* Fotoğraf: Kayhan Özer / AA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Katar’daki temaslarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetelerdeki haberlere göre, Erdoğan ekonomi, IŞİD, Müslüman Kardeşler (İhvan) liderleriyle ilgili şunları söyledi:
Müslüman Kardeşler
“Türkiye'ye gelmek gibi bir talepleri olması durumunda incelenir bakılır. Gelmelerini engelleyecek bir sebep varsa farklı bakılır. Engel yoksa herkese gösterilen kolaylık onlara da bakılır. İsim bazında sıkıntı var mı yok mu bakılır. Bu noktada yoksa herhangi bir yabancı nasıl misafir oluyorsa onlar da gelebilir.”
IŞİD petrolü
“Bu konuyla ilgili Türkiye'nin duruşu her zaman belli. Burada bir defa 'Türkiye IŞİD'den petrol alıyor ifadesi' çok çirkin ve kesinlikle yalan. Bu ifadeleri ortaya koyanlar adice bir ifade ortaya koyuyorlar.”
“Ben dün de açıklamamı yapmıştım. Bölgedeki tüm terör eylemlerine karşı duran bir ülkeyiz. Çünkü biz terör eylemlerinden çok çektik. Kaldı ki bize resmi kanal dışından giren bu tür petrol olursa bunları alıkoyup imha ediyoruz. Beş bin ton getirilmek istenen petrol yakalandı imha edildi.”
ABD basını
“Türkiye bu konularda hassastır, asla fırsat vermez. IŞİD ya da petrol kaçakçılığı yapan örgütlere müsamaha ile bakmamız mümkün değil.”
“ABD basınında son zamanlarda IŞİD değil farklı konuda haber yorum yapılıyor. (ABD Dışişleri Bakanı John) Kerry ile de yaptığımız görüşmede söyledim. ABD basını asparagas yalan haber üretiyor.”
“Bu adını verdiğiniz gazetede bu tür haberler üretmekte mahir bir gazete. Bunlar Türkiye'nin dost olduğu ülkelerle arasını bozmaya yönelik. Aslı astarı yok.”
Kara harekatı
“ABD'nin IŞİD'li ilgili ortaya koyduğu stratejide Ankara'yı tatmin etmeyen unsurlar var. Olayı sadece Irak olarak değerlendirmek yanlış. Bizim Suriye ve Irak olarak ele alınması, zaten belirlenen hedefti.”
“Burada da biz tamamen işin dışında kalalım demiyoruz, bizim söylediğimiz insani yardım konusunda destek veririz diyoruz. Ama hassasiyetlerimizi göze almanız lazım diyoruz.”
“ABD açıklama yaptı. Ben hava harekâtını yaparım diyor. Kara harekatını yapanlar biz onların işini kolaylaştırırız diyor. Şimdi zaten kara harekâtının olmadığı bir operasyonun başarılı olması mümkün değil. Ancak caydırıcı olur.”
Tampon bölge
“Bu işin teknik boyutu Silahlı Kuvvetler'de. Onlarla görüşme sürüyor. Buna gerek var mı, yok mu varsa nerelerde, derinlik belirleyip önümüze getirecekler ve biz de uygundur ya da değildir diyeceğiz.”
Ekonomi
“Türkiye'nin önünde herhangi ekonomik bir risk söz konusu değil, bunlar bu açıklamaları siyasi yapıyor. Bu açıklamaların ekonomik bir temeli, bilimsel bir temeli yoktur. Bunu geçmişte de yaptılar. S&P ile ilişkiyi kestik.”
“Bunlar tavırlarını böyle sürdürürlerse Başbakana söylerim, bunlarla da ilişkiyi kes, bize bunlar bir şey kazandırmış değil. Bunlarla gelmedik buraya. Batan ekonomileri değerlendireceksin.”
“Türkiye gibi bir ülkeyi, büyüyor, sen kalkıyor hala durağandır diyorsun. Siyasi yaklaşımlar. Bunların perde arkasında nelerin olduğunu sizler de benim gibi farkındasınız.”
Bankalar
“Bank Asya'da tahta açıldı, dip yapma süreci var. Burada bir gerçeği görmek lazım. Böyle taşıma su ile değirmeni döndüremezsiniz. Bankacılığın kendine has kuralları var. Ona göre top oynamak zorundasınız. İstediği zaman vatandaş parasını çekebilmeli. Eğer vatandaşı parasını çekemez hale gelirse, sermaye rasyosunda ciddi bir kapanma var demektir.”
“BDDK'nın atması gereken adımlar var. Hangi maddeyi uygular bilemem ama ben de ülkemin birliği dirliği için bir yere kadar işi takip edip gerekli bilgiyi almam lazım. Takipteyiz. BDDK karar vermeli ve buna göre adım atmalı. Aksi takdirde bunun sorumlusu BDDK olur.”
Çözüm süreci
“Sağlıklı netice aldık diyemeyiz. Ama umut var. Bölge halkı çok mutlu. Beş maddelik bir yasal zeminimiz var.”
“En önemli olanı silahların verilmesi, tekrar evlerine dönüş. Bunların farklı şekilde rehabilitasyon çalışması, iş sahibi yapılması gibi konular.”
“Çözüm sürecinde devletin birimlerinde görev alan insanların onlara yönelik adli cezai uygulamaların olmaması konusu. Burada yol alan insanlar adli cezai noktada yarın bir takibata uğrayacaksam ben bu işin içine giremem der. Yasal düzenlemenin içine koyduk.”
“Tahriklere kapılmamak ve soğukkanlılığı elden bırakmamak lazım. Bayrak indirme bir tahriktir. Araç yakma, yatırımlar… bunlarla ilgili olarak girişim var, Güneydoğu’da bakıyorsun bir sürü adım atıyoruz, araçlar yakıldığında bunca insan çalışıyor, birçoğu bırakıp gidiyor, yeni müteahhit arıyorsun. Yollarda da aksamalar oluyor.”
“Bir taraftan Kürt sorunu meselesi diyorlar, varsa bir sorun, yakma yıkma işlemlerine karşı benim vatandaşlarım direnç koymalı. Diyarbakır'daki annelerin direnişi önemliydi, şahsiyetli duruştu. Bazılarının çocukları gönderildi, geldi. Bizim derdimiz bağcı ile değil, üzümü yemektir. Siyaset risktir. Bu riski göze alamazsanız olmaz.”
Resmi dil
“Devletin resmi dili Türkçedir. Biz Kürtçe olsun diğer diller olsun, düşüncelerimizi söyledik. Seçmeli olarak seçmeli derste Kürtçe öğrenebilir. Üniversitelerde ön açıldı. Yeterli değil diyorlarsa, kurslar da açabilirler.”
“Bunlar artık çok ciddi bir alınmış mesafe. Bunun dışında kalkıp da resmi dil olarak konuşmaya kalkarlarsa; Türkiye'nin resmi dili Türkçe'dir.”
49 rehine, MİT
“Katar'dan çok, gayretlerimiz ve çalışmalarımız Irak'taki özellikle bu işle ilgili birimlerle yürüyor. Çünkü bu işin merkezi Musul. Olayın döndüğü yer orası. Tüm bu olanlar karşısında bizim 49 rehinemize yönelik elimizde bizim de kendimize yönelik bazı değerlendirebileceğimiz imkânlar var."
"Bizim derdimiz şu. Türkiye halkının 99 Müslüman ülke. Bu 49 arkadaşımızın hepsi Müslüman. Onlara karşı böyle bir yaklaşım bizi üzmüştür. Bunu temaslarla nasıl çözeriz bunun gayretindeyiz. İstihbarat örgütümüz bunu sürdürüyor. Temennim, sağ salim bu işi başarırız.” (AS)