Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Ekber Çakar, Meclis gündeminde bulunan ve kamuoyunda "İstihdam Paketi" olarak bilinen yasa tasarısı ile iş sağlığı ve güvenliğinin piyasalaştırılmasının amaçlandığını belirtti.
İş sağlığı ve güvenliğine yönelik alınan Danıştay kararlarının da devre dışı bırakıldığına dikkat çeken Çakar, tasarı ile taşeronlaştırmanın da yaygınlaştırılmak istendiğini dile getirerek "Tasarı istihdamı daraltıcı, işveren kesimini kayırıcı, esnek istihdamı yaygınlaştırıcı, anayasal ve sosyal eşitliği zedeleyici bir içeriğe sahiptir" açıklamasını yaptı.
Çakar, kamuoyunda İstihdam Paketi olarak bilinen "İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı"nda yer alan bazı maddelerin çalışanların aleyhine olduğunu ve bunun herkes tarafından anlaşılabileceğini düşünüyor.
Tasarıda yer alan "az insanla çok iş" yaklaşımı uyarınca "iş piyasasının esnekleştirilmesi", "zorunlu istihdam yüklerinin hafifletilmesi" ve "işgücü maliyetlerinin düşürülmesi" gibi maddelerin, işsizliğin önlenmesi, kayıtdışı istihdamın azaltılması ve yeni iş alanlarının yaratılması gibi vaatlerle çeliştiğine dikkat çeken Çakar şöyle konuştu:
"Söz konusu tasarı, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin Odamız ve TMMOB'nin açtığı davalar üzerine Danıştay'ın verdiği karara ters bir içerikle gündeme gelmiştir. Mevcut tasarı Yasa, Tüzük, Yönetmelik üçlemesini bozan bir tarzda; İş Güvenliği Mühendisi ve İşyeri Hekimi istihdamını daraltıcı ve piyasaya açıcı; sanayi sektörlerinde temel iş sağlığı ve güvenliği önlem ve örgütlenmesinden yoksun çalışma koşulları ve esnek çalışmayı yaygınlaştırıcı; işveren yükümlülükleri ve istihdamı daraltıcı bir içerikle gündeme getirilmiş, çalışma yaşamındaki birçok sosyal hak ve sosyal istihdamı ortadan kaldırıcı bir içeriktedir ve değiştirilmesi gerekmektedir."
Küçük işletmelerin iş güvenliği yok
Çakar, tasarı ile asıl işveren ve alt işveren arasında "sözleşme yükümlülüğü" getirileceğini ve bundan kaynaklı taşeronlaşmanın yaygınlaşacağına işaret ederek bu sayede asıl işverenin sorumluluktan muaf tutulacağı bir düzenleme yapıldığını dile getirdi.
İşyerlerinde bulunması gereken "İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları"nın "Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri"ne dönüştürüldüğünü de ifade eden Çakar, bu değişiklikle hizmetin dışarıdan alımının hedeflendiğini savundu.
Çakar söz konusu kurulların da sadece 50 işçinin çalıştığı yerlere uygulandığını ancak iş kazalarının yüzde 60'dan fazlasının küçük işletmelerde gerçekleştiğini ifade ederek küçük işletmelere de kurul zorunluluğu getirilmesini istedi.
Zorunlu istihdam da daraltıldı
Eski yasada engelli, eski hükümlü gibi kişilerin yüzde 6 zorunlu çalıştırma uygulaması olduğunu hatırlatan Çakar, bu oranların özel sektörde yüzde 3, kamu sektöründe ise yüzde 4'e düşürüldüğünü anlatarak sosyal istihdamın daraltıldığını belirtti. (BT/GG)
* Bu haber, Ege Telgraf Gazetesi'nde de yayımlandı.