Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) toplu görüşmeleri protesto ederek ilk günden masayı terk etmesi üzerine bugün görüşmelerde hükümet adına bulunan Devlet Başkanı Murat Başesgioğlu ile Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu Sen) ve Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) yer aldı.
Toplu görüşmelerin ilk turunda gündemi belirleyen taraflar, "mali ve sosyal haklar", "geçmiş yıllara ilişkin mutabakat altına alınan konuların değerlendirilmesi, çalışma şartlarının iyileştirilmesi, her statüdeki personelin sorunları ve özelleştirme uygulamasından kaynaklanan problemler" ve "sendikal ve demokratik haklar" konularındaki taleplerin değerlendirilmesi amacıyla üç komisyon kurulmasını kararlaştırmıştı.
Toplu sözleşme ve grev hakkı gündemden çıkarıldı
Bugünkü görüşmelerde Memur konfederasyonları, toplantının başında kendi taleplerini dile getirdi ve hükümetten de teklif beklediklerini ilettiler. Memurların taleplerinin maliyetine ilişkin hesabın, pazartesi gününe kadar tamamlanmasına karar verildi.
Kamu çalışanlarına toplu sözleşme ve grev hakkının tanınmasına ilişkin konu ise Meclis’in yetki alanına girdiği gerekçesi ile gündemden çıkarıldı.
İkinci tur görüşmede, konfederasyonların mali ve sosyal haklara ilişkin taleplerinin değerlendirilmesi bekleniyor. Ayrıca ilk toplantıda belirlenen 5 gündem maddesi de tartışmaya açıldı.
Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız 2009 yılında taban aylığa yansımak üzere 100 +100 YTL’lik bir artışın yanı sıra emekli, dul, yetim ve üst düzey bürokratların maaşlarını etkileyecek yüzde 5 + 5’lik zam yapılmasını talep ettiklerini açıkladı.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise “eşit işe eşit ücret” ilkesi kapsamında geçen yılki görüşmelerde 450 YTL denge tazminatı verilmesi yönünde karar alındığını fakat bunun bugüne kadar 136 YTL’sinin memur maaşlarına yansıtıldığını belirtti.
KESK'ten AKP protestosu
KESK Genel Başkanı Sami Evren DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’i ziyaret etti. Toplu görüşme döneminin artık sona ermesi ve toplu sözleşme ve grev hakkının kamu emekçilerine sağlanması gerektiğini ifade eden Sezer, yapılması gereken anayasa değişikliği için çaba göstereceğini söyleyerek KESK’e destekte bulundu.
Toplu görüşmeleri protesto eden KESK ise bugün 81 ilde Ak Parti İl Başkanlıklarının önüne siyah çelenk bırakt ı.
KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek “Ümit ediyorum ki AKP bu tepkilerimizi doğru anlar. Anlamazsa bu tepkilerimizi sokaklarda sürdüreceğiz” dedi.
Toplu görüşmeler, kamu görevlileri için uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, lojman tazminatı, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, tedavi yardımı ve cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımlarıyla bu mahiyetteki diğer etkinlik ve verimlilik artırıcı yardımları kapsayacak.(ZG/EZÖ)
* Zeynep Güner bu haberi cnnturk ve ntvmsnbc sitelerinden derledi.