Kuzey Atlantik Paktı (NATO) Konseyi üyesi 28 devletten temsilci, bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de Türkiye gündemiyle bir araya geldi.
Türkiye’nin Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4. maddesi uyarınca talep ettiği toplantının ardından kısa bir açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin bölgedeki gelişmeler konusunda NATO'dan daha fazla yardım talep etmediğini ifade etti.
Stoltenberg, “Terörle mücadele konusunda elimizden gelen yardımı yapıyoruz” dedi.
“Toplantıda tam bir anlaşma söz konusuydu. Bütün müttefikler Türkiye’ye güçlü desteğini ifade etti. Ve hep birlikte, bir arada dayanışma içerisindeyiz Türkiye’yle. Bütün müttefikler terörizmin bütün şekillerini kınadılar.”
Türkiye'nin Suriye sınırında oluşturulmasını istediği “güvenli bölge” konusundaki soruyu yanıtlarken de, bu çalışmanın ABD ile Türkiye arasında sürdürüldüğünü söyledi ve “NATO güvenli bölge çalışmalarının bir parçası değil” diye konuştu.
NATO'dan yapılan yazılı açıklamada da Türkiye ile dayanışma vurgusu yer aldı:
“Türkiye'ye yönelik terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Suruç'ta ve polis ile askerlere yönelik diğer saldırılarda kurbanların ailelerine ve Türkiye hükümetine başsağlığı diliyoruz. Hangi şekil ve tezahürde olursa olsun terörizm asla hoş görülemez ve meşru gösterilemez. İttifak'ın güvenliği bölünemez ve Türkiye ile güçlü dayanışma içindeyiz. NATO'nun güneydoğu sınırındaki gelişmeleri çok yakından izlemeyi sürdüreceğiz.”
“NATO sınırındaki istikrarsızlık”
Stoltenberg, toplantı öncesi yaptığı açıklamada da, “Türkiye'nin toplantıyı ciddi güvenlik sorunu nedeniyle istediğini” söyledi.
“Türkiye'nin kapısının önündeki, dolayısıyla NATO sınırındaki istikrarsızlığı ele almak üzere buluşmanın şu an yapılması doğrudur.”
Türkiye'deki saldırıları “korkunç terör eylemleri” olarak niteledi; “terörizmin hiçbir şekline göz yumulamayacağını ve haklı çıkarılamayacağını” söyledi, Türkiye hükümetine ve ailelere başsağlığı dileklerini iletti.
“NATO gelişmeleri yakından izliyor; müttefikimiz Türkiye'nin yanında güçlü bir dayanışma içinde duruyoruz.”
Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4. Maddesi şöyle: “Taraflardan herhangi biri, taraflardan herhangi birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır.” Türkiye 4. maddeyi 2003 ve 2012'de de kullanmıştı.
“Artan güvenlik tehditleri”
Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili iki gün önceki açıklamasında şunları söylemişti:
“20 Temmuz 2015 günü Suruç'ta düzenlenen ve 32 masum vatandaşımızın hayatını kaybettiği terör saldırısı başta olmak üzere, Diyarbakır'da, Şanlıurfa'da ve Kilis'te güvenlik ve emniyet güçlerimize yöneltilen saldırıların akabinde artan güvenlik tehditleri karşısında tüm gerekli tedbirler alınmakta ve bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından operasyonlar da icra edilmektedir.” (AS)