Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Kültür Zirvesi, Türkiye’de ilk kez İzmir’de 9-11 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Zirvenin amacı kültürün sürdürülebilirliğini sağlamak, iş birliğine dayalı öğrenmeyi geliştirmek, dünya çapında kentler ve yerel yönetimler arasında iyi uygulamaların paylaşımını teşvik etmek olarak belirlendi.
Zirveye 22 ülkeden çeşitli akademisyenler, yerel yöneticiler ve bilim insanları katılarak, kendi kentlerine ait deneyimlerini, planlarını ve çözüm önerilerini sunacaklar.
“Geleceği İzmir’de kuruyoruz”
Çeşitli etkinliklerin, konserlerin, gezilerin, gösterilerin, projelerin ve atölyelerin düzenleneceği zirvede ana konu başlığı “Geleceği İzmir’de Kuruyoruz” olarak belirlendi. Oturumların Kültürpark’ta yapılacağı zirvenin diğer temaları şöyle:
- Covid-19 Sonrası Kültür, Çevre ve Sağlık
- #Kültür2030 Kampanyası
- Kültür ve İklim Krizi
- Kültürel Haklar ve Topluluklar
- Kültür ve Toplumsal Cinsiyet
- Yaratıcı Ekonomi ve Kültürel Çeşitlilik
- Kültürel Miras ve Turizm
- Kültürel Diplomasi
- Erişilebilirlik ve Kültür
- Yeni Kentsel Gündem’in Beş Yılı
- Kültür 21 Eylemleri
- Kültür, Engeller ve Eşitsizlikler
- Yedi Anahtar Atölye Çalışması
“Yüzümüzü kültüre dönüyoruz”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer zirvede pek çok ülkenin yerel yöneticileriyle konuşacağını belirterek, “Kültüre duyduğumuz yoğun ihtiyacı açıkça ortaya koyan pandemi krizinin etkisini değerlendireceğiz. Yeni katılımcı modeller ve dayanışma ağları üzerinde konuşacağız. Bizi neyin bir araya getirdiğinin farkına varmak ve kentlere karşı aidiyet duygumuzu güçlendirmek için yüzümüzü kültüre dönüyoruz.” dedi.
Soyer, “Özellikle pandemi sonrasında hayatımızda kültürü kalkınmanın merkezine yerleştirmeye mecburuz. Zaman, birlikte yaşamanın farklı, daha iyi ve sürdürülebilir yollarını hayal etme cesaretini gösterme zamanıdır. Ve bunu hep birlikte, farklı kültürlerin bilgi birikimleriyle zenginleşmiş bir Akdeniz kenti olan İzmir’de yapacağız. Biz geleceği İzmir’de kuracağız, gelecek İzmir’de kuruluyor.” dedi.
“Zirvenin iki hedefi var”
Soyer, “Zirvenin iki ana hedefi var. Bunlardan birincisi yerel düzeyde kültürün sürdürülebilir kalkınmada oynadığı role ilişkin mesajları, somut uygulama ve projeleriyle pekiştirmek. İkincisi ise zirve halihazırda on yıllık eylem planı içerisinde olduğumuz BM 2030 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile 2021’de beşinci yılını kutlayan Yeni Kentsel Gündem’e ilişkin uluslararası tartışmalara görünürlük sağlayacak” dedi.
UCLG Nedir?
UCLG dünyanın farklı bölgelerinden 240 bin kenti ve nüfus bakımından ise yaklaşık 5 milyar kişiyi temsil eden en kapsamlı yerel ve bölgesel yönetim ağıdır. Genel merkezi İspanya'nın Barselona kentinde olan UCLG, yerel yönetimlere dünya çapında temsiliyet zemini sunar.
UCLG Kültür Zirvesi'nin Amacı Nedir?
Kültür Zirvesi kentler için kültürel değerlere uygun politikalar yaratmayı amaçlıyor. Bu politikalar kalkınmanın, genel refahın, mutluluğun ve geleceğin kaynağı olarak gösteriliyor. Zirvede geleceğe dair planlar, yenilikçi ve çözüm odaklı yaklaşımlarla ortaya konacak ve önümüzdeki yıllar için yerel yönetimlerin başarısında etkin birer yol haritası oluşturulacak. (NÇ/EMK)