazırlıklı olmamız, engellemek için önlem almamız önemli...
17 Ocak 2004
Özgürlükler, Sivil-Asker Dengesi ve Yargı
Prodi, Fischer, Schröder geliyor. Yunanistan ve Avrupa Parlamentosu seçimleri var. Kıbrıs dahil 10 ülke fiilen AB üyesi oluyor. Türkiyenin ilerleme raporları Hollandanın dönem başkanlığında sonuçlanıyor. Türkiye gerçekçi bir siyasi zemin oluşturmalı.
3 Ocak 2004
1
2
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver