16 Mayıs'ta başlayan İlaç Takip Sistemi uygulaması Danıştay tarafından durduruldu. Uygulama başladığı gün sistem kitlenmiş ve eczaneler satış yapamazken, ilaçlarını alamayan hastalar mağdur olmuştu.
İstanbul Eczacı Odası açılan dava sonucunda Danıştay 10. Dairesi "1 Haziran'a kadar piyasada karekodsuz ilaç kalmayacak" ibaresine yürütmeyi durdurma kararı verdi. Uygulama 31 Aralık 2010'a kadar ertelendi.
İstanbul Eczacı Odası yaptığı açıklamada, sistemin tüm gün çalışmaması üzerine akşam saatlerinde bir değişiklik yapıldığını ve bunun sonucunda "her kayıt edilen ilaca bir kez kayıt onayı vermesi gerekirken, aynı ilacın farklı reçetelerde ve elden yapılan tüm satışlarında onay verir hale geldiğini" söyledi ve ekledi:
"Sistem olmayan hayali karekodlara dahi onay vermektedir. Böylece sahte ilacı önlemek iddiası ile devreye sokulan sistem, mükerrer satışa onay verecek şekilde değiştirilmiştir. Bu da sistemin fiilen çöktüğünü göstermektedir."
Uygulama öngörülen tarihten altı ay önce başlatılmıştı. Yeterli hazırlıklar yapılmadan uygulamanın başlatılmasından dolayı Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü sürecin neden 1 Haziran'a çekildiği konusunda Danıştay'a bir ay içerisinde savunma verecek.(ÇT)