Yerlerde sürüklenen bir kadının karnındaki bebeği kaybetmesiyle medyanın gündemine yerleşen Aralık 2010 Dolmabahçe protesto gösterisinin kardeş eylemi niteliğindeki Tuzla'daki gösteride polis şiddetine maruz kaldığını söyleyen Miraç Ekrem Efe, sorumluluların yargılanması için verdiği hukuk mücadelesinde mesafe katetti. İstanbul Valiliği, idari soruşturma sonunda Efe'yi darp ettiği iddia edilen iki polis memurunun kimliklerinin tespit edilemediğinden hareketle toplam 23 polis memurunun yargılanmasının önünü açan bir karar aldı. Gelinen bu aşamada savcılığın iddianamesini hazırlayıp, polisler hakkında dava açması bekleniyor.
Miraç Ekrem Efe'ye ne olmuştu
Efe, Tuzla'da gösteri düzenlediği sırada polis tarafından gözaltına alınmış ve bu sırada bir darp eylemine maruz kalmıştı. Ancak polis memurlarının yüzleri kapalı olduğundan ve sicil numaraları görülemediğinden, valiliğin o sırada o çevrede görev alan polis memurları hakkında toplu olarak soruşturma yolunu açtığı anlaşılıyor.
Dolmabaçe soruşturmalarında son durum
Dolmabahçe'de göstericilerle polis arasında yaşananlara ilişkin olarak üç soruşturma yürütülüyor. Soruşturmalardan biri, emniyet amirleri hakkında. Amirlerle ilgili idari soruşturmanın tamamlanıp tamamlanmadığı konusundaki kararı İçişleri Bakanlığı verecek. İkinci soruşturma, polis memurları ile ilgili. Memurlarla ilgili idari soruşturma valiliğin tanımladığı bir çerçevede yürütüldü ve bugünkü durum çıktı ortaya. Üçüncü soruşturma ise protesto gösterisi düzenleyen öğrenciler hakkında.
Protestolar sırasında polisin sert müdahalesi sonrasında iç kanama nedeniyle çocuğunu aldırmak zorunda kalan E.Ö.'nün avukatı Gülizar Tuncer, bianet'e bir açıklama yaptı. Savcılığın istediği adli tıp raporunun yakında ellerinde olacağını belirten Tuncer, Taksim İlk Yardım Hastanesi'nde E.Ö.'nün bebeğinin alınmasıyla ilgili olarak ellerinde belgeler olduğunu söyledi.
Avukat Tuncer 4 Aralık 2010'da yaşanan olayda müvekklinin fiziki ve psikolojik mağduriyetini belgeleyen hastane raporlarını da yakında alacaklarını söyledi. Tuncer'in verdiği bilgiye göre, İstanbul Protokolu adlı bir belge uyarınca herkesin resmi soruşturmaya konu olabilecek olaylarda kendi doktorunu seçme, bağımsız kişilerce muayene edilme hakkı da bulunuyor. Bu çerçevede, E.Ö. fiziki arazların tespit edilmesi için İstanbul Üniversitesi'ne, psikolojik travma tespiti için de Çapa hastanesine başvurdu. Savcılık ise, soruşturmayı açmak için adli tıp raporunu bekliyor. (TD/ŞA)