İstanbul Tabip Odasında bugün (23 Mayıs) yapılan tersanelerdeki işçi ölümleri hakkındaki meslek odaları ve sendika temsilcileri basın toplantısı düzenledi.
Yaklaşık 10 kişiden oluşan grup Tuzla'daki ölümleri önlemek adına yetersiz kalan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlandıklarını açıkladılar.
Geçen yıl 16 Haziran'da hazırladıkları raporda çözüm önerilerini de sunduklarını ancak hiç bir gelişme olmadığını söyleyen sözcüler sendikanın 16 Haziran'da greve çıkma kararını destekliyorlar.
"Tuzla'ya bağımsız komisyon girsin"
İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Tores Dinçöz, "İddiamız ölümlerin önlenebilir olduğuydu. Bugün gelinen noktada önlemez olduğunu söylüyorlar. Yasalar hazırlanırken bizlere danışılmıyor" dedi.
Bakan Çelik'in "20 tersane olması gereken yerde 50 tersane var. İş kazaları devam edecek" açıklamasına Dinçöz, "ölümleri önlemenin yolu tersane kapatmaktan geçmiyor" dedi.
Meslek odaları ve sendika temsilcilerinin şözüm önerileri şöyle:
"Öncelikle Tuzla'da yapılan denetleme çalışmaları hakkında Bakanlık bilgi vermeli. Hangi tersane neden kapatılıyor ya da neye göre ceza veriliyor? Bu bilgiler kamuoyuala paylaşılmıyorsa sorun vardır. O nedenle bağımsız komisyon ve denetim şart. Ölümlerin son yıllarda daha fazla görülmesi denetimde ciddiyet gereksinimini açığa çıkarıyor. Sendikal örgütlenmenin önü açılmalı.Günde 7,5 saatten fazla çalışmaya izin verilmemeli."
Limter İş Yöneticisi Cem Dinç 1996'dan beri her hükümetin ve bu bakanlıklarının iş cinayetlerine ortak olduğunu söyledi.
"Bugüne kadar 96 işçi öldü. Tuzla neoliberal saldırıların en yoğun yaşandığı yer, Davutpaşa'daki patlama, Bursa'daki fabrikada kadın işçi ölümleri, yollarda ölen tarım işçileri, göçük altında kalan maden işçileri de kayıt dışılığın, sigortasızlığın, iş güvenliği ve sağlığının hiçe sayıldığının göstergesi."
İstanbul Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Seyhan Özavcı, gazete haberlerinden örnek verdi: "Bir haberde işçi "Öğle yemeği için 45 dakika kuyrukta bekliyoruz. İşe yorgun başlıyoruz" derken taşeron sahibi "Bir yemek kuyruğunda birbirlerini yiyorlar" demişti. Bu durumun vahametini ortaya çıkarıyor. Çalışma Bakanlığı varoluş sebebi olan görevini yerine getirip müdahale etmeli."
16 Haziran'da grev kararı alan sendikaların talepleri şöyleydi:
- Tuzla tersanelerinin denetimini Limter-İş, TMMOB, TTB, Baro, Çalışma Bakanlığı ve GİSBİR’den oluşan bağımsız bir komisyon yapsın,
- Ağır ve Tehlikeli İş Kolu Yönetmeliği uygulansın,
- Taşeronluk sistemi kaldırılsın,
- 7,5 saatlik iş günü uygulansın,
- Sigortalar ana firma tarafından ve alınan ücret üzerinden yatırılsın
- Gurbetçi işçilere sağlıklı barınma evleri sağlansın,
- Sendikaya tersanelerde temsilcilik açma hakkı tanınsın.
Toplantıya katılanlar şöyle:
İstanbul Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Seyhan Özavcı, Hava İşçileri Sendikası (Hava İş) Sekreteri Engin Barutçu, İstanbul Diş Hekimleri Odası Başkanı Mustafa Düvencioğlu, İstanbul Serbest Muhasebeci ve Müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan, İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Tores Dinçöz, Liman Tersane Gemi Yapım Onarım İşçileri Sendikası (Limter İş) Başkanı Cem Dinç, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'ndan (KESK) Timur Akçalı, İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri Semih Güngör ve İstanbul Tabip Odası Başkanı Özdemir Aktan. (EZÖ/GG)