Haberin Kürtçesi için tıklayın
Kazakistan’ın başkenti Astana’da, bugün Suriye görüşmelerinin ikinci turu yapılacak. Görüşmelere Rusya, Türkiye ve İran temsilcilerinin yanı sıra Suriye hükümeti temsilcileri ve muhalifler de katılacak.
Muhalifler müzakerelere Ceyşul İslam'ın (İslam Ordusu) lideri Muhammed Alluş liderliğinde katılıyor.
Suriye yönetimini ise Birleşmiş Milletler nezdindeki büyükelçisi Beşar El Caferi temsil ediyor.
Astana’da Suriye yönetimi ile muhalifler doğrudan görüşmeyecek.
BM'nin Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura ise görüşmelere katılmıyor.
TIKLAYIN – TÜRKİYE, RUSYA VE İRAN ATEŞKES İÇİN ÜÇLÜ MEKANİZMA KURACAK
23 Şubat’ta Cenevre
Görüşmelerin dün başlaması planlanıyordu ama son anda yapılan bir açıklamayla bugüne ertelenmişti.
Astana’daki ilk tur görüşmeler ocak ayında düzenlenmişti. Görüşmeler sonucunda ateşkes çabaları üzerinde uzlaşı sağlanmıştı.
Suriye’de taraflar arasında yaklaşık altı haftadır ateşkes yapılmış halde, ancak her iki taraftan da ateşkesin ihlal edildiğiyle ilgili bilgiler geliyor.
Suriye’de siyasal bir uzlaşı aramak üzere 23 Şubat’ta Cenevre'de toplanılacak.
İlk görüşmede ne olmuştu?
Astana toplantısında, Suriye, Suriye’de savaşan silahlı gruplar, İran, Türkiye ve Rusya ilk kez 23-24 Ocak'ta görüştü.
Taraflar, Kazakistan’ın başkenti Astana’da Suriye’de ateşkes ve çözümü görüşmek için toplanmış, Türkiye, Rusya ve İran, görüşmelerinin sonucuna ilişkin 24 Ocak’ta ortak açıklama yapmıştı.
Ortak açıklamaya göre, Suriye'de ateşkesin denetimi ve uygulanması için Türkiye, Rusya ve İran üçlü mekanizma kuracak.
TIKLAYIN - RUSYA, SURİYE'DE ATEŞKESE KATILAN GRUPLARIN LİSTESİNİ YAYINLADI
Silahlı grupların liderleri ve Suriye devlet görevlileri, Astana görüşmelerinin ilk gününde aynı masada oturmayı kabul etmemiş, farklı odalarda yer alan heyetler garantör ülkeler aracılığıyla görüşmelere katılmıştı. (YY)
Astana süreci nedir |
Astana’daki görüşmeleri gündeme ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin taşımıştı: “Bundan sonraki adım Suriye'nin tamamında ateşkesi tam anlamıyla sağlayacak bir anlaşmaya varmak. İran, Esad ve Türkiye, Suriye’deki tarafların Astana'da barış görüşmeleri yapması konusunda mutabık.” Barış görüşmelerinin ateşkesi takiben bir ay içinde Kazakistan'ın başkenti Astana'da başlaması planlanıyordu. Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde Suriye'de sağlanan ateşkes 29 Aralık 2016’da yürürlüğe girdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de hazırlanan ateşkes anlaşmasıyla ilgili Rusya'nın sunduğu tasarıyı 31 Aralık'ta oybirliği ile kabul etti. Ateşkes anlaşması İslam Devleti (IŞİD) ve Nusra Cephesi'nin de dahil olduğu bazı gruplar ile Halk Savunma Birliklerini (YPG) kapsamıyor. 4 Ocak’taki konuşmasında Suriye'deki ateşkes sürecine değinen Çavuşoğlu, “Siyasi çözüm için de çok gayret sarf edeceğiz” dedi. Çavuşoğlu, Astana görüşmelerinin de 23 Ocak'ta gerçekleştirileceğini açıklamıştı, Reuters ise kesin bir tarihin henüz belirlenemediğini yazdı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da 8 Ocak’ta, Suriye savaşıyla ilgili Astana'da gerçekleştirilecek görüşmelerde “Her konuyu müzakere etmeye hazır olduğunu” açıkladı. Taraflar 23 Ocak'ta görüşmelere başladı. |