Kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin kararlarıyla cinsiyet eşitliğine ve kadının insan haklarına inananları sevindiren Ankara 8. Aile Mahkemesi Hakimi Eray Karınca, dün İstanbul'daydı.
İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen, "Şiddet Konusunda Aile Mahkemeleri Uygulamaları" konulu toplantıda Karınca, yargıcın etik ve ahlaki sorumlulukları konusuna değindi; "Önemli olan dosyayı karara bağlamak değil dosyadaki sorunu iyi tespit edip çözüm üretmektir" dedi.
Karınca, 4320 Sayılı Ailenin Korunması Kanununun etkili bir biçimde kullanılmasının hayati önem taşıdığını da vurguladı:
"Türkiye'deki cinayet suçundan tutuklu ya da hükümlü bulunan kadınların onda dokuzu, eşlerini ya da sevgililerini öldürmüş. Bu kadınlar, gördükleri şiddet karşısında çaresiz kaldıkları için cinayet işlemişler. 4320 Sayılı Yasa'yı etkili kullanabilirsek, erkeklerin de hayatını kurtaracağız."
Adliyelerdeki iş yükü ve personel yetersizliği giderilemiyor
İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde 4320 sayılı Kanun'un önemine ve Aile Mahkemeleri'nin rolüne değindi.
Türkiye'de 251 aile mahkemesinde 83 sosyal hizmet uzmanı, 88 psikolog ve 81 pedagogun görev yaptığını belirten Aydın, personel yetersizliğine dikkat çekti, "Uyum yasalarına rağmen köklü düzenlemeler yapılmadığından adliyelerdeki iş yükü ve personel eksikliği giderilemiyor" dedi.
Kadına yönelik şiddet gün geçtikçe artıyor
İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Aydeniz Alisbah Tuskan ise Türkiye'de erkeklerin her gün en az üç kadını öldürdüğüne, kadın cinayetlerinin son yedi yılda yüzde 1400 arttığına dikkat çekti:
"Kadın istihdamının gerilemesi, devletin ulusal ağ projesi kurmaması, muhafazakârlaşma, göç ve pozitif ayrımcılığın uygulanamaması kadın cinayetlerinin artışında etkili. Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) 2004'te yapılan düzenleme ile töre cinayetlerinde ceza artırımına gidildi. O tarihten sonra kadın intiharları da arttı."
Tuskan'ın verdiği bilgiye göre, 2008-2010 döneminde İstanbul Barosu Adli Yardım Bürosuna 3 bin 500 boşanma, 694 nafaka icrası, 378 nafaka, 169 ailenin korunması, 125 nafaka artırımı, 118 icra ceza, 103 velayet, 30 çocuk teslimi ve 13 aile konut şerhi başvurusu oldu.
Hürriyet Aile İçi Şiddet Kampanyası Acil Yardım Hattı'na ise kuruluşundan bu yana 8 bin 573 başvuru yapıldı. Başvurulardan yüzde 90'ı kadınlardan geldi. Bu kadınların büyük çoğunluğunu da 17-50 yaş grubundaki kadınlar oluşturdu. Kadınların yüzde 42'si fiziksel, yüzde 30'u duygusal, yüzde 10'u sosyal, yüzde 9.2'si ekonomik, yüzde 3'ü cinsel şiddet şikayetiyle başvurdu.
Karınca'ya teşekkürler
Toplantının sonunda İstanbul Barosu Genel Sekreteri Hüseyin Özbek, Karınca'ya teşekkür belgesi sundu. Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) kurucusu, avukat Habibe Yılmaz Kayar da "yargıda kadının insan haklarının uluslararası standartlarda gerçekleştirilmesine yapmış olduğu katkılar" nedeniyle bir teşekkür plaketi verdi. (BB)