Tekzip ve düzetme metinleri aracılığıyla yanıt hakkının gazetecilere karşı kötüye kullanıldığını savunan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), bu uygulamaları doğru bulmadıklarını açıkladılar.
Meslek örgütleri: Amaca aykırı şekilde kullanılıyor
TGC'den dün (5 Kasım) yapılan açıklamada, "Yasal bir hak olan 'düzeltme ve cevap' yazılarının suistimal edildiğini, amaca aykırı kullanıldığını gözlemliyoruz" dedi.
Tekzip metninde "Talu'nun gazetecilik yapma hakkı olup olmadığının tartışılması"na tepki gösteren TGS ise, "Talu'nun gazetecilik yapmaya hakkı var; ancak ticarî çıkarlarını meslek ilkelerinin üstüne çıkaran medya patronlarının, gazete ve televizyon yayıncılığı yapmaya hakkı olup olmadığı tartışmalı" diye bildirdi.
TGC: Yargı iddiaya bakmadan karar alıyor
Yasal bir tekzip hakkının son zamanlarda da "hakaret etme", "karalama", ve "hedef gösterme" amacına yönelik olarak değerlendirildiğini bildiren Cemiyet, yargının, cevap ve düzeltme davalarında, iddiaya bakmadan, cevap ve düzeltme metninin içeriğine aldırmadan karar almasının bu hakkı suiistimal etmek isteyenleri cesaretlendirdiğini savundu.
TGS: Talu'ya ter türlü desteğe hazırız
Gazeteci Umur Talu'nun gazetecilik yapmaya hakkı olup olmadığını sorgulamanın, "işveren örgütü TÜSİAD üyesi medya patronları ve genel yayın yönetmelerinin hakkı" olmadığını açıklayan TGS, tepkisini şöyle dile getirdi:
"Talu'nun gazetecilik yapmaya devam etme hakkı olup olmadığını sormak, açıkça işten atılmasına davetiye çıkarmaktır. Medya patronlarının, kendi gruplarından ayrılan gazetecilerin rakip yayın kuruluşlarında istihdam edilmesini önleyen gizli ittifaklar, patron vekilinin bu çağrısıyla alenileşmiş oluyor."
"Medya sahiplerinin keyfî talep ve kararları karşısında; gazeteci Umur Talu'nun ve tüm basın emekçilerinin iş güvencesinin yasalarla koruma altında olduğunu hatırlatır, TGS'nin kendilerine her türlü desteği vereceğini ilan ederiz."
"Hacizden vakıf kurtardı" haberini anımsatınca...
Erdal İnönü'nün vefatının basında "En nazik siyasetçiyi kaybettik" başlığıyla duyurulduğunu anımsatan Umur Talu, bundan altı yıl önce, 21 Ekim 2001 tarihinde kendisiyle ilgili "Hacizden vakıf kurtardı" şeklinde haberler yapıldığını yazdı.
Bunun üzerine Doğan Medya Grubu avukatları, Talu'ya "Şahsi düşmanlığını, akıl almaz iftiralar atacak kadar ağır takıntı haline getiren bir kişinin gazetecilik yapmaya devam etme hakkı var mıdır?" sorusunun da yer aldığı bir tekzip metni gönderdiler. Metin, gazetecinin 4 Kasım günkü köşesinde yayımlandı. (EÖ)