Soma ve Ermenek’te maaş ve tazminatları ödenmeyen maden işçilerinin 12 Ekim’de Ankara’ya yürümek için başlattıkları mücadele devam ediyor.
Dün akşam saatlerinde Ermenekli bazı işçilerin maaşları yatırılsa da işçiler bugün alamadıkları diğer haklar için eylem yaptı ve talepleri karşılanıncaya kadar direnişlerini sürdüreceklerini duyurdu.
Ermenek'te 28 Ekim 2014 yılında kazada hayatını kaybeden 18 maden işçisinden Osman Çoksöyler'in eşi Şadiye Çoksöyler, yargılanan patronun 5 yıl yatıp çıktığını söyleyerek , "Biz sadaka değil. Hakkımızı istiyoruz. Babası öldüğünde üç aylık olan çocuğum 'Babam nerede?' diye soruyor" dedi.
TIKLAYIN - Madencilerin ilk kazanım haberi Ermenek'ten geldi
Saat 11.00’da Güneyyurt Belediye Meydanı'nda toplanan madencilere yöre halkı da destek verdi. Madenciler adına konuşan Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin, dün gece maaşlarının yattığı yönünde sosyal medyada kirli bilgi dolaştığını belirterek, sadece 15 işçinin maaşlarını yatırıldığını söyledi.
Çetin, maaşları yatan maden işçilerinin alacaklarının da eksik ödendiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bundan 54 gün önce maden ocağında başlattığımız direnişle bu adaletsizliğe 'artık yeter' dedik. Bir yılı aşkın süredir alamadığımız maaşlarımız, yatmayan tazminatlarımız, BES kesintilerimiz ve ocaklarda gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması için çalmadığımız kapı kalmadı. Sorunlarımızın çözümü, haklı taleplerimizin yerine getirilmesi için her türlü müzakereye açık davrandık. İl sınırlarımız içinde bulunan bütün mülki amirlere, enerji bakanlığına, TKİ genel müdürlüğüne, siyasi partilerin grup başkan vekillerine derdimizi anlattık.
"Bu haklı taleplerimiz için verdiğimiz mücadele sonucu merkez ocakta yani Cenne1 ocağında çalışan arkadaşlarımızın maaşları dün itibariyle yatırıldı. Fakat hala Turap ve Özkar’dan 50’den fazla arkadaşımızın 4-5 aylık maaşları ödenmedi, maaşları yatan arkadaşlarımızın ise BES kesintileri, yıllık izin ve fazla mesai ücretleri ödenmedi yani paraları eksik yatırıldı.
"Maaşlar yatırıldı diyenler yalan söylüyor. Pandemi döneminde yani işten atılmaların yasaklandığı dönemde 31 arkadaşımız haklarını aradıkları için tazminatsız işten çıkarıldı ve bir kuruş tazminat alamadılar. Sorunlar çözüldü diyenler yalan söylüyor."
Madencilerin talepleri şöyle:
- Maaşlarını alamayan arkadaşlarımızın maaşları ödensin.
- Tüm Tazminat mağdurlarının tazminatları ödensin.
- BES kesintileri ödensin.
- Madenlerde gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği koşulları yerine getirilsin.
- İşten atılan işçiler derhal geri alınsın.
Madenci eşi: Herkes sırtını döndü bize
Açıklamanın ardından 28 Ekim 2014'teki faciada hayatını kaybeden 18 maden işçisinden Osman Çoksöyler'in eşi Şadiye Çoksöyler söz aldı. Yargılanan patronun 5 yıl yatıp çıktığını söyleyen Çoksöyler "Biz sadaka değil. Hakkımızı istiyoruz. Babası öldüğünde üç aylık olan çocuğum 'Babam nerede?' diye soruyor" dedi.
Şadiye Çoksöyler, şunları kaydetti:
Ermenek maden katliamında yaşamını yitiren madenci kardeşimiz Osman Çoksöyler'in eşi Şadiye Çoksöyler:
— Bağımsız Maden İş (@bagimsizmadenis) October 23, 2020
"Hukuka başvurun dediler başvurduk. Nerede Türkiye'nin adaleti?"
"18 aileyi yok etti bu Uyarlar Özbeyler, yeter artık."#MadenciyleYürü pic.twitter.com/FIxvmCxhOA
“29 yaşında eşimi kaybettim. Hukuka başvurun dediler, hukuka başvurduk. Nerede Türkiye’nin adaleti. Ben 2 çocuğumla kaldım. Çocuğumun birisi 3 aylık beşikte, birisi de 5 yaşındaydı. Benim geleceğini sağlamak zorunda olduğum 2 kızım var. Yargıtay’da 19 yıl ceza verdiler. Ama 5 yılın sonuda Saffet Uyar nerede evinde yatıyor. Abdullah Özbey nerede, Ermenek’te yatıyor.
"Yavuz Özsoy nerede, kaçak diye dolaşıyor. O zaman bize her konuda ‘Arkanızda duracağız’ dediler. Sonra kapımızı çalan olmadı. (Kazada sorumlu görülen işverenin de aralarında bulunduğu kişilere 13 yıl hapis cezası verildi. Ceza Yargıtay’da 19 yıla çıkarıldı.) Biz sadaka değil. Hakkımızı istiyoruz. Benim eşim 29 yaşındaydı. Herkes sırtını döndü bize. Herkes bize farklı gözle bakıyor, zenginmişiz gibi. Gelin evimize, barkımıza tanıyın bizi. Babası öldüğünde 3 aylık olan çocuğum ‘Babam nerede?’ diye soruyor. Ayıptır söylemesi bir köpek kadar değerimiz yokmuş.
"18 canın bedeli 5 yıl olamaz. İçte bulamadıysan, dışta arayın kanunu. Biz nerede bulacağız kanunu. Bir aşağı çağlara sıkıştık kaldık, köylü parçasıyız. Tabi, kanunu şurada, burada arayın dersiniz. Bulamayacağımızı, el atamayacağımız biliyorsunuz. Yeter artık. Bizim çocuklarımızın geleceği için hakkımız olan tazminatımız ödensin.”
Ankara'ya yürümek isteyen maden işçileri, AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile görüşmelerinin ardından yürüyüşlerini bir süre durdurma kararı almıştı. Zengin'den sorunun çözüleceği sözünü alan işçiler, Manisa'nın Kırkağaç Çamlığı'nda ve Ermenek'te maden sahasında bekliyor.
(HA)