Artist 2016, 26. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’nda “Umulmadık Topraklar” başlığı altında galerileri, bağımsız sanatçı gruplarını, küratöryal sergileri, performansları, atölye çalışmalarını, bu yılın konusu ile ilgili çalışan çeşitli sivil toplum kuruluşlarını ve toplumsal hareketleri bir araya getiriyor.
12-20 Kasım’da TÜYAP İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek “Umulmadık topraklar”ın basın bildirisinde şu ifadeler yer aldı:
“12-20 Kasım tarihlerinde, Tüyap’ta gerçekleşecek Artist 2016 bu yıl sizleri, ortak deneyimimiz olarak göçmenlik üzerine düşünmeye davet ediyor. Liberal demokrasinin vaatlerinden ve ekosistemden sürgünümüzün öyküsünü kolektif belleğe kaydetmek için yola çıkıyor. “
“Sergi organizasyonunda çok küratörlü, yatay yapılanmayı sağlayarak, önceden tasarlanan bir resmi görünür kılmayı değil, aksine beklenmedik karşılaşmalarla, konturları önceden kestirilemeyen bir formu içeriden dışarıya doğru kurmayı hedefliyor.
“Uluslararası Artist 2016’nın öncelikli hedefi aktif, nitelikli, üretken, heyecan verici bir sanat platformuna dönüşmek. Karşılaşmalara açık, çok sesli, dayanışmacı ve eleştirel bir öz-örgütlenme olarak yıl içine de yayılacak bir dinamizmin tetikleyicisi olmak. Sizi de bu organizasyonun bir parçası olmaya davet ediyoruz.”
Atölye, panel, sergi
Umulmadık Topraklar’a Nalan Yırtmaç Fanzin Atölyesi ile, Murat Akdağ, Hakan Kökcü ve Fethi Arda Ergül performanslarıyla katılıyor. AICA başkanı Marek Bartelik’in de katılacağı panel programını Ayşegül Oğuz ve Çiğdem Zeytin hazırlıyor. Toplumsal hareketler bölümünün koordinatörlüğünü Eda Yiğit, performans koordinatörlüğünü Ceylan Dizdar, etkinlik kitabının editörlüğünü ise Özge Uysal yapıyor.
Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Artist 2016'ya sürpriz bir sergiyle katılılıyor. Arkeolog ve sanatçılar, göç etmeye zorlanan toplulukların yanlarında neyi, neden taşıdıkları sorusuna arkeolojik ve estetik bağlamda cevap arıyor. Arkeologlar Elif Koparal ve Yiğit Ozar, mimarlar Aslıhan Demirtaş ve Yara Mousa (Marioul Project), sanatçılar Ali Taptık ve Suna Kafadar imzası taşıyor.
Programın bütünü Burcu Pelvanoğlu, Feyyaz Yaman, Hakan Gürsoytrak, Temur Köran, Buket Güreli ve Memet Güreli’nin katkılarıyla güçleniyor. (BK)