Pembe Hayat Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti, Transeksüel Dayanışma Derneği, transseksüel bireylere yönelik nefret cinayetleriyle ilgili kaygılarını bugün (15 Ekim) TBMM önünde yaptığı basın açıklaması ve yürüyüşün yanı sıra milletvekillerine yollanan kart yollama eylemini içeren bir kampanyayla dile getiriyor. Bizlere Acilen Bir Yasa Lazım! kampanyasının ana talebi Nefret Suçları Yasası ile Ayrımcılık Karşıtı Yasa'nın meclis gündemine gelerek kabul edilmesi.
Pembe Hayat aktivisti Kemal Ördek, acil yasa talebinin içeriği konusunda soruları yanıtladı.
Yasa talebinizin öncelikli bir amacı var mı?
Nefret suçlarına maruz kalan tüm gruplara seslenecek bir yasaya ihtiyaç var. Örgütlü olduğumuz alan açısındansa medyadaki nefret söylemi, Selma Aliye Kavaf'ın açıklamaları ve transseksüellere yönelik cinayetleri de kapsayan bir yasa istiyoruz.
Travesti ve transseksüel bireylere yönelik nefret cinayetlerinde son yıllarda bir artış söz konusu mu?
Türkiye'de son beş yılda yeni LGBTT oluşum ve dernekleri kuruldu, örgütlerin faaliyetleri arttı. Bu örgütlülük sayesinde cinayetlerden daha çok haberimiz olmaya başladı. Protestolarımızın artmasının da katkısıyla medya da nefret cinayetlerinin, kimi zaman iyi olmayan bir dille yayınlansa da yer bulması, nefret cinayetlerinde bir artış gibi algılanabilir. Ancak daha öncelerde de aynı sayılarda cinayetin işlendiğini tahmin edebiliriz, sadece haberimiz olmuyordu. Bu yıl 10'a yakın translara yönelik nefret cinayeti işlendi takip edebildiğimiz kadarıyla.
Transseksüel ve eşcinsel cinayetlerinde ağır tahrik indirimi verilebildiğini söylüyorsunuz. Nefret Yasası çıksa bu durum değişebilir mi?
Davalar şu an savcının ve mahkeme heyetinin inisiyatifine kalıyor genellikle, bunun engellenmesi için yasa çok önemli. 'Nefret ettim' ya da 'Eşcinsel ilişki teklif etti' diyen birine tahrik edildin denilemeyecek. Tabii trans bireylere ilişkin toplumsal algının değişmesi, bir zihniyet dönüşümü gerekiyor ama yasanın yasanın eşcinsel ve trans bireylerin hayatına somut katkıları olacak.
Şu anki hükümetin yasayı gündeme almasını bekliyor musunuz? Kampanyadan sonra nasıl bir çalışma yürüteceksiniz?
Daha önce Adalet Komisyonu'yla görüşmelerimiz oldu hükümet yasayı hiç gündeme almadı. Şu an STK'lar tekrar bir araya gelerek yasa için çalışmaya başladı. Ancak yasada 'LGBTT hakları yer almasın' diyen STK'lar olursa platformdan kesinlikle çekileceğiz. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı ve bunlara ilişkin nefret suçlarını içeren bir yasada ısrarlıyız.
Yasaya ilişkin ortak talepler 2011 seçimlerine kadar oluşacaktır. Yeni meclisin yasayı mutlaka gündeme alması için çalışmalıyız.
Özellikle iş yerlerinde, okulda ayrımcılık nedeniyle trans bireylerin yaşama ve çalışma hakkı engelleniyor. Ayrımcılık Yasası'nın da kabul edilmesi için aynı şekilde çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. (ÖG/EÜ)