Fotoğraf: Cargill İşçi Komitesi / Twitter
Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği (UİD-DER) Tek Gıda-İş Sendikası'na üye oldukları için işten atılan Cargill çalışanlarına bir mektup yazarak “yanınızdayız” mesajı verdi.
Ankara’dan bir grup işçinin yazdığı mektupta “Yanınızda olamasak da yüreklerimiz birlikte atıyor” denildi. Mektubu yazan işçiler, Cargill çalışanlarıyla işyerleri farklı olsa da aynı sorun ve sıkıntıları yaşadıklarını ifade etti.
Dayanışma çağrısı yapan Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği üyesi işçilerin mektubu şöyle:
"Bizler Ankara’da çeşitli sektörlerde çalışan UİD-DER’li işçileriz. Sizlere yürek dolusu selamlarımızı iletiyoruz. İnatla, sabırla ve kararlılıkla yürüttüğünüz mücadelenizi coşkuyla selamlıyoruz. Şunu bilmenizi isteriz ki mücadelenizde asla yalnız değilsiniz. Yanınızda olamasak da yüreklerimiz birlikte atıyor. Direnişiniz bizleri heyecanlandırıyor, umudumuzu büyütüyor. Onurla yürüttüğünüz mücadelenizi etrafımızdaki işçi kardeşlerimize anlatınca, onların da gözlerinde aynı umudu görüyoruz. Bu vesilesiyle direnişinizi anlattığımız her bir işçi kardeşimizin de dayanışma selamlarını sizlere iletmek istiyoruz.
"Hayatta bundan daha onurlu bir şey var mı"
"Yaşadıklarınızı ve mücadelenizi derinden hissediyoruz. Çünkü işyerlerimiz farklı olsa da hepimiz aynı sorunları yaşıyoruz. Bizler de sizler gibi bu sorunları kaderimiz olarak görmüyoruz. Patronlara ve onların yasalarına boyun eğmiyoruz. Onların bize dayattığı haksızlıklara karşı işyerlerimizde, mahallemizde, bulunduğumuz her yerde mücadelemizi yükseltmeye çalışıyoruz. Biliyoruz ki güçlü birlikler kurarak ve dayanışmamızı büyüterek patronların saldırılarını püskürtebiliriz. Bu nedenle yürüttüğünüz mücadele bizler için çok şey ifade ediyor.
"Sizler bugüne dek maddi ve manevi nice zorluğa göğüs gerdiniz. Karşınıza çıkan her bir engel mücadele azminizi daha da kuvvetlendirdi. Bizler gibi 'mücadeleniz mücadelemizdir' diyerek sizlere kucak açan nice sınıf dostu kazandınız. Her şeye rağmen birliğiniz ve dayanışmanızdan ödün vermediniz. Hayatta bundan daha onurlu bir şey olabilir mi? Sizlerle bu onuru paylaşmaktan kıvanç duyuyoruz.
"Direniş alanları bizler için birer mücadele okuludur. Bu mücadele okulunda nice şeyler öğrenir, deneyimleriz. Ve biliriz ki hiçbir direniş sadece o işyeri için değildir. Direnişimiz aynı zamanda diğer işyerleri içindir. Mücadelemiz işçi sınıfının güçlenmesi içindir. Sizler de sadece kendiniz ve çocuklarınız için direnmiyorsunuz. Nice sınıf kardeşinize ve onların evlatlarına örnek ve umut oluyorsunuz.
"Çocuklar iyi yaşasın diye babalar direniyor' diyerek direnişi başlatmıştınız. Bugün ne yazık ki işçi sınıfımızın çocukları iyi yaşayamıyor. Bizler çocuklarımızın iyi yaşayacağı bir dünya için mücadele ediyoruz. Ve biliyoruz ki onlara bırakacağımız en güzel miras, onurla yürüteceğimiz örgütlü mücadelemizdir."
Ne olmuştu?
Bursa Orhangazi’de 1999'da nişasta bazlı şeker ve hayvan yemi üretmeye başlayan ABD menşeili gıda şirketi Cargill’de Tekgıda-İş sendikasına üye olan 14 işçi 17 Nisan 2018'de işten çıkartıldı.
Firma, nişasta bazlı şeker kotasının düşürülmesi üzerine personel azaltımına gideceğini söyleyerek işçileri işten çıkardı. Ancak asıl neden sendikaydı.
İşçiler açtıkları işe iade davasını kazandı ancak şirket kararı temyize götürdü. İstinaf Mahkemesi de işe iade kararı verdi. Aynı zamanda sendikalaşmayı engellediği için Cargill yönetimi sendikal tazminata mahkûm edildi. Fakat aradan geçen sürede işçiler mahkeme kararlarına rağmen işe iade edilmedi.
İşçiler bunun üzerine direnişe geçti. İki buçuk yıl kadar Cargill Genel Merkezi önünde eylem yapan işçiler daha sonra mücadelerini büyüttü. İşçiler her hafta pazartesi günü Cargill'in iş yaptığı firmaların önünde basın açıklaması yaptı. Eylem takvimlerini noktalayan işçiler bu kapsamda 1 Ekim’den itibaren Bursa’daki direniş alanına döndü.
Cargill hakkında |
ABD, Minnesota merkezli küresel gıda şirketi Cargill, 1865’te kuruldu. Bugün ABD’nin hasılatı en yüksek şirketi. Gıda, tarım, finans ve endüstriyel ürün sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Cargill Türkiye de faaliyetlerine 1960 yılında yerli ortaklık ile başladı, 1986 yılından itibaren kendi adıyla devam etti. Bugün İstanbul, Bursa, Adana, Ankara, Balıkesir, Kocaeli ve İzmir’de 600’den fazla çalışanı var. Cargill’in Türkiye’deki faaliyetleri şöyle: Nişasta ve tatlandırıcı üretimi ve satışı; Yenilebilir bitkisel yağ üretimi ve satışı; Oleo-kimyasal ve bio-endüstriyel ürünlerin üretimi ve satışı; Kakao ve çikolata ürünleri satışı; Kıvam verici çözüm ürünlerinin satışı; Hayvan beslenmesine ait premiks, temel karışım ve özel ürünlerin üretim ve satışı. GDO’lu tohum başta olmak üzere tarımda birçok tartışmalı uygulamaya imza atan gıda tekeli, “dünyanın besin ihtiyacını karşıladıklarını” ileri sürüyor. |
(HA)