Bahçeşehir Üniversitesi ile Oxford Üniversitesi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği "Orta Doğu ve Balkanlar'daki Türk-Yunan İlişkilerinde Yeni Yönelimler" bugün başladı.
Konferansın ikinci oturumundaki ''Arap Devrimleri ve etkileri'' panelinde Oxford'dan Reem Abou-El-Fadl ve araştırma görevlisi Kerem Öktem ile Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nda danışman Alex Rondos konuştular, moderatör Sabancı Üniversitesi'nde Prof. Dr. Sabri Sayarı idi.
Oturumda ''Arap ülkelerindeki devrimler''in Türkiye-Yunanistan ilişkileri üzerinde yaratacağı etkilerden çok Türkiye-Ortadoğu ilişkilerini nasıl etkileyeceğinin konuşuldu.
Panelde ilk söz alan Öktem Türkiye-İsrail ilişkilerini değerlendirdi, "Bundan önce komşuları ile 'sıfır sorun' politikası güden Türkiye'nin Ortadoğu'da egemen bir rol kazanmaya çalışması, çoğu komşusuyla birçok soruna yol açtı," dedi.
Öktem'e göre; Halkın, geleceğini kendi iradesiyle belirleme isteğini dile getirdiği Mısır gibi ülkelerde "Türkiye modelinin uygulanması" tartışması iki farklı bakış açısıyla ele alınabilir.
Öktem, "Ekonomi bağlamında globalleşme perspektifine, neo-liberal ekonomik politikalara ve özelleştirmeye dayanan" bu modelin, "politika bağlamında ise çoğunlukçu politikalara dayalı, kontrollü ve liberal olmayan bir demokrasi" olduğunu düşünüyor.
Arap ülkelerini destek ve iç politika
Öktem, Türkiye'nin ''Arap devrimleri''ni desteklerken kendi sınırları içerisindeki bağımsızlık direnişlerine karşı takındığı tutum dolayısıyla ortaya çıkan "paradoksa" değindi, Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) yaklaşık 3500 üyesinin hapiste bulunmasının ne kadar ilgi çekici" olduğunu söyledi.
Öktem'e göre; Filistin'in bağımsızlığını destekleyen bir hükümetin, kendi ülkesinde "Kürt haklarını savunan yasal bir partinin üyelerine ''terörist'' muamelesi yapması ve bu partinin binlerce üyesini hapiste tutması, çok açık bir paradoks" yaratıyor.
"Filistinlilerin, Kürtlerle, Başbakan Erdoğan'ın tutucu dış politikası ile olduğundan daha fazla ortak noktası bulunuyor."
Öktem, kendisinin de katıldığı 25-27 Eylül günleri Diyarbakır'da gerçekleşen Mezopotamya Sosyal Forumu'nda da ''Arap Baharı''nın tartışıldığı, "Kürt Baharı'nın da yaşanabileceği" yolunda görüşlerin dile getirildiğini aktardı.
Konferansın izleyicilerinden Türkiye Dışişleri Bakanlığı danışmanlarından Bülent Aras'ın "Türkiye'deki Kürt sorununun Türk dış politikasında çok büyük bir etkisi olmadığını" belirtmesi üzerine Öktem, Türkiye'de son iki haftada çatışmalar dolayısıyla yüze yakın insanın hayatını kaybettiğini ve bu tablonun bir ayda bin kişinin öldüğü bir noktaya gelmesi durumunda Kürt sorununun Türk dış politikası için çok büyük bir önem teşkil edeceğini düşündüğünü söyledi. (IK/HK)