Mısır'da siyasi partiler 28 Kasım'da yapılması planlanan parlamento seçimlerini boykot etme tehdidinde bulundu. Ülkenin iki büyük partisi Müslüman Kardeşler'in Özgürlük ve Adalet Partisi ile Vafd'ın liderliğini yaptığı Demokrasi İttifakı, Seçim Kanunu'nun 5. maddesinin iptal edilmesini istiyor.
Mısır'da yönetimi fiili olarak kontrol eden Askeri Konsey'in hazırladığı seçim kanununa göre iki kamaralı Mısır Meclisi için yapılacak seçimlerde, sandalye sayısının üçte ikisi partiler, üçte biri ise bağımsız adaylar tarafından doldurulacak.
BBC ise konuyla ilgi yaptığı haberde siyasi partiler bağımsız adaylara ayrılan kontenjandan rahatsız olduğunu bildirdi.
İsrail gazetesi Haaretz'in haberine göre ise El Vafd Partisi'nin lideri Seyyid El Bedevi, "Pazar gününe kadar Konsey'den olumlu bir yanıt alamadıkları takdirde" seçimlere katılmayacaklarını açıkladı. Aynı haberde partilerin olağanüstü halin de kaldırılması yönünde talepleri olduğu bilgisi verildi.
Bu talebin nedeni ise bu kişilerin zenginliklerini ve aşiretler üzerindeki etkilerini kullanarak meclise girme olasılıklarını artıracakları endişesi.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da "olağanüstü halin kaldırılması gerektiği" görüşünde. Clinton, bu vesile ile Mısır'da "hukukun üstünlüğünü sağlayacak" bir adım daha atılacağını düşünüyor. (IK/HK)