İstanbul Milletvekili Melda Onur, Mersin Limanı’nda ele geçirilen GDO’lu ithal pirinçler hakkında süren tartışma ve iddialar üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması için soru önergesi verdi.
Eker’in dünyada GDO’lu pirinç üretimi olmadığı yönündeki sözlerini hatırlatan Onur, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sitesindeki bir talimatı örnek göstererek bakanın sözleriyle çeliştiğini vurguladı.
“Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sitesinde mevcut olan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanıp Tarım İl müdürlüklerine gönderilen ‘Tohumluklarda GDO Analizi İçin Numune Alma’ talimatına göre, GDO analizi için numune alınacak 9 riskli ürün arasında çeltik de belirtilmektedir.”
“Dayanağınız ne?”
Onur’un sorduğu sorular şöyle:
* Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün, çeltik ürününü GDO açısından riskli olarak tanımlayan talimata rağmen, bakan olarak ‘dünyada GDO’lu pirinç yoktur’ söylemini hangi bilimsel referansa dayanarak söylemektesiniz?
Bu söyleminiz kendi bakanlığınıza bağlı kurumun çıkardığı talimata aykırı bir görüş bildirmemekte midir?
* “Çeltik kabuğunda bir milyonda bir bile olsa bir şey bulaşmışsa, biz diyoruz ki, burada GDO var, bizim mevzuatımız son derece sıkı” açıklaması yapmaktasınız. Kendi mevzuatınızı inkar eden ve bu mevzuata aykırı uygulamalara karşın bakanlığınız ne gibi bir harekete geçecektir?
GDO’lu pirinç sorunu
ABD'den Mersin Limanı'na getirilen 23 bin tonluk pirinçte GDO saptandığı iddiasıyla soruşturma başlatılmış, önce üç kişi tutuklanmıştı.
Ardından Tiryaki Agro, Tat Bakliyat ve Göze Tarım’ın sahipleri ile üst düzey yöneticilerinin de tutuklanmasıyla bu sayı yediye çıktı. Bir kişi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Göze Tarım A.Ş.'nin yöneticileri üç kişi, 17 Nisan'da "tutuklamaya itiraz" başvuru üzerine serbest bırakıldı.
GDO’lu pirinç soruşturmasında, TÜBİTAK’ın Ankara’daki merkez laboratuarında yapılan incelemede pirinç örneklerinde yüksek oranda GDO tespit edilmişti.
Pirinçlerine el konulan şirketler yaptıkları ilk açıklamalarda ürünlerinde GDO olmadığını, aynı gemide ithal edilen mısır ve soya gibi diğer ürünlerden pirinçlere GDO bulaşmış olabileceğini iddia etmişlerdi.
GDO’lu pirinçle ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Tekirdağ’da GDO’lu ithalat yapıldığını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise pirinçte GDO olmadığını söylemişti.
Son olarak Savcılık tarafından GDO'lu pirinç skandalıyla ilgili soruşturulan AKP'li işadamı Mahmut Arslan'ı kurtarmak için üç bakanın devreye girdiği iddia edildi. (YY)