19-22 Aralık 2000 tarihlerinde başta Ümraniye Cezaevi olmak üzere toplam 20 hapishanede 20 bin askerin katılımıyla yapılan ve 28'i tutuklu olmak üzere 32 kişinin ölümüne neden olan "Hayata Dönüş Operasyonları" ile ilgili dokuz yıldır süren davada yine karar çıkmadı.
Operasyonun ardından çeşitli hapishanelerdeki 399 tutuklu ve hükümlü hakkında ''isyan'' suçundan açılan davada, karar çıkması beklenirken, savcı değişikliği nedeniyle ek süre istendi. Dava, 23 Şubat 2011 tarihine ertelendi.
Sivil polisler "davayı takip ediyor"
Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında, sivil polislerin davayı izlemesi üzerine mahkeme başkanı ile sanık avukatları arasında tartışma yaşandı.
Sanık avukatları, sivil polislerin hangi amaçla mahkemeyi izlediğinin öğrenilmesi ve kimliklerinin tespit edilmesini istedi.
İstanbul Barosu adına davayı izleyen Avukat Hakları Merkezi'nden Ömer Kavili, duruşma arasında sivil polislerin yanına giderek davayı neden izlediklerini sordu. Güvenlik Şube Müdürlüğü'nden geldiklerini söyleyen polislerden biri "Davayı takip için geldik" yanıtını verdi.
"Hakimler hakkında gizli dosyalar tutuluyor"
Polislerin eşkallerini yazdığı raporu İstanbul Baro Yönetim Kurulu'na sunacaklarını söyleyen Kavili bianet'e konuştu:
"Burada başka bir maksat var. Hakimler hakkında gizli dosyalar tutuluyor, davalarda da nasıl karar verdikleri inceleniyor. Hakimin kararını beğenmediklerine dair notlar tutuluyor. Avukatların savunmaları da inceleniyor. Avukatlar, söyleyecek sözü olsa dahi sivil polislerin baskısından bunu yapamıyor. Bu durum, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) mahkum olmasına neden olur."
Mahkeme, sanık avukatlarının sivil polislerin kimliklerinin ve görevlerinin belirlenmesi için yaptığı talep üzerine Üsküdar Emniyet Müdürlüğü'ne bir yazı yazılmasına karar verdi.
"Sanıklara yer yok"
Duruşmada söz alan sanık avukatları, müvekkillerinin savunmalarını kendilerinin yapmasını istediklerini söyleyerek, bir sonraki duruşmaya getirilmelerini talep etti. Ancak mahkeme bu talebi "Mahkeme salonunda yeterli yer yok" diyerek reddetti.
TAYAD: Zamanaşımı ile katledilenleri örtebilir misiniz?
Duruşma sonrası adliye önüne gelen Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği'nden (TAYAD) aileler de bir basın açıklaması yaptı ve şöyle dedi:
"Bir önceki duruşmada, esas hakkındaki görüşü sorulan savcı, isyan, patlayıcı bulundurmak ve yaralama suçlarından zaman aşımı süresinin dolduğunu ve faili belli olmayacak şekilde adam öldürmek suçundan ise delil bulunamadığı gerekçesiyle sanıkların beraatını istemişti.
"Soruyoruz; zamanaşımı kararları neyin üzerini örtüyor? Bayrampaşa Hapishanesinde diri diri yakılan 6 kadının üzerini zamanaşımı kararları ile örtebilir misiniz? Katledilen 28 tutsağın zamanaşımı kararları ile örtebilir misiniz? Örtemezsiniz. Analar adalet bekliyor. Katledilen 28 evladımız için adalet istiyoruz." (BT)