Özgür Gençlik Dergisi, yazar ve editörlerinin de aralarında olduğu 33 kişinin Suruç’taki patlamada hayatını kaybetmesinin ardından “Suruç Katliamı Özel Sayısı” ile yayınlandı.
“Bir kenti savunmak ve Suruç Katliamı” konulu bu özel sayı “Birlikte çıkaralım” çağrısına gelen dayanışma ile oluştu.
Dergi editörlerinden İlke Başak Baydar, dergiye emek vermiş olanlarla birlikte 33 arkadaşlarının anısını yaşatmak istediklerini ve dayanışmadan aldıkları güçle bu özel sayıyı çıkarttıklarını belirtti.
Derginin tüm gelirini Suruç’ta yaralananlar için kullanmak istiyorlar. Baydar, bu amaçla bir araya gelen Suruç Dayanışması’nın bugün yardımların bir kısmını Hopa’ya ilettiğini belirtti.
Onlar için
20 yılı aşkın süredir yayın hayatında olan Özgür Gençlik Dergisi, 2004 itibariyle Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun kurulmasıyla bu dernek bünyesinde mücadele edenlerin kolektif emeğiyle hayatını sürdürdü.
Baydar, 20 yıl içinde derginin editörlerinden yazarlarına birçok kişinin özgür basına saldırılardan nasibini aldığını hatırlattı:
“Suruç Katliamı’nda da Cebrail Günebakan, Polen Ünlü, Aydan Ece, Ezgi Sadet, Büşra Mete, Yunus Emre Şen, Okan Pirinç, Ece Dinç'in de aralarında olduğu yazarlarımız, editörlerimiz hayatını kaybetti, yaralandı.”
"Yitirdiğimiz 33 arkadaşımız için dergiyi çıkarmanın sorumluluğuyla hareket etmemiz gerekiyordu."
“Dayanışmadan cesaret aldık”
Baydar “Özgür Gençlik’i beraber çıkaralım” çağrısı ile ilgili “Suruç katliamı sonrası ortaya çıkan dayanışmadan cesaret aldık” diye konuştu.
“Sanatçı, akademisyen, aydın, yaralananların arkadaşları… herkese yazı, görsel, çizim, tasarım aşamalarında yardımcı olabilecekleri çağrısı yaptık.”
Çağrı karşılık buldu
Çağrı karşılık buldu. Aralarında Karin Karakaşlı, Ezilenlerin Sosyalist Partisi Genel Başkanı Sultan Ulusoy, Sibel Özbudun, İrfan Aktan, Neşe Özgen, HDP MYK üyesi Alp Altınörs’ün de olduğu çok sayıda kişinin yazıları dergide yer aldı. Çizimler, fotoğraflar ve dayanışma mesajlarıyla 32 sayfalık dergi 90 sayfa çıktı.
Baydar, dayanışmayı Suruç sonrasındaki halkların dayanışması kadar güçlü olduğunu anlattı.
“Dergiyi aslında dayanışmadan aldığımız güçle çıkardık. 100’ün üzerinde yazı geldi. Tekirdağ cezaevindeki tutsaklardan dahi dergiye katkıda bulunmak için çizimler geldi.”
“Bir kenti savunmak ve Suruç katliamı”
SGDF’nin çağrısıyla 20 Ağustos’ta Suruç’ta bulunanlar aslında oyuncaklar ve yardım kolileriyle Kobanê’ye gitmeyi bekliyorlardı. Derginin konusu, onların çıktığı yolu hatırlatarak “Bir kenti savunmak ve Suruç Katliamı” olarak belirlendi.
“Katliamı belgeleme ihtiyacı duyduk” diyen Baydar, aynı zamanda Rojava devrimine ilişkin yazıların da dergide yer aldığını belirtti.
“Hem savaş politikası olarak katliamı halklara hatırlatmak hem de 33 yoldaşımızı halka anlatmak istiyorduk."
“Yardımların bir kısmı Hopa’ya”
Derginin geliri ile Suruç’ta yaralananlarla dayanışma için kullanmak istiyorlar.
SGDF’nin de aralarında olduğu birçok demokratik kitle örgütünün oluşturduğu Suruç Dayanışması, bu amaçla bir araya gelmişti.
Bugün, toplanan yardımların bir kısmını sel ve heyelanla karşı karşıya kalan Hopa’ya gönderdiler.
Baydar, “Suruç’ta ve sonrasında Silvan, Silopi, Hopa, Yüksekova’ya dek gerçekleşen katliamlar silsilesinin AKP’nin ve devletin hem rant hem de insan hayatını hiçe sayan savaş politikalarının parçası olduğunu biliyoruz” dedi.
“Bu politikalar karşısında ezilenlerin dayanışmasına vurgu yapmak istedik. Suruç için dayanışan insanların gönderdiği maddi desteğin bir kısmını Hopa’ya gönderdik. Daha sonra da Hopa ile dayanışmayı büyütmek istiyoruz.” (BK)
* Özgür Gençlik Dergisi’ne sokaklardaki stantlarda, Suruç’la dayanışma için gerçekleşen etkinliklerde ulaşabilirsiniz. Ayrıca derginin facebook ve Twitter hesaplarından da iletişime geçebilirsiniz.