Hollanda, şu anda 130 kilometre/saat olan hız limitini, karbon emisyonuna karşı azaltma girişimini başlattı.
Hollanda medyasında yer alan haberlere göre, hükümet Çarşamba günü ülkenin otobanlarındaki hız limiti 100 kilometre/saat olacağını açıkladı.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, bunu "önemli bir adım" olarak niteledi ve karbon kirliliğininin önemli ölçüde azalacağını söyledi.
Hollanda devlet televizyonu NOS, uygulamanın 2020 yılı itibarıyla başlayacağını duyurdu.
Başbakan Rutte, bunun birçok kişi için hoşlandıkları bir durum olmadığını söylerken, "Bu düzenleme ile inşaat ve altyapı projelerine yer açılacak. Hollanda'nın tıkanmaması ve iş olanaklarının gereksiz yere kaybolmaması için buna ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.
Emisyon problemi ne kadar önemli?
Karbon salınımı iklim kriziyle ilgili en çok çözüm bulunması gereken konulardan biri olarak tüm hükümetlerin önünde duruyor.
Havaalanları, evler, şirketler, otobanlar emisyonlarla ilgili önlem alınması gereken yerlerin başında geliyor. Hollanda, Avrupa Birliği'nin (AB) emisyon hedeflerine uyma sözü veren ülkelerden.
Arabalar ve minibüsler emisyonun yüzde 15'ini üretiyor
- Avrupa Birliği Komisyonu'nun 2050'de rekabetçi düşük karbon ekonomisine geçiş için hazıraldığı yol haritası ve taşımacılık raporu, bütün taşımacılık sektörünün, CO2 emisyonlarını 2050 itibariyle 1990'daki seviyelerinin yaklaşık yüzde 60 altına indirmesi gerektiğine işaret ediyor.
- 2030 iklim politikası hedeflerini desteklemek için, amaç 2030 itibariyle taşımacılıktan kaynaklanan sera gazı emisyonlarını 2008'deki seviyelerinin yaklaşık yüzde 20 altına çekmek.
- Arabalar ve minibüsler AB'nin CO2 emisyonlarının yaklaşık yüzde 15'ini üretiyor. Dolayısıyla bunları azaltmak iklim krizine karşı net bir katkı sağlayacak.
Hollanda’da iklim mücadelesiBianet’in İklim Krizi Yazıları, dizisinde Halkların İklim Davası İletişim Koordinatörü Gökşen Şahin, “Hukuktan Geçen İklim Adaleti Mücadelesi” başlıklı yazısında, Hollanda’daki mücadeleyi şöyle aktarmıştı: “2013 yılında, Urgenda Vakfı ve 886 vatandaş, Hollanda hükümetine tarihi bir iklim davası açtı. Hükümetin düşük iklim hedeflerinin, vatandaşlarını iklim değişikliğinin gittikçe kötüleşen etkilerine açık hale getirdiği ve temel haklarını korumadığı gerekçesiyle suçladıkları davada mahkeme Urgenda Vakfı ve vatandaşları haklı buldu. Hükümete ek yaptırımlar ile iklim hedeflerinin yükseltilmesini emretti. "Hollanda hükümeti, mahkemenin 2015 yılında verdiği bu karara uyacağını ancak yine de temyize götüreceğini söyledi. 2018 yılında, istinaf mahkemesi, hükümete vatandaşlarının temel haklarını koruma zorunluluğunu hatırlatarak, hedeflerini artırması gerektiğini yineledi. "Bu yılın sonunda Yüksek Mahkeme’nin kararını açıklaması bekleniyor. Ancak, Hollanda hükümeti çoktan ek yaptırımlarla hedefini arttırmaya başladı. 2013 yılında ilk dava açıldığında, bunlar bir grup çılgın diyen hükümet yetkilileri, şimdi hızlandırdıkları yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projeleri ile övünüp; Hollanda’yı Avrupa’nın iklim lideri yapmakla gururlanıyorlar. “ |
(PT / DB)