Anayasa değişikliği paketinin oylanacağı 12 Eylül'deki referandumda "Yetmez ama Evet" diyecek olan isimler, ''Ne Yetmez, Neye 'Evet' Diyoruz?'' başlıklı forumda buluştu.
Dün (9 Ağustos) akşam Beyoğlu'ndaki Muammer Karaca Tiyatrosu'nda düzenlenen forumdaki konuşmalarda söylenenler, özetle şöyle:
Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) Genel Başkanı Doğan Tarkan: "Evet" deyince elbette her şey birdenbire değişmeyecek ama bir adım atmış olacağız. Bu anayasa hiçbir şekilde yeterli değil ama istediğimiz anayasa için bir adım daha ilerleyebileceğiz.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden Doç. Dr. Bekir Berat Özipek: Tartışmalar paketin içeriğine yönelik olmalı. Bu anayasa değişikliğinin iktidara yarayacağı söyleniyor. Elbette iktidara da yarayacak ama bize de yarayacak.
Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Parti Meclisi üyesi Atilla Aytemur: Gönül isterdi ki zorunlu din dersleri kaldırılsın, Kürt sorununa çözüm hazırlayacak gerekli yasal düzenlemeler yapılsın. Ama AKP bunu yapmadı. Yanlış tutum aldı. Yarın daha iyi başka bir anayasa için bu anayasaya "evet" .
Eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman: Askeri yargının sınırlarının daraltılması ve adli yargıya verilmesi nedeniyle yetmez ama evet diyorum.
Oran: Biz de biliyoruz AKP'nin paketinin yetersiz olduğunu
Toplantıya katılamayan konuşmacılardan Prof. Dr. Baskın Oran da görüntülü mesajla salona seslendi:
"Burada AKP ve CHP'yi oylamıyoruz. AKP'yi referandumla değil seçim zamanında oylayacağız. Biz de biliyoruz AKP'nin paketi makyaj yaparak sunduğunu, yetersiz olduğunu. Ama bir daha böyle bir fırsat ele geçmeyecek. 'Hayır' ya da 'boykot' diyenler, AKP üzerinde baskı yapmanın tek yolunu kaçıracaklar."
Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan: Kemalist, Türkçü, laikçi bir düzen yıkılıyor, yerine eşitlikçi bir düzen geliyor. Çok önemli olan bu eşiği atlatabilirsek yeni bir anayasa için de adım atabiliriz.
Yüzleşme Derneği Başkanı Cafer Solgun: Yıllarca 15. Maddenin kaldırılması için mücadele ettik. Şimdi neden bu sözümüzü yiyoruz. Cunta anayasasına "hayır" demek için bu değişikliğe "evet" demeliyiz.
Avukat Mehmet Uçum: Bu değişiklik olmadan Türkiye'nin demokratik hukuk ihtiyacını karşılaması mümkün değil. 12 Eylül'de 660 bin kişi sıkıyönetim mahkemelerinden geçti. Benim gibi...
DSİP'ten Roni Margulies: Millet askerin anayasasını ben bozarım deyince oylarıyla askere nanik yapmış olacak.
Habertürk gazetesi yazarı Nihal Bengisu Karaca: Neden "evet" dememiz gerektiğini bu son YAŞ sürecinde de gördük. Asker artık haddini bilsin diye "evet" diyeceğim.
Doç. Dr. Ferhat Kentel: "Hayır" diyenler kurulu düzeni muhafaza etmek istiyor. Bu da belki de korkudan ileri geliyor.
Toplantıya katılanlara arasında dansçı Zeynep Tanbay ve Sezai Temelli de yer alıyordu. (BT)