Greenpeace aktivistleri bugün, Zonguldak’ta Eren kömürlü termik santral limanında yaptıkları eylemde kömürün insan sağlığına etkilerine dikkat çekti. Eylem sonrası limandaki çalışmalar durduruldu.
Barışçıl eylemin ardından beş aktivist gözaltına alındı.
21 Greenpeace aktivistinin katıldığı , Zonguldak’taki Eren kömürlü termik santral limanındaki protestoda kömür boşaltan bir vince ve santrale kömür taşıyan bantlara tırmanan eylemciler “Kömür varsa sağlık yok” ve “Kömürü durdur” yazılı pankartlar açtı.
Protestocular limana kömür taşıyan iki geminin üzerine de “Kömür öldürür” yazdı.
Sağlık bakanlığına çağrı
Greenpeace’den yapılan açıklamada eylemin amacı “kömür nakliyesini durdurarak, bu sürede kömürün insan sağlığına vereceği zararı engellemek ve halk sağlığını koruma konusunda sağlık bakanlığını göreve çağırmak” olarak belirtildi.
Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, kömürlü termik santrallerin yarattığı kirlilik sebebiyle Zonguldak’ta çevre ve insan sağlığının ciddi bir risk altında olduğunu söyledi.
“Zonguldak Çatalağzı’nda, kömürlü termik santraller nedeniyle hava kalitesi zaten insan sağlığını tehdit eden boyutlarda. Üstüne üstlük bu bölgede yeni santral planları yapılıyor.
“Türkiye’de planlanan 80 yeni kömürlü termik santralin hepsi yapılırsa kömürün neden olduğu astım, kanser ve kalp rahatsızlıkları dramatik biçimde artacak.
“Halk sağlığını böylesine tehdit eden bir konuda, sağlık bakanlığı muhakkak söz sahibi olmalı. Endüstri ve enerji projelerine dair planlama süreçleri tekrar gözden geçirilmeli ve sağlık açısından da değerlendirilmeli.
“Hava kirliliğine yol açarak hayatı tehdit eden projelerin planlama, izin ve denetim süreçlerinde sağlık bakanlığının karar verici kurumlardan birisi olmasını istiyoruz.”
Hava kirliliği
Greenpeace’den verilen bilgilere göre, Mart 2014’te Zonguldak’ın Çatalağzı ilçesinde hava kirliliğine ilişkin yapılan beş günlük ölçümün sonuçları, insan sağlığına zarar veren partikül madde (PM 2,5) ortalamasının Dünya Sağlık Örgütü’nün güvenilir olarak belirttiği limitlerin üç katı olduğunu gösteriyor. (YY)
Greenpeace Akdeniz’in kömürlü termik santrallerin sağlık etkileri konusunda sağlık bakanlığını harekete geçmeye çağıran kampanyasına buradan ulaşabilirsiniz.