Halkların Demokratik Partisi (HDP) Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu’nun (TRT) taraflı yayın yaptığı gerekçesiyle TRT Genel Müdürü Şenol Göka'nın görevden alınması için başvurdu.
HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Balüken imzasıyla RTÜK’e yapılan başvuruda seçim süresince taraflı yayın yaptığı gerekçesiyle TRT Genel Müdürünün görevden alınması talep edildi.
Dilekçede TRT’nin tarafsızlık, gerçeklik, doğruluk ilkelerine bağlı kalmadığına ve seçim süresi boyunca yayınlarının %85’inin Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) ayrıldığı belirtildi.
Öngel: Muhalefet beraber davranırsa kabul edilir
Bianet’in ulaştığı RTÜK’ün HDP’li üyesi Ersin Öngel dilekçe hakkında görüş belirtmesinin doğru olmadığını belirterek, “Bu talebin üst kurulun gündemine gelmesi gerekiyor. Sanırım önümüzdeki hafta görüşülecektir. Talebin kabulü için en az 5 üyenin oyu gerekiyor. Yani muhalefet bloğu beraber hareket ederse kabul edilir” şeklinde konuştu.
AKP’ye HDP’nin 138 katı süre
TIKLAYIN - TRT, AKP'YE HDP'NİN 100 KATI YER VERDİ
TIKLAYIN - TRT'DE İKTİDAR, MUHALEFETTEN 7 KAT FAZALA YER BULUYOR
Dilekçeye göre,
* TRT, Adalet ve Kalkınma Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’na 41.5 saat yer verirken HDP Eş Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’a 18 dakika yer verdi.
* TRT canlı yayınlarında AKP’ye HDP’nin 138 katı süre verildi.
* TRT Haber seçim yayınları kapsamında özel yayın konuğu olarak 42 AKP’li konuk alırken, HDP, CHP ve MHP’den hiç konuk almadı.
Dilekçede TRT hakkında “AKP’nin 12 Eylül 2015 tarihinde yaptığı kongresini 9 saat kesintisiz canlı olarak yayınlamış, böylece iktidar partisinin yayın kuruluşu gibi hareket etmekten çekinmemiştir” hatırlatması yer aldı.
HDP’nin hükümeti eleştiren sözlerinin de sansürlendiğinin yazıldığı dilekçede Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 2015/1550 sayılı kararına uymayarak yayınlarında fırsat eşitliğine, tarafsızlığa ve demokratik kurallara uymadığı belirtildi.
Dilekçede RTÜK’ün YSK kararlarına aykırı yayın yaptığı sebebiyle TRT’nin birçok yayını hakkında yaptırım uygulandığı örneklendi ve TRT Genel Müdürünün, 2954 sayılı yasanın 13. Maddesi uyarınca görevden alınması talep edildi.
Bunun için üst kurulun işlem başlatması istendi.
TRT daha önce de eleştirilmişti
TRT’nin taraflı yayıncılığı daha önce de eleştirilmiş, siyasi partilere yönelik, AKP lehine eşitsiz yaklaşım AGİT raporunda da yer almışi Avrupa Konseyi tarafından da eleştirilmişti.
TRT’nin taraflı yayınıyla ilgili daha önce Öngel de rapor hazırlamış, Demirtaş da kanalla ilgili suç duyurusunda bulunmuştu. (EA)