*Fotoğraf: Agos/ Arşiv.
İçişleri Bakanlığı'nın Patrik Seçimi Talimatnamesi patrik adayları için "İstanbul Ermeni Patrikhanesi'ne mahsus episkoposlar sınıfına dahil olmak" şartı getirmişti.
1961, 1990 ve 1998 talimatnamelerinde olmayan şart, patrik adaylarına sınırlama getirmeyi amaçladığı gerekçesiyle tepki yaratmıştı.
TIKLAYIN - İçişleri Bakanlığı'ndan Patrik Seçimine Yeni Şart
"Ortak akıl ile ilerleme kararı"
Agos'un haberine göre seçim sürecini yürütmekle görevli Müteşebbis Heyetin dünkü toplantısında konu bir kez daha ele alındı.
Vakıf yöneticilerinin de görüşünü almak üzere yeni ve genişletilmiş bir toplantı düzenlemeye karar verdi. Toplantı 3 Ekim Perşembe günü saat 17.00'de Patrikhane'de olacak. Heyet'in açıklaması şöyle:
"Türkiye Ermenileri 85. Patrik Seçimi için oluşturulmuş Müteşebbis Heyet, 30 Eylül 2019 tarihli 11. Olağan toplantısında, izlenecek yol hususunda ortak akıl ile ilerlemeye karar verdiğini duyurdu.
Bu amaçla heyetin alacağı nihai karara ışık tutması adına, idare tarafından gönderilen talimatname ile ilgili Vakıf temsilcilerinin de fikrini dinlemek için Değabah, Ruhani Kurul Başkan ve üyelerinin de davet edileceği, 03 Ekim Perşembe günü saat 17.00'de Patrikhane Toplantı Salonu'nda bir toplantı düzenleme kararı aldı."
Patrik seçme süreci nasıl işliyor?
Tatyos Bebek, Patrik seçimi işlemini bianet'e şöyle özetlemişti:
- Patrik öldükten sonra, önce bir "Değabah" dediğimiz patrik kaymakamı seçilir. Bu kaymakam, Yüksek Seçim Kurulu başkanı gibidir. Seçimi sağlıklı bir şekilde yürütmekle görevlidir.
- Değabah seçimlerinden sonra, tüm vakıflar bir araya gelerek, içinde ruhanilerinde bulunduğu ama çoğunluğu sivillerden oluşan müteşebbis heyeti dediğimiz seçim kurulunu oluştururlar.
- Bu müteşebbis heyet, değabah ile birlikte toplumu seçime götürür.
- Bütün ilçelerde seçime katılacak seçmen sayıları belirlenir, sandıklar düzenlenir ve seçim yapılır.
- Patrik seçimlerinin yapılacağı tarih valilik vasıtasıyla İçişleri Bakanlığı'na bildirilir. Bu, izin almak gibi algılanmamalı, bilgi vermek için yapılan bir prosedürdür. Çünkü yapılan dini bir ritüeldir, Türkiye laik bir toplumdur ve Ermeni toplumu da kendi dini liderini seçmektedir.
- Devlet, seçimin güvenli yapılabileceği tarihi uygun görüp resmi yazıyla Patrikhane'ye bildirir. Seçim sonuçlarına göre yeni seçilen Patrik Devlet'e bildirilir. Devlet onayladığı takdirde seçilen Patrik kamusal alanda cüppe giyip asasını kullanabilir.
(PT)