Kuzey Kıbrıs'ta 19 Nisan'da düzenlenecek erken genel seçimlere yedi parti katılıyor:
161 bin 373 seçmenin oy kullanabileceği seçimin oy pusulalarında, Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Demokrat Parti (DP), Halk İçin Siyaset Partisi (HİS Parti), Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Ulusal Birlik Partisi'nden (UBP) 350 adayla birlikte, 8 de bağımsız aday yer alacak.
Ancak bunlardan 356’sı seçilebilme nitelikleri taşıyor. HİS Parti’den 2 kişinin adaylıkları; birinin seçilebilme niteliğine sahip olmaması, diğerinin de adaylığında aykırılık saptandığı için düşmüştü.
Şimdiki cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın eski başkanı olduğu parti CTP, 2003'teki seçimlerde yüzde 35,18'lik, 2005'teki erken seçimde yüzde 44,51'lik oyla birinci parti olmuştu.
Bu seçim sonucunda CTP 24, UBP 19, DP 6, Birleşik Demokrasi hareketi (BDH) 1 sandalye almıştı. Ancak daha sonra UBP ve DP'den ayrılanların ÖRP'yi kurması, TKP ve BDH'nin birleşerek TDP'yi kurmasıyla sandalye sayısı değişmişti.
Son duruma göre, Meclis'teki toplam 50 sandalyeden 25'i CTP'de, 13'ü UBP'de, 6'sı DP'de, 5'i ÖRP'de, 1'i TDP'de bulunuyor.
Yasaya göre seçimlerin beş yılda bir yapılması gerekiyordu; ancak Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Aralık 2008'de erken seçim kararı aldıklarını açıklamıştı. Kuzey Kıbrıs'ta yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimleri 2010'da gerçekleşecek.
2006 sayımına göre 265.100 nüfuslu ülkede, yerel seçimler de 4 yılda bir yapılıyor. Son yerel seçim 4 Haziran 2006'da gerçekleşmişti.
Kim ne vaat ediyor?
Seçimlerin ana gündemi, Kıbrıs sorununun çözümünde izlenecek yol ve ekonomik kriz. Ergenekon iddiaları da konuşulan konu. Talat'la Güney Kıbrıs Başkanı Hristofyas arasındaki, birleşik bir federe Kıbrıs devleti oluşturmayı amaçlayan müzakereler sürüyor. CTP'ye göre, çözüm aynı zamanda Avrupa Birliği ekseninde olmalı. UBP'yse birleşmeye karşı.
Kıbrıs Postası'ndan Emre Diner'in haberine göre, partilerin seçim vaatleri özetle şöyle.
"AB üyeliği, Kıbrıs sorununa çözüm" diyen CTP, "Avrupa Birliği, barış, çözüm ve insan sevgisi için yolumuz yeşil yol" diye konuşuyor.
UBP eğitimde ve sağlıkta tam günü getireceklerini, sektörleri canlandıracaklarını, krizin aşılması için ivedi adımlar atacaklarını, gelişim ve dönüşüm projelerini yürürlüğe koyacaklarını ve Kuzey Kıbrıs'ı serbest bölge haline getireceklerini söylüyor.
TDP, kendi ayakları üzerinde duran bir yapı oluşturmayı, temiz toplumu hukukta AİHM standartlarını getireceklerini, polis teşkilatının sivile bağlanacağını dile getiriyor.
DP de Kıbrıs sorununda kalıcı çözüm derken iki devletli çözümü kast ediyor, ekonomik sorunların çözüleceğini vaat ediyor.
Koalisyon ortağı ÖRP, halka Toki'den ev verileceğini, kimsenin evsiz kalmayacağını, yeni sanayi bölgesi oluşturacağını, küçük esnafa dükkan dağıtılacağını söylüyor.
BKP Yaseminler Hareketi, "Ankara karar verir, Lefkoşa uygular" dönemine son vereceğini, sivil bir yönetim oluşturacağını ve Kıbrıslıtürklerin kendi kendilerini yönetmeleri için çalışacağını, ekonomide kendi ayakları üzerinde durabilen bir yapı oluşturacaklarını dile getiriyor.
HİS Parti'nin vaadiyse, Kıbrıs'a Dubai modeli uygulayarak ülkeye 2 ayda 400 bin turist çekmek, otel sayısını artırmak, ülkeyi Akdeniz'in alışveriş merkezi haline getirmek. (TK)